Dit is waarom The Last Kingdom seizoen 4 niet op Netflix Nederland staat

  Liefhebbers van de historische serie The Last Kingdom keken reikhalzend uit naar de release van seizoen 4 op Netflix. Helaas voor de Nederlandse fans is de serie niet op de streamingdienst te kijken. Dit is waarom wij nog langer moeten wachten op het nieuwe seizoen.

  BBC First

  Wisseling van de wacht

  In 2015 kwamen de BBC en BBC America met The Last Kingdom, een gloednieuwe historische serie. De serie kon meteen op goede kritieken rekenen, maar na het eerste seizoen stapte BBC America uit het project. Voor de BBC alleen was het een duur project, met de vele kostuums, gevechten en andere oplopende kosten, leek het einde van The Last Kingdom al snel nabij

  Gelukkig voor de fans kwam, zoals wel met meer series is gebeurd, Netflix op de koffie om het project te redden. Voor het tweede seizoen werd Netflix dan ook co-producent en kwam na verloop van tijd de serie ook op de streamingdienst terecht. Voor het derde seizoen was de populaire streamingdienst zelfs de enige distributeur, dat op 19 november 2018 werd gelanceerd. Nederlandse fans zal het alleen zijn opgevallen dat dat niet de datum was waarop het derde seizoen in ons land was gelanceerd.

  Dat komt door een deal die destijds is gesloten door Netflix en de BBC. De exclusieve rechten zijn namelijk in handen van Netflix, behalve in landen waar BBC First wordt uitgezonden. Daar heeft de betaalzender van de Britse omroepmaatschappij de rechten in handen. Dat geldt dus ook voor Nederland. Daarom werd seizoen 3 van The Last Kingdom in Nederland pas in januari 2020 gelanceerd en lijkt het erop dat we ook op seizoen 4 nog een tijd kunnen wachten. Dat is wel frappant, want de Facebook-pagina van Netflix Nederland liep op 24 april nog te pronken dat we over twee dagen konden gaan genieten van The Last Kingdom seizoen 4. Niet dus.

  Inmiddels heeft de Nederlandse tak van Netflix aangegeven dat het bericht een fout was en dat de releasedatum in ons land vooralsnog onbekend is.

  BBC First

  Waar gaat The Last Kingdom over?

  De historische serie van de BBC en Netflix gaat over Uhtred of Bebbanburg. Een Angelsaks van edele afkomst, maar die op jonge leeftijd zijn vader heeft verloren en vervolgens wordt opgenomen in een Viking gezin. Op dat moment in de Britse geschiedenis, in de negende eeuw na Christus, werd een groot gedeelte van het land beheerst door de Scandinavische krijgers.

  Terwijl Uhtred opgroeit bij de Vikingen, beter bekend als de Denen in die tijd, krijgt Alfred de macht in Wessex, een laatste bolwerk van Angelsaksen tegen de Deense veroveraars. Hij heeft de droom om alle Engelse koninkrijken te verenigen en de Vikingen van het eiland te verdrijven, maar daar heeft hij wel hulp bij nodig. Uhtred lijkt daarvoor al snel de ideale kandidaat, maar heeft zelf nog zijn eigen appeltjes om te schillen.

  BBC First

  Boeken als inspiratie

  Net zoals veel series tegenwoordig is The Last Kingdom gebaseerd op een boekenreeks, namelijk The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Het karakter van Uhtred of Bebbanburg is fictief, maar een aantal karakters en gebeurtenissen in de serie en boekenreeks zijn daarentegen gebaseerd op echte personen. Liefhebbers van de Britse historie zullen bijvoorbeeld ongetwijfeld weten wat Koning Alfred allemaal heeft gedaan en bereikt.

  De showrunners van The Last Kingdom hebben sinds het derde seizoen besloten om wat meer vrijheden te nemen en grote veranderingen aan te brengen ten opzichte van de boekenreeks. Naar verluidt zal ook het vierde seizoen van het gebaande pad afstappen en eigen keuzes maken. Wij zijn benieuwd wat voor invloed dat heeft op het verhaal, maar om erachter te komen zullen we geduld moeten hebben.

  Dit artikel is bijgewerkt op 30 juni 2020.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.