De 5 beste Assassin's Creed games aller tijden

Article
vrijdag, 17 mei 2024 om 14:00
assassins creed 2007
De Assassin's Creed-franchise is ondertussen een begrip geworden in de game-industrie en later dit jaar komt er een nieuw deel bij in de vorm van Assassin's Creed Shadows. Maar wat zijn de beste games uit de reeks tot nu toe? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Assassin’s Creed

We kunnen natuurlijk niet een lijst maken met de beste Assassin's Creed games aller tijden, zonder de game te benoemen waar het allemaal mee begon: de originele Assassin's Creed uit 2017. De ontwikkeling van de game begon oorspronkelijk als een nieuwe titel in de Prince of Persia-reeks, maar het ontwikkelteam kwam met zoveel nieuwe ideeën, dat Ubisoft besloot om er een nieuwe franchise te maken. En dat bleek achteraf een meesterzet te zijn geweest van de Franse uitgever.
Veel ideeën die nog steeds ten grondslag liggen van de Assassin's Creed games, en zelfs het aankomende Shadows, zijn als aanwezig in de eerste Assassin's Creed. Denk bijvoorbeeld aan de iconische hidden blade, de Leap of Faith van hoge gebouwen, het verstoppen in hooibalen en tussen groep mensen en de Eagle Eye. Met Altaïr had de eerste game ook meteen een geliefd en iconisch personage te pakken, die we later nog vaker hebben zien terugkomen in de franchise.
Dat betekent alleen niet dat de originele Assassin's Creed perfect was. Verre van zelfs. De herhalende missies die je moest uitvoeren voor een assassination hadden we liever achterwege gezien en de combat in de game was niet heel spannend. Het kwam er voornamelijk op neer dat je vooral gebruik moest maken van counter-attacks. Latere delen hebben dat een stuk meer uitgebreid, waardoor de game op meerdere manieren te spelen is dan alleen stealth, zoals helemaal duidelijk wordt met de twee nieuwe protagonisten in Assassin's Creed Shadows.

Assassin’s Creed Unity

We horen je al denken: wat doet een bug-ridden game als Assassin’s Creed Unity in hemelsnaam in deze lijst? Dat snappen we helemaal, want rond de lancering was de staat van de game eh.. zeer dubieus. Van angstaanjagende gezichten die uit alleen een paar ogen en een gebit bestonden tot aan een ‘filmische’ framerate.
Het is ook niet zo vreemd dat veel mensen de game meteen hebben laten vallen, want net zoals Cyberpunk 2077 in 2020 heeft bewezen, zorgt een game vol met bugs eerder voor frustratie dan plezier. Maar Ubisoft heeft sindsdien hard gewerkt aan de game en tegenwoordig is de titel technisch gelukkig in orde, net zoals dat het geval is voor Cyberpunk 2077. En daardoor kunnen we zonder zorgen genieten van al het moois wat Assassin’s Creed Unity te bieden heeft.
Unity is namelijk allesbehalve een slechte game. Arno Victor Dorian is een interessante assassin, die destijds alleen nog in de schaduw stond van Ezio Auditore di Firenze. Parijs is daarnaast één van de mooiste steden in de AC franchise en het voelt ook echt alsof je middenin de Franse revolutie zit, met overal mensen in beeld. Parijs ademt echt. Tel daar het uitdagende vechtsysteem bij op, de destijds gloednieuwe parkour mechanics en de grote focus op stealth en je hebt een Assassin’s Creed game die je echt een keer gespeeld moet hebben.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de black box missions. Unity is het perfecte voorbeeld hoe divers en speciaal de assassination missies in de franchise kunnen zijn, waarbij spelers zelf kunnen kiezen hoe ze hun target permanent uitschakelen. We hopen dan ook dat zulke missies weer aanwezig zijn in Shadows.

Assassin’s Creed Origins

Na negen titels in de Assassin’s Creed franchise die grotendeels dezelfde formule volgden, vond de Franse ontwikkelaar het in 2017 eens tijd om de hele reeks flink op de schop te gooien. Er kwam geen jaarlijkse release meer, waardoor spelers ineens veel geduld moesten hebben voor de nieuwe titel in de franchise: Assassin’s Creed Origins.
Die game bracht de franchise niet alleen naar het verre verleden, maar introduceerde ook een stuk meer RPG-elementen. Zo kan je stijgen in level, nieuwe skills vrijspelen en zijn er talloze wapens om te vinden. Een compleet andere ervaring dan spelers gewend waren van de Assassin’s Creed franchise.
Assassin's Creed: Origins - PS4 (import) Image
Assassin's Creed: Origins - PS4 (import)
EUR17.9919.5
Op voorraad
Koop op bol.
Hoewel er sindsdien nieuwere titels zijn uitgekomen - en die dieper op het RPG-aspect zijn ingegaan - is Assassin’s Creed Origins zeker het spelen waard. Alleen al vanwege de setting. Egypte in de eerste eeuw voor Christus is namelijk onvoorstelbaar prachtig. Van de steden die uit elkaar spatten van cultuur en de eeuwenoude piramides tot aan de diverse flora en fauna. Protagonist Bayek is bovendien een diepgaand en interessant karakter, waar je alles voor zal doen om zijn persoonlijke wraakmissie te voltooien.

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Na het verhaal van Desmond ten einde kwam in Assassin’s Creed III, was het een beetje de vraag welke kant de franchise op zou gaan met de strijd tussen de Templars en de Assassins. Ubisoft besloot daar met de volgende titel juist vrij weinig op te focussen en de spelers een vakantie te gunnen in de Caraïben én om piraat te spelen.
Het is geen geheim dat Black Flag niet echt een goede ‘Assassin’s Creed’ game is, maar de titel is anno 2024 wel nog steeds één van de beste Assassin’s Creed games om te spelen. Volg je het nog? Black Flag is namelijk misschien wel de beste pirate simulator die je momenteel kan vinden.
Spelers nemen de controle over Edward Kenway, een Welshman die besluit om zijn geld te verdienen door criminele werkzaamheden te verrichten op zee. Initieel wil dat nog niet zo goed lukken, maar al vrij snel krijg je de controle over je eigen driemaster en ontmoet je een heel scala aan iconische piraten. Waar je in andere games namelijk intellectuele grootheden als Da Vinci tegenkomt, sta je in Black Flag oog in oog met Blackbeard, Benjamin Hornigold, Charles Vane, Calico Jack en Anne Bonny. Een droom voor elke piratenfan!

Assassin’s Creed II & Brotherhood

Hoewel we ondertussen nu al veel assassins hebben zien komen en gaan, blijft Ezio Auditore di Firenze nog steeds de meest geliefde moordenaar voor velen. De Italiaan wist met zijn jeugdige onschuld en charisme elke gamer te charmeren en met veel plezier werd zijn avontuur gevolgd in een drietal games. Ezio was bovendien een compleet ander karakter dan de ijskoude Altaïr uit het origineel.
Hoewel de games een klein beetje verouderd zijn tegenwoordig (ondanks de remasters van een paar jaar geleden), mogen Assassin’s Creed II en Brotherhood zeker niet ontbreken op deze lijst. Ja, we spelen een beetje vals door twee titels te benoemen, maar de games zijn zo sterk met elkaar verbonden dat je ze als één verhaal achter elkaar kan spelen.
Naast het ijzersterke verhaal van de twee games, mag je bovendien de mooiste steden in de Italiaanse Renaissance bezoeken. Het is nog steeds een groot plezier om Florence, Venetië, Rome en Forli te verkennen. Je zou er gemakkelijk de hele dag lang de digitale toerist uit kunnen hangen.

Populair Nieuws