Top 10 beste game reboots

  Je favoriete serie begint van vooraf aan. Alles wat je tot dusver wist blijkt onzin. De hele machine wordt opnieuw opgestart en een bekende franchise wordt opnieuw (vanuit een andere hoek) belicht. Dat is wat we in de videogame-industrie een reboot noemen. De top 8 beste game reboots hebben we voor jou op een rijtje gezet.

  10. Thief

  Thief is geen complete reboot in de traditionele zin van het woord, maar het verhaal speelt zich af met een ander hoofdpersonage in hetzelfde (toekomstige) universum als de originele games. In het spel is zelfs het iconische bionische oog van meesterdief Garret te vinden als uniek stukje loot in een gevangenis.

  In Thief steel je als een ware Robin Hood van de rijken. Hier komt veel sneaken en sluipen bij kijken en net als in de Splinter Cell-serie - hoe deze ooit bedoeld was - is geweld de allerlaatste uitvlucht. Je kunt op vele manieren door de levels heenkomen en gaat er zakkenrollend op los. Wie is het gevaar dat flappert in de nacht? Het is Darkwing... Garret!

  9. Goldeneye 007

  De eer voor de allereerste shooter die echt aansloeg op de console gaat naar Goldeneye 007 op de Nintendo 64. Uren, dagen en weken lang zaten we voor de grijze spelcomputer van Nintendo. Plakbommen, hoeden van Oddjob, vele verschillende karakters en wapens. Dit was de voorloper van alles wat multiplayer shooters te bieden hebben op de spelcomputer. Nintendo wist met hard applaus een reboot van Goldeneye 007 in ontvangst te nemen.

  Huh, maar dan is het toch gewoon een remake van de Nintendo 64-titel? Ja en nee. Er is zoveel vervangen (zelfs Pierce Brosnan werd vervangen voor Daniel Craig) en aangepast dat er echt sprake is van een heuse reboot. Niets lijkt meer echt op het origineel. Is dat een slecht ding? Nee hoor! James Bond weet nog steeds zijn mannetje te staan in de huidige tijdsgeest, maar helaas stelde de multiplayer van het spel wel erg teleur, zeker in vergelijking met grote broers als de Call of Duty-serie.

  8. Castlevania: Lords of Shadow

  De Castlevania-serie kent de beste back-travel actie-games die je maar in de twee-dimensionale wereld kunt vinden. Super Castlevania op de Super Nintendo en Castlevania: Symphony of the Night staan niet voor niets vaak vermeld in allerlei 'beste videogame aller tijden-lijstjes'. De stap naar een 3D-versie bleek helaas erg lastig. In het verleden bracht men Castlevania 64 uit op de Nintendo 64, maar dit bleek alles behalve een succesformule te zijn.

  Tijd voor een reboot van de serie. In Castlevania: Lords of Shadow wordt eindelijk de juiste weg bewandeld. Je gaat aan de slag met Gabriel Belmont van de Brotherhood of Light om het ultieme kwaad uit te roeien. De grote plottwist aan het einde van het verhaal en de vlotte actie en klim-en-klauterwerk maken deze reboot een waar meesterwerkje.

  7. Tomb Raider

  Lara Croft is ooit ontworpen als vrouwelijke Indiana Jones. Uncharted was gebaseerd op de basisbeginselen van Tomb Raider en... met de nieuwe reboot van de Tomb Raider-franchise wordt er leentjebuur gespeeld bij Uncharted. Snap je het nog? Nee? Hmm... misschien is het tijd voor een korte geschiedenisles over de serie van de avontuurlijke Lara.

  De Tomb Raider-serie wist met vijf games een goede indruk te maken bij de gemiddelde videogamer. Helaas was de koek hierna toch echt een beetje op. Wat doe je dan? Een nieuwe weg inslaan. Tomb Raider: The Angel of Darkness probeerde een meer avontuurlijke setting neer te zetten met duistere elementen. Helaas, het project flopte keihard.

  Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Eidos besloot de serie de rebooten en een meer actie-georiënteerde weg op te gaan. Een doorlopende verhaallijn werd aan de serie toegevoegd en alles draaide om het redden van Lana's moeder uit de Noorse onderwereld. Helaas scoorde het derde deel - Tomb Raider Underworld 0 in deze reboot-serie niet als verwacht. Hierdoor werd de climax van het verhaal nooit bereikt en besloot met opnieuw alles over een andere boeg te gooien.

  Nu komen we aan bij de huidige reboot van de Tomb Raide-serie. Lara gooide hoge ogen door ons haar eerste avontuur mee te laten ervaren. Ze strandt als meisje op een vervloekt eiland en moet keihard worden om te overleven. Lara kreeg minder grote tieten, meer emoties en dat sprak veel gamers aan.

  Volgend jaar kun je aan de slag met haar tweede avontuur in The Rise of the Tomb Raider

  6. Prince of Persia

  In het originele Prince of Persia moest je zien te ontsnappen uit een kerker om een prinses te redden (ja, cliché) uit de handen van de kwaadaardige tovenaar Jafar (Aladdin anyone?). Het tweede deel in de serie was nog wel te pruimen, maar Prince of Persia 3D sloeg helaas volledig de plank mis. De besturing werkte niet mee en het was niet de 3D-versie waar alle fans op hadden gehoopt. Het bleef na het milleniumjaar 2000 dan ook angstvallig stil rond de serie...

  In 2003 keerde de serie als reboot terug. Prince of Persia: The Sands of Time wist vriend en vijand te verrassen met een zeer interessant time-travel element in de vorm van de Dagger of Time.

  Na de Sands of Time-trilogie keerde de serie met een compleet nieuw verhaal in een cel-shaded jasje terug in het subtitelloze Prince of Persia. Niet iets wat de fans allemaal leuk vonden, omdat de stijl geheel anders was en het feit dat je niet kon doodgaan, viel ook niet echt in de smaak. Het is dus vooral de trilogie van daarvoor waarom deze serie op plek 4 staat.

  5. Mortal Kombat

  Het verhaal van Mortal Kombat is een hervertelling van de originele Mortal Kombat-trilogie. Raiden, de beschermer van de planeet aarde probeert de gebeurtenissen van Armageddon ongedaan te maken en neemt het op tegen de keizer van de Outworld, Shao Kahn. In gevecht neem je het op tegen de bruutste karakters en maak je ze af met een enorm vette fatality-moves.

  Nieuw is de super meter, welke je kunt opladen door je vijand in elkaar te beuken, te blokken of door hem geraakt te worden. Hoe hoger de meter stijgt, hoe zoeter je wraak zal zijn als je de bijbehorende move op je vijand lanceert.

  4. Wolfenstein

  Wolfenstein neemt je opnieuw mee naar de Tweede Wereldoorlog in een alternatieve dimensie. Dit keer hebben de Duitsersgewonnen en vond de bevrijding door de alliantie nooit plaats. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben de moffen ook een portaal naar de onderwereld ontdekt. Er klopt iets niet. Er heerst een bovennatuurlijke kracht over het land.

  Op diverse creapy locaties neem jij het op tegen de chauvinistische Duitsers en probeert een portaal te sluiten. De sequel, Wolfenstein: The New Order is afgelopen jaar verschenen en kreeg op XGN een 8.0.

  3. Ratchet and Clank

  Ook Ratchet and Clank mogen niet ontbreken aan deze lijst. Waar de games groot zijn geworden op de PlayStation 2, was het daarna een flinke tijd rustig. Het is nog niet bijzonder lang dat de serie een reboot kreeg. Niet alleen via een game trouwens, maar ook tijdens een film die redelijk wat publiek naar de bioscoop wist te lokken.

  De Ratchet & Clank reboot werd weer gemaakt door Insomniac Games. De gameplay is zo aangepast dat hij weer lekker fijn meegaat en zodoende hebben de visuals ook een flinke boost gekregen sinds de game voor het eerst uitkwam.

  2. Devil May Cry

  Danté is flink veranderd sinds Devil May Cry 4. Zijn haar is wit geworden en hij heeft een westerse uitstraling gekregen. De overbekende combo's en vechtkunsten zijn echter bewaard gebleven en de reboot van de Devil May Cry-serie weet nog steeds flink wat konten te schoppen.

  Nieuw zijn de Angel- en Devil-mode. Als engel trek je jezelf naar vijanden toe, terwijl je als duivel de vijanden naar jou toe trekt met je ijzeren ketting. Het maken van extreem ingewikkelde combo's, het verzamelen van overleden zielen en het continu switchen tussen de Angel- en Devil-mode maken dit een klassieker om nooit te vergeten.

  1. Doom

  In Doom kun je kun je lekker losknallen op de grootste gedrochten van hel. Het spel is zowel op de PlayStation4 te spelen als op de PC en Xbox. Als je sterke zenuwen hebt kun je ook met de VR-versie van het spel aan de slag. Zo heb je echt het gevoel alsof al die monsters je elk moment echt kunnen omleggen als jij niet goed oplet.

  Doom is een reboot van de Doom Franchise. Het spel is ontwikkeld door id Tech 6 and is beschikbaar voor PC, PS4 en Xbox One. Het spel bevat zowel singleplayer als multiplayer. De game kwam op 13 mei uit. De Nintendo Switch versie heeft een release op 10 november 2017.

  Mortal Kombat

  Verkijgbaar vanaf 21 april 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.