Konami en Kojima - Wat is er allemaal aan de hand?!

  Konami lijkt haar banden volledig met Hideo Kojima te (willen) breken. Helaas heeft dat grote gevolgen voor de ontwikkeling van horrortitel Silent Hills. Op het internet barst de bom los. Konami zou Kojima hebben ontslagen, Del Toro heeft zich van Silent Hills afgetrokken, Konami annuleert Silent Hills en Konami stapt af van de NY handelsbeurs. Wat gebeurt er allemaal?

  Na het schrikwekkende succes van de demo P.T. kondigde Konami aan dat Hideo Kojima samen met Guillermo del Toro de game Silent Hills gaat ontwikkelen. Gamers wereldwijd waren razend enthousiast geworden na het spelen van P.T. en konden niet wachten op een volwaardige horror ervaring. Maar dat zit er helaas niet meer in: Silent Hills is officieel dood.

  Konami en Kojima origins

  De problemen begonnen toen in maart '15 het logo van Kojima Productions niet meer op het aankomende Metal Gear Solid 5: Phantom Pain promotieplaatje te zien was. Konami verklaarde dat het ging om een herpositionering van het bedrijf. Vanwege de recente wijzigingen besloot Konami als één naam naar buiten treden. Hideo had rond diezelfde tijd aagegeven dat hij zijn wegen gaat scheiden met Konami zodra Metal Gear Solid: Phantom Pain uitkomt.

  Misleiding

  Eerder dit jaar claimde Donna Burke, stemactrice van Metal Gear Solid V, dat Kojima is ontslagen door Konami. Enige duiding ontbrak. Midden maart trekt ze haar claim in en verontschuldigt ze zich op haar Facebookpagina en zegt helder dat Kojima niet ontslagen is door Konami en dat ze de fans niet heeft willen misleiden. Kojima is niet ontslagen en werkt voor een volle 100 procent aan de ontwikkeling van Metal Gear Solid 5: Phantom Pain.

  Helaas kan datzelfde niet gezegd worden over het project Silent Hills. De acteur Norman Reedus, die zijn gezicht en stem verleende aan Silent Hills, zegt via Twitter dat het gehele project is afgekapt.

  Norman Reedus Confirms That Konami Has Canceled ‘Silent Hills’ http://t.co/jL3SAYyRwz

  — norman reedus (@wwwbigbaldhead) 27 april 2015

  Dat terwijl Konami toen zelf nog zei dat Silent Hills nog steeds in ontwikkeling was, alleen dan zonder Norman Reedus en Guillermo del Toro. Zoals bovenaan het bericht al duidelijk was is Silent Hills, met of zonder Del Tor of Reedus, officieel geannuleerd. Concrete motieven ontbreken. Zullen de slechte jaarcijfers van vorig jaar aan dit besluit hebben bijgedragen?

  Financiële kwestie?

  In mei '14 maakte Konami haar financiële cijfers bekend. Het bedrijf zag haar winst halveren, vermoedelijk te wijten aan de enorme terugloop van verkochte games.Gelukkig voor Konami verkocht Metal Gear Solid: Ground Zeroes goed, maar kennelijk niet goed genoeg om ze op de New Yorkse beurs te houden.

  Gisteren (27-4-15) kondigde Konami aan dat ze zich officieel hebben teruggetrokken van de NYSE (New York Stock Exchange) beurs. In het persbericht wordt duidelijk dat rapportageverplichtingen zijn beëindigd, al zal Konami wel financiële jaarrekeningen in het Engels blijven publiceren. Verder blijft het bedrijf actief op de beurs van Tokio en Londen. Maar waarom doet Konami dat?

  Ook kwam gisteren naar buiten dat een bron dichtbij Guillermo del Toro heeft bevestigd aan Amerikaanse gamewebsite IGN dat de samenwerking met Hideo Kojima voor Silent Hills niet doorgaat.

  Later dezelfde dag werd het duidelijk dat de demo van Silent Hills, P.T., morgen (29-5-15) van de Playstation Store wordt afgehaald. Dus als je de game nog wil checken, wees er snel bij!

  (On)duidelijkheid

  Het is nog niet helemaal duidelijk wat er gebeurt bij Konami en waarom ze deze rigoureuze, of noem het desastreuze besluiten heeft genomen. We zitten nog steeds met dezelfde onduidelijkheden als waar we mee begonnen. Alleen is het wel duidelijk dat Kojima niet ontslagen is, maar dat Metal Gear Solid zijn laatste project is bij Konami. Maar waarom de potentiële topgame Silent Hills doden, Konami? We houden dit nauwlettend in de gaten en houden jullie op de hoogte.

  A Hideo Kojima Game

  In juli 2015 verwijderde Konami de iconische zin A Hideo Kojima Game van de website van Metal Gear Solid 5. Ook op de uiteindelijk box art van de game ontbrak deze zin, tot ongenoegen van veel fans. Het logo van Kojima Productions ontbreekt ook op de uiteindelijk box art. Steeds meer openbaringen leken te duiden op een vertrek van Kojima bij Konami.

  Een afscheidsfeest werd in oktober 2015 gehouden voor Kojima. In deze maand werkte Kojima voor het laatst bij Konami. Of Kojima echt afscheid zou nemen bij Konami, was op dat moment niet duidelijk want Kojima zelf reageerde niet en Konami ontkende het vertrek van Kojima. Afgelopen maand werd bovendien ook bekendgemaakt dat Konami de deuren van de Konami studio Los Angeles sluitte, die voorheen de naam van Kojima Productions Los Angeles droeg.

  Vreemder is bovendien de afwezigheid van Kojima tijdens The Game Awards 2015. Metal Gear Solid 5 werd namelijk genomineerd voor 5 verschillende categorieën en de game won maar liefst 2 prijzen. Keifer Sutherland nam de prijzen aan in naam van Kojima, maar de Japanner zelf ontbrak. Konami zou Kojima hebben verboden om naar de ceremonie van The Game Awards 2015 te gaan.

  Het meest recente nieuws is dat Kojima tot een overeenkomst is gekomen met Sony. Kojima staat nu aan het hoofd van een nieuwe onafhankelijke studio van Sony die ook de naam Kojima Productions draagt. De Japanner werkt nu aan een exclusieve PS4 titel waarvan details op het moment ontbreken. Kojima maakt met de nieuwe game en studio een nieuwe start, zoals hij zelf verkondigde op Twitter.

  Silent Hills

  Verkijgbaar vanaf 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.