De beste (en slechtste) Paper Mario games

  Als een donderslag bij heldere hemel kwam Nintendo onlangs met een trailer voor Paper Mario: The Origami King. Hoewel Paper Mario ‘maar’ een spin-off is van de Super Mario franchise kunnen de gemoederen hoog oplopen tijdens discussies over hoe een goede Paper Mario game er uitziet. Maar wat is eigenlijk de beste Paper Mario game en waarom?

  5. Sticker Star

  “Sticker Star is de slechtste Paper Mario” is één van de minst controversiële dingen die je over deze games kunt zeggen. Hoewel de game direct vóór Sticker Star ook niet geheel traditioneel was, kon je daarin nog wel de twee belangrijkste elementen van Paper Mario herkennen. De games zijn eenvoudige maar vermakelijke RPG's en hebben een verhaal dat humoristisch is, maar toch meer diepgang vertoont dan wat op dat moment gemiddeld is in Mario. Sticker Star presteert het om beide eigenschappen grotendeels te missen.

  De gevechten zijn turn-based, wat een kenmerk is van RPG's. Maar strategie is ver te zoeken, aangezien je in je aanvallen geheel afhankelijk bent van welke stickers je toevallig hebt. Van level-ups is geen sprake, dus een beloning voor een onbelangrijk gevecht zit er ook niet in. Daarnaast is het verhaal zo standaard als je het kunt krijgen: Bowser ontvoert Peach. Dit keer kun je niet eens genieten van Bowsers grappige dialogen, die een highlight waren in eerdere Paper Mario games. De Koning van de Koopa’s zegt de hele game geen woord. Sticker Star ziet er uit als Paper Mario, maar de Paper Mario-ervaring is niet thuis.

  4. Color Splash

  Deze opvolger van Sticker Star maakt het één en ander goed, maar heeft tegelijk veel van dezelfde problemen als Sticker Star. Het verhaal in Color Splash is weer iets beter en met name de humor in de dialogen is terug. Helaas heeft de game een gevechtssysteem dat voortborduurt op de ideeën van Sticker Star en daarom veel van dezelfde problemen heeft.

  Misschien wel het sterkste punt van Color Splash is hoe de game er uitziet. Paper Mario hanteerde vanaf het begin een stijl die iets heeft van een knutselwerk. Sticker Star gooide daar een schepje bovenop door de wereld er daadwerkelijk als een knutselwerk uit te laten zien. Maar pas in Color Splash, met de HD-capaciteiten van de Wii U, komt die papier-look goed tot zijn recht. Recente Paper Mario games kunnen wat ver gaan in de constante herinneringen dat het een wereld van papier is, maar dat het visueel wordt doorgevoerd is logisch en het ziet er erg mooi uit.

  3. Paper Mario

  De originele Paper Mario is verrassend goed oud geworden. Eerste delen in game-series kampen vaak met kinderziektes of een opvallend beperkte uitwerking van een goed idee. Paper Mario heeft daar geen last van. Het verhaal is goed, de game is humoristisch en de RPG mechanics zijn eenvoudig maar solide. De hele game geeft een bijna perfecte basis voor een langlopende serie, die we dan ook gekregen hebben.

  Ondanks dat alles komt de game niet hoger dan een derde plek, en dat heeft alles te maken met het verhaal. We zeiden net dat het een goed verhaal is en dat klopt, maar het toch nog altijd een beetje standaard: Bowser ontvoert Peach. De reis om Peach te redden is wat interessanter dan in de gemiddelde Mario-platformer (mede dankzij de memorabele personages die je onderweg ontmoet), maar er zijn originelere en interessantere dingen te zien in andere Paper Mario games.

  2. Super Paper Mario

  Op het eerste gezicht is Super Paper Mario een vreemde eend in de bijt, misschien nog wel meer dan Sticker Star of Color Splash. Waar die laatste twee nog het voorkomen hebben van een RPG lijkt Super Paper Mario meer op een traditionele platformer. Niet bepaald wat je zou verwachten van een opvolger van The Thousand-Year Door en bovendien een behoorlijke afwijking van de formule voor wat nog maar de derde game in de reeks is. De game is dus een buitenbeentje, maar wel een goed buitenbeentje.

  De game lijkt weliswaar een platformer, maar hij behoudt veel RPG-aspecten van de eerdere games, zoals hit points, exeprience points, level-ups, items en meer. Het toevoegen van die RPG mechanics aan een platformer werkt een stuk beter dan het verdunde RPG-model van latere games. Daarnaast mag het niet onopgemerkt blijven dat deze game een interessant en origineel verhaal heeft - niet onbelangrijk voor een Paper Mario game. De games is misschien niet waar fans van de eerste twee op hoopten, maar hij staat uitstekend op zichzelf.

  1. The Thousand-Year Door

  Er kan er maar één de beste zijn en welke dat is, is in de meeste game-series uiteindelijk een kwestie van smaak. Smaak speelt hier natuurlijk ook een rol (het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat je zelf Super Paper Mario aanzienlijk lager wil zien), maar toch is The Thousand-Year Door hier een overtuigende winnaar. Er zijn uiteindelijk niet zoveel Paper Mario games, dus het verwachtingspatroon van wat Paper Mario hoort te zijn is heel helder. The Thousand-Year Door voldoet bijna perfect aan die verwachtingen.

  Het is een eenvoudige RPG, maar niet té eenvoudig en niet vermengd met een andere gameplay-stijl. Alles wat goed was aan de eerste Paper Mario komt terug en wordt ondersteund door een origineler en interessanter verhaal. De personages en dialogen behoren tot de beste die Nintendo ooit heeft uitgegeven. Alles wat fans verwachten van Paper Mario is aanwezig in The Thousand-Year Door en het is bijna misdadig dat de game na zijn originele release nooit is heruitgegeven.

  Hoe gaat The Origami King zich plaatsen?

  Recente Paper Mario games hebben uiteraard hun eigen fans, maar over het algemeen blijven het de oudere games die publiekslieveling zijn. We hebben gezien dat The Origami King een nieuw gevechtssysteem heeft, schijnbaar met wat meer complexiteit dan dat van Sticker Star en Color Splash. Gaat deze game fans van het oude en fans van het nieuwe bij elkaar brengen? We gaan het zien wanneer Paper Mario: The Origami King op 17 juli op de Switch verschijnt.

  Pre-order Paper Mario: The Origami King bij Bol.com voor €56,99

  Paper Mario

  Verkijgbaar vanaf 20 may 2015

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.