De beste PS4 games die we tot nu toe hebben gekregen met PlayStation Plus

  Waar Microsoft haar trouwe klanten beloond met Xbox Live Gold, daar is Sony haar eigen variant begonnen tijdens de PlayStation 3 met PlayStation Plus. Tijdens de levensloop van de PS4 is Sony daar rustig mee doorgegaan en dit zijn de beste games die we met de dienst hebben gekregen.

  Bloodborne

  Ongetwijfeld één van de beste PS4 games die we met PlayStation Plus hebben gekregen is Bloodborne. Deze titel is exclusief gemaakt voor de PlayStation 4 door From Software, de ontwikkelaar die bekend is geworden door de Dark Souls-franchise.

  Zoals we van From Software gewend zijn is Bloodborne dan ook behoorlijk pittig en spelers kunnen niet meer schuilen achter een schild. In de Victoriaans-achtige setting is timing en het ontwijken van aanvallen namelijk belangrijker dan ooit. Je komt dan ook te staan voor verschrikkelijke monsters die soms rechtstreeks uit de verhalen van H.P. Lovecraft lijken te lopen. De RPG is één van de beste titels voor de console en om Bloodborne vervolgens ‘gratis’ te krijgen via PlayStation Plus is een prachtig cadeau.

  Infamous: First Light

  Het concept van PlayStation Plus is pas vrij laat gelanceerd in de levensloop van de PlayStation 3 en Sony kon daardoor vrij eenvoudig grote titels weggeven via de dienst. Toen de PlayStation 4 lanceerde was dat alleen een ander verhaal. In de begindagen werden dan ook voornamelijk kleine indie-games beschikbaar gesteld, tot het chagrijn van veel fans.

  Daar kwam verandering in met Infamous: First Light. De game is de eerste AAA-titel die via PlayStation Plus is weggeven en heeft het startschot gegeven voor andere grote titels.

  Het standalone vervolg op Infamous: Second Son is bovendien een sterke game voor liefhebbers van action adventures. De combat zit strak in elkaar en het verhaal geeft spelers een andere kijk op de gebeurtenissen in Second Son.

  Ratchet & Clank

  Door de jaren heen heeft PlayStation flink wat mascottes vergaard, waar Ratchet & Clank zonder twijfel onderdeel van uitmaken. Het duo verscheen voor het eerst op de PlayStation 2 in 2002 en die eerste game kreeg een re-imagining in 2016 in de vorm van Ratchet & Clank.

  De PS4 game heeft veel oude elementen uit de klassieker hetzelfde gelaten, maar ondertussen zijn de graphics zwaar opgepoetst. Sterker nog, de game ziet eruit als een heuse Pixar-film. Met de mix van nostalgische elementen, verslavende gameplay en prachtige graphics is Ratchet & Clank dan ook één van de beste PS4 games die zijn weggegeven met PlayStation Plus.

  Journey

  Het is voor buitenstaanders lastig om uit te leggen wat Journey nu zo’n speciale ervaring maakt. In tegenstelling tot de meeste games zal je bijvoorbeeld niet voor uitdagende gevechten komen te staan, je hoeft geen hersenkrakende puzzels op te lossen en er zitten ook geen dialogen in waar je nog lang over na zal denken.

  In plaats daarvan is Journey een magische reis, waarbij spelers juist even niet met de volle aandacht bij de game moeten zijn, maar zich kunnen onderdompelen in de mysterieuze wereld en vreemde muziek. Het avontuur door een eindeloze woestijn om weg naar de berg in de verte is dan ook één van de beste ervaringen die Sony heeft gedeeld via PlayStation Plus.

  Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  Hideo Kojima stond vorig jaar weer flink in de schijnwerpers met zijn nieuwe titel Death Stranding. De game die hij daarvoor heeft gemaakt, zijn laatste titel bij uitgever Konami, gooide destijds ook hoge ogen. De langlopende Metal Gear Solid-serie heeft met The Phantom Pain namelijk een waardige ‘afsluiter’ van de bedenker gekregen.

  Het vijfde deel in de serie heeft zelfs een open wereld gekregen, waarin spelers in de schoenen van Snake mogen kruipen. De stealth gameplay is beter dan ook, de setting in Afghanistan ziet er prachtig uit en natuurlijk is het verhaal zeer uitgebreid met verschillende plotwendingen. De PlayStation Plus-titel is destijds niet alleen een geschenk geweest voor MGS-fanaten, maar voor alle liefhebbers van ijzersterke actiegames.

  The Binding of Isaac: Rebirth

  Het voordeel van PlayStation Plus is dat spelers soms in aanraking komen met spellen waar ze normaal nooit naar zouden hebben omgekeken. Wanneer je een titel gratis kan downloaden, wordt het immers toch even de moeite waard om het uit te proberen. Zo is dat ook het geval geweest voor veel spelers met The Binding of Isaac: Rebirth.

  Op het eerste gezicht ziet deze indiegame er misschien nogal vreemd uit, met een jonge Isaac die moet vechten tegen monsters in de random generated kelder van zijn moeder. Die wezens kan Isaac verslaan door als in een twin-stick shooter zijn tranen af te schieten als kogels. Gaandeweg wordt de game steeds vreemder met Bijbelse eindbazen en wordt Isaac zelf sterker dankzij power-ups. Ondanks de vreemde setting is The Binding of Isaac: Rebirth een pareltje die dankzij PlayStation Plus bij veel mensen op hun PS4 is beland.

  Detroit: Become Human

  Als het op grote titels aankomt zit er bij PlayStation Plus natuurlijk wel de nodige vertraging. Dat is logisch, want Sony kan natuurlijk niet zomaar een gloednieuwe titel op de dienst gooien die ondertussen 60 euro kost in de PlayStation Store.

  In het geval van Detroit: Become Human stond de game er alleen verrassend snel op. Het plan van Sony was eigenlijk om in juli 2019 Pro Evolution Soccer 2019 beschikbaar te stellen. Om onbekende redenen ging dat plan niet door en moest het bedrijf snel schakelen. In plaats van de voetbalgame werd ineens de Deluxe Edition van Detroit: Become Human op de dienst gegooid als excuus. Een AAA-titel die pas net een jaartje uit was én ook nog eens de PS4-versie van Heavy Rain bevat.

  Liefhebbers van interactieve, verhalende games kunnen met de game ten voeten uit, want dat genre is de specialiteit van David Cage en zijn studio Quantic Dream. In Detroit: Become Human stappen spelers in de schoenen van drie verschillende androids, die op hun eigen manier invloed hebben op het overkoepelende verhaal. Zoals gewoonlijk liggen er weer veel keuzes op de loer, met verschillende eindes tot gevolg.

  Rocket League

  Ondanks alle andere bovenstaande toptitels is Rocket League misschien wel hét succesverhaal van PlayStation Plus. De voetbalgame met race-auto’s is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de gamesindustrie en dat komt mede dankzij de dienst van Sony.

  Op 7 juli 2015 werd Rocket League namelijk uitgebracht door ontwikkelaar en uitgever Psyonix op PC en PlayStation 4. Tegelijkertijd was de game meteen gratis te downloaden voor PlayStation Plus-abonnees. Tijdens de gratis periode werd de titel meer dan zes miljoen keer gedownload en volgens bedenker Corey Davis is het de beste beslissing die ze ooit hebben genomen.

  Sindsdien is Rocket League een begrip geworden en een zeer populaire game binnen de e-sports. In de game nemen spelers de controle over een op-afstand-bestuurbare raceauto en moeten ze scoren door de bal in het doel van de tegenstander te ‘rijden’. Het is een succesformule voor bakken aan plezier en tegelijkertijd het schoolvoorbeeld wat voor verschil PlayStation Plus kan maken.

  Wat is jouw favoriete game die via PlayStation Plus is uitgebracht? Of ben je meer een liefhebber van Xbox Live Gold? Laat het ons weten in de comments!

  Bloodborne

  Verkijgbaar vanaf 25 march 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.