Het verschil tussen Mini-LED en OLED uitgelegd

Article
zaterdag, 03 juli 2021 om 15:00
oled vs mini ledf1625065851
Eindelijk is het dan zover. De techwereld maakt zich op voor weer een gloednieuwe techniek die schermen van onder andere televisies moet gaan verbeteren. Het betreft de Mini LED-modellen die LG vanaf juli introduceert. Wat is nou het verschil tussen Mini-LED en OLED? Wij leggen het je allemaal haarfijn uit!
LG heeft een gloednieuwe lijn aan Mini-LED TV’s in de maak die onder de noemen QNED door het leven gaan. Deze gaan vanaf juli in de verkoop, te beginnen met een release in de Verenigde Staten voordat de rest van de wereld met de TV uit de voeten mag. Vervolgens worden de TV’s in de weken daarna ook naar andere regionen op de aardbol gebracht.
Voor het zover is, is het alleen wel handig om te weten dat die Mini-LED techniek nou precies is. Waarom is het belangrijk dat je televisie een Mini-LED-, LED- of OLED-paneel heeft? Wij leggen je het allemaal haarfijn uit.
lg oled c9f1590577314

Wat zijn Mini-LED’s?

Laten we daarom beginnen bij wat de Mini-LED’s nou precies zijn. Het is namelijk een nieuw soort paneel dat de volgende stap moet zijn voor LCD TV’s. Via de techniek wordt namelijk een reusachtig aantal kleine Mini-LEDs wordt gebruikt als backlight voor de televisie. Hierdoor kan een veel beter contrast gegenereerd worden.
Lichte en donkere gebieden hebben een veel scherper contrast door Mini-LEDs. Die verlichten namelijk veel accurater de juiste onderdelen van het beeld. Bij een normaal LED-paneel bloed namelijk altijd een beetje licht door. Ook op plekken die volledig zwart moeten zijn.
lg oled65cx6plaf1600091676

Het verschil met OLED

Wel moet je opletten dat je de techniek niet verward met LG’s andere paneel: OLED. Er zit namelijk wel een wezenlijk verschil tussen Mini-LED en OLED. Een OLED-paneel verlicht namelijk iedere pixel individueel.
Dat doet een Mini-LED niet. Waar Mini-LED op een veel gedetailleerdere wijze pixels doelbewust verlicht, kan OLED pixels individueel aan of uitzetten. De Mini-LED TV’s lijken dan ook qua beeldkwaliteit net niet aan de kwaliteit van OLED te kunnen tippen zo op het eerste gezicht.
lg 8k qned mini led 01f1625065014

Andere verschillen

Verder is het belangrijk om nog even te kijken naar de andere verschillen tussen OLED en Mini-LED. Tenminste, in hoeverre die er nog zijn. Gezien de techniek nieuw is voor LG-televisies is er tot de release van de televisies zelf namelijk nog niet al te veel qua verschil op te merken in gebruik.
Wel zijn er slechts een aantal modellen beschikbaar (8K QNED99, 8K QNED95 en de 4K QNED90) wanneer de TV’s in juli in de verkoop gaan. Prijzen daarvoor zijn nog niet bekend, slechts de grootte van de schermen. Die variëren van 65 tot en met 86 inch.