Zo kom je erachter of je last hebt van Joy-Con drift of toch een ander probleem

  Als jij last hebt van Joy-Con die inputs registreren die je helemaal niet geeft, dan ben je niet de enige. Het Joy-Con drift fenomeen is inmiddels groot genoeg dat Nintendo er gratis reparaties voor aanbiedt. Maar is drift wel de oorzaak van je probleem, of kun je zelf nog iets doen?

  Hoe ver zit je van je Switch of TV?

  Voor zover bekend is Joy-Con drift een probleem met de control sticks zelf. De meest waarschijnlijke theorieën zijn dat er vuil opbouwt aan de binnenkant van de controller, of dat de contacten die de stick verbinden aan de interne Joy-Con hardware versleten zijn. Dat betekent dat het probleem zich altijd voor zou moeten doen, onafhankelijk van hoe en waar je speelt.

  Als je vaker last hebt van driftende Joy-Con wanneer je op de tv speelt dan in handheld mode, kan het zijn dat je Joy-Con helemaal niet driften. In dat geval is het mogelijk dat je te ver van je Switch af zit en de verbinding tussen controller en console af en toe verbroken wordt. Heb je ineens nergens meer last van als je een stukje dichterbij je tv gaat zitten? Dan is er waarschijnlijk niks mis met je Joy-Con.

  Waar staat je Switch?

  Als het verkleinen van de afstand tussen Joy-Con en Switch niet helpt kan het zijn dat het signaal tussen de twee verstoord wordt. Ook in dat geval kunnen Joy-Con drift-achtige symptomen voorkomen, zonder dat er iets met je hardware mis is. Staat er niet gewoon iets in de weg?

  Als er veel draadloze apparaten in je kamer staan kan het zijn dat de signalen van deze apparaten de verbinding tussen je Switch en Joy-Con verstoren. Ook als er een fysiek object tussen je controller en je Switch staat kan dat hinder geven. Probeer eens om andere apparaten tijdens het spelen uit te zetten, of zet je Switch zo op je tv-meubel dat hij niet meer deels achter je tv-scherm staat.

  Is je firmware up to date?

  Heb je alle problemen met afstand en omgeving aangepakt, maar doet je Joy-Con nog steeds raar? Misschien helpt het in dat geval om te kijken of er systeem-updates zijn. Nintendo is zelden transparant over wat er precies gebeurt in een update, dus het kan zijn dat de ‘stabiliteit’ uit de vorige update ging om verbindingen met controllers.

  Overigens is er ook firmware voor controllers. Controleer dus ook of je Joy-Con op de meest recente update draaien. Je kunt via het instellingenmenu kijken of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor je Switch of de controllers.

  Zijn je sticks gekalibreerd?

  Er staat niks in de weg, al je firmware is up to date en je Joy-Con doen nog steeds gek. De kans dat je last hebt van Joy-Con drift is nu aanwezig, maar het kan nog steeds zijn dat er niks aan de hand is. Probeer eens om de verbinding tussen Switch en Joy-Con helemaal te verbreken, en ze vervolgens opnieuw te koppelen.

  Als dat ook niet helpt kun je in het instellingenmenu de sticks opnieuw kalibreren. Verkeerd geregistreerde inputs kunnen het gevolg zijn van een situatie waarin je Switch de positie van je control stick verkeerd interpreteert. Ga in dat geval naar het instellingen-menu en volg de instructies voor het re-kalibreren van je Joy-Con. Controleer daarna wel hoe lang het probleem verholpen blijft. Als het na één speelsessie, of zelfs na een paar minuten weer terugkomt kan er nog altijd meer aan de hand zijn.

  Heb je het probleem ook in handheld mode?

  We zeiden al eerder dat echte Joy-Con drift waarschijnlijk een hardware probleem is. Als je alle signaal- of software-problemen hebt uitgesloten lijkt het bijna zeker dat je last hebt van drift. Maar je kunt nog één testje doen om het helemaal zeker te weten.

  Gebruik je Switch in handheld mode. Een communicatieprobleem tussen je Switch en je Joy-Con kan nu bijna niet meer bestaan, dus moet het, voor zover wij weten, bijna wel Joy-Con drift zijn. In principe heb je nu recht op een gratis reparatie. Overigens kun je deze stap als eerste doen als je vermoedens van Joy-Con drift heel sterk zijn, maar dan ontdek je geen andere problemen die je zou kunnen hebben.

  Heb jij last van Joy-Con drift?

  Heb je wel eens hulpeloos toegekeken terwijl je personage tegen een muur aanliep? Of ben rij regelrecht van een Smash Bros. level afgelopen terwijl je niks deed? Met de bovenstaande tips moet je de meest voorkomende oorzaken kunnen verhelpen, dus ga aan de slag en kijk voor de zekerheid nog even bij de klantenservice van Nintendo. Wie weet heb je binnenkort weer een perfect werkende Joy-Con.

  Dit artikel is op 30 juni 2020 bijgewerkt.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.