InnoGames - De Duitse free-to-play koning

  Groot feest was het deze maand voor het Duitse bedrijf InnoGames. Het nieuwe kantoor werd groots geopend door de burgemeester van Hamburg. Met twee nieuwe titels in het vooruitzicht genoeg reden om deze Europese free-to-play ontwikkelaar een bezoekje te brengen op hun eigen thuisbasis.

  Het bezoeken van een kantoor in het buitenland is altijd een beleving. Het gloednieuwe pand van Innogames vormt hierop dan ook geen enkele uitzondering. In de heerlijke middagzon werd het InnoGames-logo voor de deur onthuld, logischerwijs onder het genot van een luid applaus van de aanwezige pers en medewerkers.

  Open de biertap! Het is tijd voor een feestje! Een heerlijk ijsje, een bakje patat en een brätwurst. Man, man, man... Duitsers kunnen er wat van!  InnoGames: free-to-play in de breedste zin van het woord

  Oh, wacht even... Dit gaat te snel. Je hebt misschien geen idee wat InnoGames precies voor bedrijf is en wat voor soort games het ontwikkelt. InnoGames is een Duits bedrijf dat zich richt op het maken van free-to-play games voor de browser van je computer.

  Alle games zijn dus gratis speelbaar. Aan de reclame-inkomsten en in-game aankopen verdient InnoGames zijn boterham (en wat erop). In allerlei soorten en maten komen de verschillende games die ze produceren voorbij. Het maakt niet uit of je fan bent van de middeleeuwen of moderne oorlogsvoering, voor ieder is er wat wils.

  Misschien heb je ooit eens gehoord - ergens lang geleden in 2003 - van Tribal Wars. In dit spel bouw je je eigen dorp en probeer je iedere tegenstander om je heen te verslaan op een grote landkaart. Het was de eerste titel van de huidige bazen van InnoGames, Eike en Hendik Klindworth, op de markt brachten. Het succes was gigantisch en er werd al snel een begin gemaakt aan de ontwikkeling van meerdere soorten free-to-play games.

  Vanaf 2007 bestaat het bedrijf InnoGames als we het nu kennen. Driehonderd medewerkers verrichten hun 'arbeit' op het gloednieuwe kantoor in het centrum van Hamburg. Iedere dag wordt er hard gewerkt om nieuwe games te maken en de oudere titels te voorzien van nieuwe content. Het mooiste van alles: die zijn gratis en als je niet wilt betalen heeft dat niet direct invloed op je spelbeleving. Klinkt als een win-win situatie! We blijven Nederlanders nietwaar?!

  Een kantoor met een liefde voor de videogame-industrie

  Als je het zo hoort moeten er wel mensen werken met een enorme passie voor videogames. Dat is inderdaad zeker het geval. Het hele kantoor is opgebouwd uit meerdere verdiepingen. Op deze verdiepingen heb je - zoals in ieder bedrijfspand wereldwijd - meeting rooms. Lekker boring! Nou, niet helemaal. Al deze ruimtes zijn namelijk voorzien van een thema uit een welbekende videogame. Inderdaad, ze hebben ruimtes ingericht met games van 'concurrenten'.

  Wat dacht je van een kamer die volledig bestaat uit Tetris-achtige banken en dito vormgeving? Of een Lara Croft-ruimte inclusief luxe sofa en boekenkast? Een kamer volledig gehuld in een 'The Legend of Zelda'-jasje, waarin een real-life Master Sword en Hyrulian Shield aan de muur hangen? Dat moet haast wel tot inspirerende ideeën leiden tijdens het wekelijkse overleg. Wat een heerlijke creatieve vibe en werkplek.

  Een leuk kantoor hebben is één ding, maar wat zich er binnen afspeelt is wellicht nog wel het allerbelangrijkste. Het ontwikkelen van gloednieuwe games. Games die we graag dagelijks blijven spelen. Niet alleen in je browser thuis, maar ook onderweg. InnoGames komt met de oplossing; de titels die vanaf nu worden uitgebracht zijn cross-plaform speelbaar op zowel je computer als je mobiele device. Nu heb je nooit meer het excuus om niet te kunnen spelen.  Tribal Wars 2 biedt een totaal nieuwe cross-platform-ervaring

  Erg leuk allemaal. Dat geneuzel over dat kantoor en die medewerkers, maar wanneer ga je het nou eens hebben over de nieuwe games? Nu! Er zijn twee nieuwe titels. Allebei hebben ze een totaal andere insteek. De ene is de langverwachte sequel op een eerdere succes-formule, de ander een RTS-game met een modern oorlogsjasje.

  De eerste nieuwe titel die werd getoond was Tribal Wars 2. Tien jaar na de eerste titel is het tijd voor het vervolg. Opnieuw ga je aan de slag met het bouwen van je eigen dorp en het veroveren van andermans nederzetting. Dit keer zijn er een heleboel nieuwe resources, gebouwen, manschappen en pre-sets voor je bouwwerken beschikbaar. Grafisch is het een wereld van verschil met het eerste deel uit 2003. Er is veel meer mogelijk en dat is te merken.

  Toffe dingen

  Eén van de leukste nieuwe features is het kunnen neerzetten van een ziekenhuis in je dorp. Als je manschappen tijdens een strijd in je dorp half liggen te sneuvelen, kun je ze redden en genezen in dit doktersparadijs. Hierdoor hoef je geen nieuwe manschappen aan te schaffen.

  Een andere toffe aanpassing is dat spionnen - die je naar andere dorpen kunt sturen om achter geheime informatie over hun status te komen - niet langer onbeperkt inzetbaar zijn. Je mag er nu nog maar vijf tegelijk inzetten, wat een hoop tactiek met zich meebrengt.

  Nog leuker is het om te rommelen met deze spionage-feature. Laat je tegenstander denken dat jij veel meer manschappen in huis hebt dan werkelijk het geval is, of wek de indruk dat je defensief bent ingesteld op luchttroepen, waardoor de vijand rijdende voertuigen op je afstuurt.

  Eenmaal aangekomen blijkt het een val, want jij bent in werkelijkheid gespecialiseerd in het opruimen van deze stukken rammelend ijzer op wielen. Jammer joh! Volgende keer beter.  Rising Generals laat niet langer wachten om iets te doen

  Tribal Wars 2 was niet de enige game die getoond werd. Vlak voor de openbaarmaking van Rising Generals werd er een kleine sneak-peak presentatie gegeven over de opzet van deze gloednieuwe RTS. Je bouwt als generaal langzaam je eigen imperium uit door de landjes van andere spelers over te nemen. In totaal kunnen er ruim 40.000 verschillende spelers in één server samenspelen. Dat moet die ultieme overwinningsdrang opleveren. I will conquer them all.

  Alles wordt in een Team Fortress 2-achtige grafische stijl weergegeven in je browser en op mobiele apparaten. Het spel is echt geoptimaliseerd voor kortere speelsessies. Hierbij is het wel uniek om te vermelden dat je niet direct een uur moet wachten om iets te bereiken. Er wordt gewerkt met een Cooldown-systeem, wat wil zeggen dat al je acties direct effect hebben.

  Je moet na het inzetten van een dergelijke actie wel een X-aantal minuten of uren wachten voor je deze opnieuw in kunt zetten. Wel zo handig voor onderweg. Niet iets aanklikken en een uur moeten wachten op voltooiing. Laat dat nu de grootste ergernis zijn bij free-to-play games!  Innogames: Gratis en voor niets uit te proberen

  Zoals je ziet zijn er twee toffe titels in aanbouw en staat er op dit moment al flink wat klaar op de website van InnoGames. Misschien zit er wel wat voor jou tussen! Het maakt niet uit of je van de Griekse mythologie - en Grieks eten, oh... wat een afwaling - of Romeinen houdt. Er is altijd wel een thema dat jou aanspreekt. Het is gratis en voor niets uit te proberen, dus als blijkt dat het toch niet helemaal je ding is heb je niets verloren.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.