Top 5 James Bond bad guys

  De criminele organisatie Spectre keert na decennia weer terug in de nieuwe, vierentwintigste James Bond-film. De verwachtingen zijn hoog gespannen; keert de criminele meesterbrein Blofeld terug, of zien we een van deze andere legendarische James Bond bad guys terug?

  Het leven van een geheim agent is niet altijd even makkelijk. Zit je net even lekker aan de koffie met Moneypenny, blijkt er weer een of andere halve idoot de wereldmacht over te willen nemen. Een set ijzeren tanden, een hoed met een mes en een gouden pistool. Ze horen allemaal bij de beste James Bond Schurken ooit verschenen.

  5. Dr. No (Joseph Wiseman)

  Een geheimzinnig eiland in de buurt van Jamaica trekt de interesse van Bond in zijn eerste bioscoopfilm uit 1962. Een Chinese dokter met ijzeren handen - als gevolg van een ongeluk in een laboratorium - probeert in het geheim een Amerikaanse raketlancering te verstoren.

  Een creepy voorkomen en zijn ondergrondse schuilplaats maken Dr. No één van de meest memorabele en herkenbare vijanden in de filmserie. Dr. No was niet alleen de allereerste film, maar ook één van de meest sfeervolle. Wie herkent niet de scène van Sean Connery op het strand met schelpenmeisje Honey Ryder? "Underneath the Mango-tree, my Honey..."

  Komt voor in:

  4. Raoul Silva (Javier Bardem)

  Je zal het maar aan de stok krijgen met een halve psychopaat met dezelfde training heeft gevolgd als jijzelf. Raoul Silva is het oude lievelingetje van MI6-bazin M. De goede band wordt verstoord op het moment dat de Britse geheime dienst hem in gevangenschap liet rotten, nadat hij op eigen houtje probeerde om de Chinese regering te hacken.

  Silva is één van de meest gestoorde en creepy schurken waar 007 ooit mee te maken kreeg. Hij heeft jarenlang voor MI6 gewerkt in de functie die Bond nu zelf bekleedt. Hij kent de organisatie door en door, waardoor hij je altijd een stap voor is. Een gebitje houdt zijn gezicht in model, nadat het half is weggerot door het in wanhoop doorbijten van hydrogen cyanide-pil.

  Komt voor in:

  3. Jaws (Richard Kiel)

  Nee, we hebben het hier niet over de bekende haai uit de Steven Spielberg-film. Het draait hier om een ijzersterke kerel met een gebit van staal. In twee films komt de schurk terug en op het laatste moment wordt hij nog een good guy ook! Plottwist! Darth Vader is er niets bij.

  Iedere keer als je dacht dat Jaws nu toch echt - in een over-de-top-scène - het loodje moest hebben gelegd, keerde hij terug alsof er niets gebeurd was. Vandaag de dag is dit misschien not done, maar in de jaren 80 van de vorige eeuw was het karakter een regelrechte hit!

  Komt voor in:

  2. Oddjob (Harold Sakata)

  Jaws bewees dat een side-kick interessanter kan zijn dan de daadwerkelijke hoofdschurk in het verhaal. Oddjob is zo'n voorbeeld. Als butler van de miljonair Goldfinger knapt hij de meest rottige klusjes op voor zijn baas. Wie hem niet zint ruimt hij op de meest lugubere manieren uit de weg. Dat hij hierbij totaal geen emotie toont, maakt het des te enger!

  Zijn geheime wapen is de stille kracht achter zijn populariteit. De maffe Chinees draagt namelijk een bolhoed met daarin een vlijmscherp mes. In uiterste nood pakt hij de hoed van z'n hoofd en gooit hem als guillotuine naar je smoelwerk. Brr.

  Komt voor in:

  1. Ernst Stavro Blofeld

  De ultieme opperschurk uit het James Bond-universum. Er is altijd wel een baas boven baas, iemand die achter de schermen aan de touwtjes trekt. This is the guy! In vijf films is hij de grote slechterik - gespeeld door verschillende acteurs - en hiernaast is zijn slechte organisatie Spectre het hoofdonderwerp in bijna alle klassiekers met Sean Connery als James Bond.

  Blofeld is een geheimzinnig karakter. We weten niet zoveel over hem en dat is juist wat hem zijn kracht geeft. Soms hoor je enkel zijn stem, soms zie je zijn rug, maar meestal wordt hij in close-up geportreteerd als hij een grote witte kat aait. Dr. Claw en Dr. Evil mogen trots op hem zijn. Oh wacht, die zijn natuurlijk allebei op hem gebaseerd...

  Komt voor in:

  Meer weten over James Bond? Bekijk hier de beste Bond-girls en de beste Bond-films ooit gemaakt!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.