Horizon Zero Dawn tips die je moet weten!

  Horizon Zero Dawn is uit en weet iedereen te verblijden dankzij de kwalitatieve gameplay. Het is een game waar heel Nederland trots op kan zijn. Om spelers een zetje in de goede richting te geven hebben we een paar Horizon Zero Dawn tips op een rij gezet die je moet weten voor een fijne ervaring.

  Hebben jullie Horizon Zero Dawn al gespeeld? Hopelijk wel, want het is een van de beste games die dit jaar verschenen is. In onze review kreeg de game een bijna perfecte score omdat er gewoon weinig aan te merken is op de game. In een andere special keken we naar de 20 mooiste creaties via de Horizon fotomodus, dat maar weer bewijst dat de game er grafisch fenomenaal uitziet.

  Na de eerste tientallen uren in de game hebben wij het een en ander geleerd over hoe we Horizon het beste konden spelen. Die kennis delen we maar al te graag en daarom kun je nu deze Horizon Zero Dawn tips lezen. Om een beetje in te komen beginnen we met enkele generale tips die niet per se een complete uitleg nodig hebben.

  Horizon Zero Dawn tips – Alvast drie tips om te beginnen

  De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is om alles te looten wat los en vast staat. Na een paar uur heb je misschien geen zin meer om weer een omweg te nemen om wat takjes op te rapen, maar die takjes ga je hard nodig hebben later in de game. Ook gesneuvelde vijanden hebben allemaal goodies bij zich die voor het oprapen liggen. Het is de tijd en moeite waard om alles te looten wat je tegenkomt.

  Denk ook aan de wapens, vallen en drankjes die je hebt. Het is verleidelijk om de hele tijd met pijl en boog rond te lopen en coole acties te maken, maar soms is het veel effectiever om een van je andere wapens te gebruiken of om ergens een val te plaatsen voor je vijand. Er zijn ook verschillende drankjes in de game die je weer weerstand geven tegen bepaalde elementen wat erg goed van pas komt tegen sommige vijanden, zolang je er maar aan denkt ze op te drinken.

  Wapens en kleding kun je aanpassen. Hoe beter de uitrusting hoe meer aanpassingen je kunt maken. Je kunt al je beste aanpassingen gebruiken om je leven in de game wat aangenamer te maken. Je hoeft niet bang te zijn dat je goede aanpassingen wilt bewaren voor een beter wapen, want er is een vrijspeelbare vaardigheid waarmee je de aanpassingen weer ongedaan kunt maken en kunt hergebruiken op een ander wapen.

  Focus – Scan alles en iedereen

  Al tijdens de tutorial krijgt Aloy de mogelijkheid om Focus te gebruiken. Dankzij een technologisch apparaatje kan ze alles om haar heen scannen en op die manier informatie krijgen. Dit is een van de redenen waarom ze zo succesvol is in alles wat ze doet. Deze Focus is essentieel voor een voorspoedig verloop van de game.

  Iedere machine waarmee je in aanraking komt, moet je scannen. Door ze te scannen krijg je meteen in je noties te zien welke voorwerpen je kunt vinden tijdens het looten. Ook zie je hier precies welke lichaamsdelen gevoelig zijn voor welke schaden. Zo zie je bij de Scrapper bijvoorbeeld dat zijn energiecel gevoelig is voor ijsschade, maar de radar op zijn rug niet. Verder zie je hier ook terug of je de machines kunt overnemen, of dat op een later moment pas kan, of dat het helemaal niet kan.

  Als je een personage geselecteerd hebt met Focus krijg je onder andere de optie om zijn pad te selecteren. Je kunt nu precies zien welke route dit karakter aflegt en dat in je voordeel gebruiken om de ideale hinderlaag te plannen. Ook is het handig om te weten of je veilig bent op je huidige locatie of dat er binnenkort een vijand voorbijkomt. Super handig dus.

  De tweede optie die je krijgt bij het gebruik van Focus op personages is om dit karakter te volgen. Er komt dan een klein wit diamantje boven te staan dat daar ook blijft staan als je Focus weer uitzet. Deze optie komt vooral van pas omdat je ook meerdere vijanden tegelijkertijd kunt selecteren en ze zodanig in de gaten kunt houden dat je ongezien iedereen onschadelijk kan maken.

  Buiten gevechten om is Focus ook fantastisch om een goed overzicht te krijgen van de omgeving. Je ziet bijvoorbeeld ook waar wilde dieren rondlopen. Deze beesten zijn vaak klein en kruipen door hoog gras, dus door ze te selecteren is het een stuk makkelijker om de achtervolging in te zetten.

  Vaardigheden – Welke vaardigheden moet ik kiezen?

  Horizon Zero Dawn kent 36 vaardigheden om het leven van Aloy iets makkelijker te maken. Deze zijn verdeeld in drie categorieën: Roofdier, Moedige, en Verzamelaar. De Roofdier vaardigheden helpen je om beter te worden in stealth, de Moedige vaardigheden helpen je om een sterker persoon te worden, en de Verzamelaar vaardigheden zijn er om het makkelijker te maken om dingen te vinden.

  Zeker in het begin van de game kan het lastig zijn om een goede keuze te maken tussen alle vaardigheden. Het is eenvoudig om de vaardigheden waar je maar één punt voor hoeft te hebben te leren, maar het kan verstandiger zijn om door te sparen voor iets prijzigere vaardigheden. Dit zijn een paar vaardigheden waar je in het begin van de game moet investeren.

  Stille Aanval: Absoluut een van de eerste vaardigheden die je moet aanschaffen is de Stille Aanval. Met deze vaardigheid kun je zonder omstanders te alarmeren vijanden neerhalen. Super handig als je stealthy wilt spelen en dat is wel aan te raden in Horizon. Deze vaardigheid gaat perfect samen met de volgende.

  Lokroep: Deze vaardigheid trekt de aandacht van een omstander naar jouw locatie. In combinatie met Stille Aanval is dit de ideale manier om ongezien vijanden een voor een te verslaan. Je zoekt een centraal bosje waarin je kunt verstoppen en roept een vijand naar je toe. Wacht even tot hij binnen bereik is en je kunt hem geluidloos onschadelijk maken. Een fluitje van een cent.

  Concentratie (+): Met de Concentratie vaardigheid kun je tijdens het richten de tijd vertragen. Je moet wel hele goede reflexen hebben om in real-time precies het juiste schot te kunnen maken, dus deze vaardigheid en haar opvolger Concentratie + zijn een pre. Ook voor het jagen op kleine, snelle dieren als konijnen en ratten is het heel fijn om de tijd te krijgen om goed te kunnen mikken.

  Genezer + Kruidenier: Als je het moeilijk vindt om in leven te blijven tijdens je ontmoetingen met de machines dan zijn de Genezer en Kruidenier vaardigheden geschikt voor jou. Met de eerste kun je twee keer zo snel je levensbalk aanvullen en met die tweede kun je meer genezende kruiden opslaan om later te gebruiken.

  Welke vaardigheden moet je niet kiezen?

  Met deze vier vaardigheden heb je genoeg skills om de beginselen van Horizon te kunnen overleven. Er is ook een aantal vaardigheden waar je totaal geen prioriteit van hoeft te maken, ook al klinken ze misschien wel cool. Je zou prima zonder deze vaardigheden kunnen, dus het is aan te raden eerst te focussen op andere vaardigheden.

  Aanval van Onderen en Leider-aanval zijn allebei maar in enkele situaties handig. Voor die paar keer dat je in zo’n situatie terechtkomt, is het het niet waard om hier je vaardigheidspunten in te steken.

  Jachtreflexen en Gebalanceerd Richten vallen in hetzelfde bootje. Het is cool hoor om in slow motion over de grond te glijden en tegelijk pijlen te schieten, maar in de praktijk zal je dit maar zelden doen waardoor Jachtreflexen overbodig wordt. Ook touwen zijn er maar weinig, laat staan dat je tegelijkertijd wilt richten.

  Uitbreidingen en geneesmiddelen – Ga actief op jacht

  PETA zal er niet blij mee zijn en stiekem breekt ons dierenliefhebbend hart ook een beetje, maar jagen op wilde dieren is een belangrijk deel van Horizon Zero Dawn. Zodra je buiten de poort van Aloys thuisstad bent is jagen een van de eerste dingen die je zou moeten doen. De game vertelt je niet om het te doen, maar het is onder andere nodig om uitbreidingen in elkaar te zetten.

  Je vindt in de wereld van Horizon zwijnen, wasberen, vossen, vissen en meer dieren die erg goed van pas komen in de game. Als je deze dieren vermoordt, is er een kleine kans dat je tussen de loot botten of de huid van het dier vindt. Aan de kleur van het icoontje van een gesneuveld dier kun je zien of je de jackpot te pakken hebt. Een groen icoontje geeft aan dat er een bot tussen zit en een blauw icoontje geeft aan dat je een huid te pakken hebt.

  Als er een wit icoontje boven het dier komt te staan dan kun je enkel vlees vinden tijdens het looten. Je moet geen enkele lootkans laten liggen, want ook het vlees, dat je ook bij blauwe en groene icoontjes krijgt, heb je nodig om genezende drankjes te maken. Daarom zijn HP-drankjes dus rood in game, ze zitten vol met het bloed en vlees van dode dieren. Als je blijft jagen en looten hoef je dus nooit zonder geneesdrankjes te zitten.

  Welke uitbreidingen hebben prioriteit?

  De huid en botten van dieren zijn nodig om uitbreidingen te maken die het mogelijk maken om meer spullen te dragen. Van alle wapens zijn er aparte uitbreidingen en er zijn ook uitbreidingen om bijvoorbeeld de draaghoeveelheid van het aantal grondstoffen te verhogen. Als je alles loot wat je tegenkomt, en dat zou je ook moeten, dan is het al snel mogelijk om veel uitbreidingen te maken. Alleen de dierenhuiden en -botten zijn moeilijker om te vinden.

  De uitbreiding waar je de meeste prioriteit bij moet zetten is de uitbreiding om meer grondstoffen te kunnen dragen. Na de eerste paar uur in Horizon zou dit zonder moeite moeten kunnen. Daarna kun je het beste focussen op het uitbreiden van de draagcapaciteit van de wapens die je het meest gebruikt. Uitbreidingen voor meer wapens en outfits te dragen hebben totaal geen prioriteit, dus als je de keuze hebt kun je grondstoffen beter voor een andere uitbreiding gebruiken.

  Grondstoffen te weinig? – Vraag een missie aan

  Mocht je heel graag een uitbreiding willen maken aan de draagcapaciteit, nieuwe wapens kopen, of speciale ammunitie in elkaar zetten, dan heb je daar grondstoffen voor nodig die soms niet zomaar voor het oprapen liggen. Voordat je jezelf suf gaat zoeken in de immense wereld van Horizon Zero Dawn is het handig om te weten dat je voor alles zelf een missie kunt aanvragen.

  Als je iets wilt aanschaffen waarvoor je te weinig grondstoffen hebt, kun je op vierkantje drukken om er een missie van te maken. Deze missies leveren geen XP of extra vaardigheden op, maar het helpt je als herinnering van wat je allemaal nodig hebt. Zo heb je een handig overzicht op je scherm staan en kun je precies zien wanneer je genoeg verzameld hebt om een aanschaf te maken.

  Dit is vooral handig als je meerdere items nodig hebt voor een upgrade bijvoorbeeld. Omdat sommige items best zeldzaam zijn kan het even duren voordat je alles kunt verzamelen. Om te voorkomen dat je na iedere keer looten weer door het menu heen moet om te zien of je al genoeg hebt, is deze optie een handige toevoeging.

  Grondstoffen te veel? – Ga naar een handelaar

  Zit je inventaris juist te vol met grondstoffen? Dan kun je terecht bij handelaren om wat meer ruimte te creëren en tegelijkertijd er nog wat geld voor terug te krijgen. Als je bij handelaren op een van de schouderknoppen drukt, heb je de optie om spullen te verkopen. Niet alles is het waard om te verkopen, dus let goed op met wat je achterlaat en wat je voor jezelf houdt.

  Bij ieder items in je inventaris kun je zien waarvoor het gebruikt wordt. Voorwerpen waar alleen bijstaat dat je het kunt verkopen voor scherven (het betaalmiddel in Horizon) kun je zonder zorgen meteen afstaan. Deze items ga je nooit gebruiken verder en zitten enkel in de game om een extra zakcentje te verdienen.

  Andere items kun je het beste bewaren om later mee te handelen of om ammunitie mee te maken. Natuurlijk kun je ook kijken naar wat je nodig hebt. Als vier plekken in je inventaris worden ingenomen omdat je veel vuurwortels hebt verzameld, maar nog nooit een vuurwerend drankje hebt gemaakt dan is het geen ramp om dat aantal wat naar beneden te halen.

  Wapens – Welke wapens zijn er en welke moet ik gebruiken?

  Aan het begin van Horizon Zero Dawn heeft Aloy een speer en een boog. Met deze wapens trek je de wereld in en zal je het moeten doen. Onderweg kom je verschillende handelaren tegen die andere wapens aanbieden. Wapens komen in drie versies: De normale versie, Carja-versies en schaduwversies.

  De standaard wapens zijn een goed begin om om te leren gaan met de wapens, maar eigenlijk is het niet waard om er geld en middelen voor uit te geven. Je kunt het beste meteen doorsparen voor de schaduwversies van de wapens, aangezien deze de meeste mogelijkheden hebben. Zo kun je met de normale katapult bijvoorbeeld enkel ijsbommen gooien, met de Carja-versie ijs- en schokbommen, en met de schaduwversie kun je ook nog vuurbommen gooien.

  Er zijn acht verschillende wapens in Horizon Zero Dawn, maar je kunt er slechts vier tegelijk bij je hebben. Je zult dus een keuze moeten maken welke wapens voor jou prioriteit hebben boven andere wapens. Met dit overzicht kun je precies zien welke wapens er zijn en wat voor nut ze hebben.

  Speer: Er is maar één speer in Horizon, die je niet aan kunt passen, maar die gelukkig ook geen plek in beslag neemt. Toch is de speer een van de handigste wapens in de game. Dit is je meleewapen en alles wat binnen bereik ligt kan compleet vernietigd worden hiermee. Pijlen kunnen maar zoveel doen tegen ijzeren machines, waar een klap of steek met een speer voor de kritieke schade kan zorgen.

  Jagersboog: De jagersboog krijg je standaard in de game. De ammunitie is gemakkelijk om te maken en de grondstoffen die je ervoor gebruikt zijn overal te vinden. Het is niet de sterkste boog, maar voor de meeste gebeurtenissen in de game doet de jagersboog prima zijn werk.

  Precisieboog: De precisieboog is een handige om op zak te hebben, want zoals de naam al doet vermoeden kun je er beter mee richten omdat er meer zoom in het vizier zit. De pijlen van deze boog doen ook meer schade dan normale pijlen, maar de tijd om te herladen is daarom wel iets langer. De ammunitie is ook iets duurder om te maken.

  Oorlogsboog: De oorlogsboog richt zich voornamelijk op pijlen met elementaire schade. Afhankelijk van welke versie je koopt, kun je vuur-, ijs- en schokpijlen afschieten. Je kunt er ontzettend snel mee herladen, maar ze doen iets minder schade dan een jagersboog als je geen vijand bestookt die zwak is voor de elementaire pijl die je gebruikt.

  Struikeldraadwerper: De struikeldraadwerper is een van de krachtigste wapens in de game. Met dit wapen kun je struikeldraden in de omgeving plaatsen en wanneer een vijand er overheen loopt, gaat een val af. Ook bij dit wapen ligt het aan de versie welke draden je allemaal kunt afschieten. De explosiedraden zijn een aanrader om snel veel schade toe te brengen.

  Katapult: De katapult is de granaatwerper van Horizon. Je kunt met de beste versie ijs-, vuur-, en schokbommen afvuren die in een groot gebied schade toebrengt. Deze bommen zijn een handige manier om machines snel in een status van verlamd (schok), bevroren of verbrand te brengen.

  Ratel: De ratel is goed te omschrijven als een shotgun. Met dit wapen kun je meerdere pijlen afvuren zonder dat het erg accuraat is. Het ziet er stilistisch uit als een kruisboog, dus het ziet er wel cool uit om dat met een shotgun te mixen. We kunnen het niet echt aanraden om een van de vier plekken voor de ratel te gebruiken, maar het kan je redding zijn als je wordt ingesloten door meerdere vijanden.

  Touwwerper: De touwwerper heb je misschien wel eens in een van de trailers van horizon gezien. Met dit wapen vuur je touwen af op een vijand waarna je het andere eind in de grond schiet. Hierdoor staan vijanden vast op hun plaats en kun je gemakkelijk extra schade toebrengen met de speer. Hoe groter de vijand hoe meer touwen en tijd er nodig is om een vijandige machine stil te krijgen.

  Welke wapens moet je nou gebruiken?

  Al deze wapens zijn op hun eigen manier hartstikke handig en kunnen van pas komen in de wereld van Horizon. Van wapens wisselen kan gelukkig snel in het menu, maar voor het snelmenu dat je voornamelijk zult gebruiken kun je er maar vier kiezen. Ons advies is om sowieso een jagersboog mee te nemen en een katapult voor simpele elementaire schade. De overige plekken kun je opvullen met de struikeldraadwerper om snel vallen te plaatsen en de precisieboog voor extra schade.

  Natuurlijk kun je zelf ontdekken wat voor jou het lekkerste speelt, maar met die vier wapens kom je al een heel eind. Terwijl je spaart voor de schaduwversies van de wapens kun je prima uit de voeten met de veel goedkopere Carja-versies.

  Hebben jullie nog meer Horizon Zero Dawn tips? Laat het ons weten in de comments!

  Horizon: Zero Dawn

  Verkijgbaar vanaf 1 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.