Star Wars The Force Awakens - Trailer Analyse

  Het is weer zover! Star Wars The Force Awakens is in de maak en onze oude vertrouwen gezichten - Mark Hammil, Harrison Ford en Carrie Fisher - keren terug op het witte doek. De eerste teaser trailer is een feit, maar wat zegt dit ons precies? Wij analyseren de trailer voor je!

  De terugkeer van de Sith

  In een bos vol met sneeuw is een duister figuur met een lange mantel te zien. We wisten al dat er verschillende soorten lightsabers bestaan, zie de paarse variant van Mace Windu en de dubbelzijdige versie van Darth Maul. De nieuwe trailer neemt de Nederlandse vertaling 'lichtzwaard' wel erg serieus, want het nieuwe wapen heeft veel weg van een rood, middeleeuws zwaard.

  De geruchten gaan dat dit nieuwe personage wellicht Luke Skywalker is. Dertig jaar na de gebeurtenissen uit 'The Return of the Jedi' is hij - door wat voor reden dan ook - bekeerd door de duistere kant van de Force. Er hingen eerder verhalen in de lucht dat Luke zich zou hebben teruggetrokken als kluizenaar om net als Obi-Wan meer te leren over de Force.

  Wie weet kwam hij net de verkeerde persoon, op het verkeerde tijdstip, op de verkeerde plek tegen, zoals Peter R. de Vries zou zeggen. De tijd zal het ons leren.

  De woestijn van Tatooine

  De geboorteplaats van Anakin Skywalker - de latere Darth Vader - is een vaker terugkomende locatie in zowel de originele films als de prequel-serie. De trailer opent met het tonen van een nieuw Storm Trooper-achtig personage. Naar de geruchten voelt deze Storm Trooper zich meer aangetrokken tot de rebellen dan het keizerrijk dat hij dient. Wat voor verrassingen heeft Disney precies voor ons in petto? Eén ding is zeker, dit hadden we niet zien aankomen.

  Het is ook erg belangrijk om te melden dat de trailer - met name op Tatooine - de sfeer van de originele trilogie goed weet te benaderen. Er is zijn niet veel computer-animaties te zien en het geheel voelt kaal, verlaten en dor. De prequel-trilogie werd vaak bekritiseerd door het vele gebruik van (vrij nep ogende) CGI. De nieuwe trilogie van J.J. Abrams lijkt hier vanaf te stappen en Abrams lijkt te snappen dat dit absoluut niet is waar de fans om smachten.

  Robots 2.0

  Oude bekenden als R2-D2 en C-3PO voelen ineens wel erg verouderd als je de nieuwe robot op Tatooine met een voetbal ziet spelen. De kans is ook groot dat de voetbal een onderdeel van de robot blijkt te zijn. Het verhaal speelt zich dertig jaar na 'The Return of the Jedi' af en de technologie is dus enigszins verbeterd. Het verschil tussen de nieuwe en originele trilogie lijkt echter niet zo groot te zijn als het geval was bij de prequels.

  Voor de fans van de oldskool robots is er geen reden tot paniek. Er is bevestigd dat Anthony Daniels opnieuw de rol van de goudkleurige 1001-talen sprekende robot zal spelen. Geen C-3PO zonder R2-D2, dus verwacht een flinke portie nostalgie!

  Het keizerrijk is niet de das om gedaan

  Het einde van 'The Return of the Jedi' suggereert dat het hele Star Wars-universum is gered. De Dark Lord of the Sith, de kwaadaardige keizer Palpatine, en zijn apprentice Darth Vader zijn allebei gedood. Je zou zeggen dat dit het einde betekent van de macht van het keizerrijk, maar de trailer suggereert iets totaal anders. Storm Troopers hebben een flinke upgrade gekregen en de Tie-Fighters vliegen nog steeds vrolijk rond.

  Een nieuw soort land speeder met een vrouwelijk personage is gekleed in de welbekende rebellen-achtige outfit. De strijd is nog niet gestreden. Er is geen enkel spoor van een Jedi te bekennen, maar dit is wellicht niet vreemd als je bekijkt dat Luke Skywalker destijds de laatste in zijn soort was. Is de Jedi Temple nooit herbouwd, is er niemand meer opgeleid?

  Het tweede stukje tekst suggereert dat beide kanten van de Force opnieuw worden gewekt; de duistere en de lichte kant. Als Luke Skywalker altijd aanwezig was en een band had met de goede kant van de Force, waarom ontwaakt er dan iets? Meer vragen dan antwoorden. De teaser weet waar hij voor bedoeld is: een opwarmertje voor alles wat nog komen gaat.

  De Millenium Falcon is terug van weggeweest

  We wisten al langer dat de motoren van de Millenium Falcon weer gingen draaien, toen bekend werd dat acteur Harrison Ford een fikse tijd uit de running was door een kleine aanvaring met een schuifdeur van het bekende ruimteschip. Er lijkt weinig te zijn veranderd ten opzichte van de originele trilogie, behalve een nieuw geïnstalleerde vierkante radar.

  De terugkeer van Harrison Ford is wellicht de grootste verrassing van Star Wars VII. Ford stond er jarenlang om bekend dat hij een hekel zou hebben aan het personage Han Solo.

  Als het aan hem lag was hij nooit meer ontwaakt uit zijn behuizing van Carbonite uit 'The Empire Strikes Back', maar hier dacht George Lucas - de oorspronkelijke bedenker van de Star Wars-saga - toch echt anders over. Tot op de dag van vandaag is Solo één van de meest geliefde Star Wars-personages.

  Er doen geruchten de ronde dat Harrison Ford een erg interessante deal met Disney heeft gesloten. "Hè luister, ik wil best terugkeren als Han Solo, maar op één voorwaarde! Ik wil de hoofdrol spelen in nog twee Indiana Jones-films." Dit kan verklaren waarom het zo lang duurde tot het bekend werd gemaakt dat Ford meespeelt en Disney achteraf ook de Lucas Arts-rechten van de avontuurlijke Indiana Jones-serie kocht.

  Star Wars VII komt december 2015 naar de bioscoop. May the Force be with this movie!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.