Zo maak je een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app

Article
donderdag, 24 juni 2021 om 14:00
coronacheck appf1624529758
Vanaf donderdag 24 juni is het dan eindelijk zover. Nederlanders kunnen via de CoronaCheck-app een vaccinatiebewijs aanmaken die ze kunnen gebruiken bij evenementen in plaats van een negatief testbewijs. Wij leggen je precies uit hoe je zo’n vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app aanmaakt.

1. Download de CoronaCheck-app

De eerste stap is natuurlijk het downloaden van de CoronaCheck-app. Dit is de app waarmee je kunt aantonen dat je niet met het coronavirus besmet bent. Als je naar een ander EU-land wil reizen of naar bepaalde evenementen in Nederland wil, heb je deze app nodig.
Opvallend is dat er nu al verschillende synoniemen zijn voor de CoronaCheck-app. Sommigen noemen het ook wel het digitale vaccinatiebewijs, terwijl anderen het de coronapas noemen. Ook de namen coronapaspoort, vaccinatiepaspoort of COVID-19-certificaat vliegen je om de oren.
corona appf1590646053

2. Hoe werkt het?

Het gebruik van de app is niet heel ingewikkeld. Deze is immers bedoeld om te laten zien dat je gevaccineerd bent tegen COVID-19, een recente negatieve testuitslag hebt of dat je in de laatste zes maanden bent hersteld van het virus. De app zet deze informatie als het ware om in een QR-code die gescand kan worden.
Tot nu toe was het al mogelijk om een negatief testbewijs te laten zien in de CoronaCheck-app. In sommige sectoren zijn deze verplicht om te tonen, zoals bij het EK voetbal, maar nog niet iedereen maakt hier gebruik van. Vanaf 24 juni komen hier dus ook de vaccinatiegegevens bij.
Hiervoor moet je inloggen met je DigiD. Vervolgens checkt de app of je vaccinatiegegevens bekend zijn bij het RIVM. Mocht dat niet het geval zijn, checkt de app de andere aangesloten systemen uiteraard ook nog.
Een week later, op 1 juli, wordt de app nog verder uitgebreid. Dan wordt namelijk het systeem toegevoegd dat laat zien dat je hersteld bent van COVID-19. Een half jaar is hierbij het maximale, ofwel 180 dagen, als het aankomt op wanneer de besmetting is vastgesteld. Dat herstel moet overigens ook gewoon aangegeven staan via een herstelbewijs van de GGD.
1800x1200 coronavirus 1f1586846191

3. Vaccinatie onbekend?

Het kan nog wel eens voorkomen dat je coronavaccinatie nog niet bekend is via de CoronaCheck-app terwijl je wel gevaccineerd bent. Om te achterhalen of dit het geval is, kun je eerst even bij het RIVM checken of het instituut weet dat je gevaccineerd bent. De app kan namelijk geen vaccinatiebewijs tonen als die niet terug te vinden is in de verschillende systemen.
Het probleem kan meerdere oorzaken hebben. Een achterstand bij de GGD is bijvoorbeeld goed mogelijk, net als een mogelijke fout bij het registeren. Vanaf 1 juli krijgen zorgprofessionals gelukkig wel de mogelijkheid om gezette prikken handmatig door te geven. Mocht je je vaccinatiebewijs niet terug kunnen zien in de app, kan dat op deze wijze opgelost worden.

Het alternatief voor de CoronaCheck-app

Uiteraard is er ook nog een ander alternatief. Je hoeft de app namelijk niet te downloaden als je dat niet wil. Dan moet je wel, als je een bruikbaar bewijs van je vaccinatie wil, via deze website, een papieren bewijs aanvragen.

Populair Nieuws