Windows 10 - Alles wat je moet weten!

  Ben jij klaar voor de overstap van Windows 8.1 naar Windows 10? Microsoft heeft flink wat details naar buiten gebracht over het gloednieuwe platform. Wij vertellen je alles wat je moet weten over alle nieuwe snufjes van Windows 10.

  De terugkeer van het startmenu

  Een heleboel gebruikers van Windows 8 (en 8.1 in mindere mate) hadden een hekel aan het ontbreken van het klassieke startmenu uit Windows 7. Gelukkig heeft Microsoft naar de community geluisterd en keert het startmenu weer terug in Windows 10. Het nieuwe menu is een samensmelting tussen het klassieke design en de tegels van Windows 8. Je kunt de hele indeling naar eigen inzicht indelen en zelf bepalen wat je er wel en niet in wilt zetten.

  Gratis upgraden naar Windows 10

  Ben jij in het bezit van Windows 7 of 8.1? In dat geval is de overstap naar Windows 10, gedurende het eerste jaar, helemaal gratis. Wat zeg je nu, gratis? Dat kan toch niet! Waar zit het addertje? De reden hiervoor is waarschijnlijk dat Mircosoft niet wil dat gebruikers blijven hangen op Windows 7 of 8.1, zoals dit bij Windows XP destijds wel geval was.

  Microsoft gaat haar diensten meer als serviceverlening zien en richt zich minder op het aanbieden van een fysiek product. Apple biedt haar nieuwe besturingssystemen al geruime tijd gratis aan en het is fijn om te zien dat Microsoft nu dezelfde weg inslaat. Het is een prettig idee dat je er straks direct mee aan de slag kunt als de sofware verschijnt.

  Eén besturingssysteem voor alle platformen

  Of je nu op je tablet, mobiele telefoon of PC zit, alles werkt met één versie van Windows 10. Voorbij zijn de tijden dat de Nokia Lumia's aparte software hadden. Alles is compatibel met elkaar en draait op exact hetzelfde besturingssysteem. Dit betekent ook dat de grens tussen mobiele apparaten en de PC steeds meer gaat vervagen. Je kunt in Windows 10 bepaalde programma's aansturen met je mobiele apparaten. Hoe vet is dat! Star Trek is nabij.

  Xbox One games op je PC spelen

  Xbox One games spelen op je computerscherm. Het is een optie waar veel Xbox-fans zeker warm voor lopen en het is officieel bevestigd door Microsoft als feature van Windows 10.

  Je kunt straks gewoon op je zolderkamer spelen via je computer, tablet of mobiele telefoon, terwijl de console beneden in de kast staat. De enige voorwaarde is wel dat je Windows 10 geïnstalleerd hebt op deze platformen. Lekker gamen in bed behoort dus tot de opties!

  Windows 10 - Cross-platform games

  Het is in Fable Legends mogelijk om op de computer tegen mensen met een Xbox One te spelen! Hiep, hiep, hoera! Nu maakt het eindelijk niet meer uit of je een consolegamer of een PC-gamer bent.

  Je speelt allebei hetzelfde spel en het apparaat waarop je dit doet maakt niet uit. Je kunt allemaal tegelijkertijd met elkaar aan de slag in de wereld. De kans is zeer groot dat veel van Microsofts eigen geproduceerde games deze functie in de toekomst gaan ondersteunen.

  DirectX 12

  DirectX is een besturingsprogramma voor de grafische kaart van je computer. De komst van Windows 10 laat ons ook kennis maken met DirectX 12. Volgens Microsoft moet dit ervoor zorgen dat videogames - met dezelfde hardware - tot bijna 50% betere prestaties kunnen gaan leveren ten opzichte van nu.

  Wat dit precies zal inhouden in de praktijk is op dit moment nog niet bekend, maar het klinkt in ieder geval veelbelovend. PC gamen is echt terug van weggeweest.

  Edge

  Internet Explorer, de meest gehate internetbrowser aller tijden, is eindelijk het raam uit gegooid. Er wordt plaats gemaakt voor een gloednieuwe browser: Microsoft Edge.

  Een leeslijst en de mogelijkheid om aantekeningen te maken zijn toegevoegd. Concurrerende internetbrowsers als Firefox en Google Chrome maakte hier al langere tijd gebruik van, dus het was slechts een kwestie van tijd tot Microsoft dit ging integreren in haar eigen browser. Liever laat dan nooit, nietwaar?

  Cortana

  Cortana is het antwoord van Microsoft op spraakgevoelige besturingssystemen als Siri en Google Now. Je kunt straks vragen waar Los Angeles ligt of wat de gezondste producten van de Albert Heijn zijn. In principe geeft Cortana overal antwoord op. Oh, we vergeten het vetste element: Cortana kan Master Yoda uit de Star Wars-franchise nadoen.

  Het gebruik van de Holo-lens

  Het klinkt misschien een beetje als hocus-pocus, maar Microsoft zet met Windows 10 een stap in de toekomst. Het 2D beeldscherm wordt ingeruild voor een driedimensionale virtuele wereld, want Microsoft komt met haar eigen versie van de Google Glass.

  Als je naar Windows 10 kijkt met de bril op kun je de echte wereld integreren met de virtuele wereld en de computer aansturen met visuele gebaren in het luchtledige. Spannend!

  Windows 10 - De moeite waard of niet?

  Zoals het er nu uitziet wordt Windows 10 een grote stap in de goede richting. Het lijkt wel een vaststaande cyclus. Na Windows XP was men negatief over Windows Vista. Na Windows 7 was men negatief over Windows 8. Nu breekt Windows 10 aan en wordt iedereen opnieuw enthousiast door alle toffe verhalen en nieuwe features. Eén ding is zeker, het startmenu hoef je niet meer te missen. Mocht je het willen proberen, kun je hier alvast de testversie uittesten.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.