Ik denk van wel. Naar mijn mening gaat 3D-gamen nooit meer een succes worden. Je ziet dat de 3DS niet goed verkoopt en je hoort veel negatieve reacties over de 3D-weergave. Natuurlijk is er een groep mensen die het enorm trekt en die er wel van houden, maar we kennen het 3D-gamen nu al geruime tijd en het slaat simpelweg niet aan. Ik denk ook niet dat we in de toekomst plotseling nog een boost gaan krijgen in het 3D-gamen en dat het dus een stille dood zal sterven.

Niet per se om Electronic Arts, want het 3D-gamen van nu is gewoon nog niet zo geavanceerd als het zou moeten zijn, idem dito voor het kijken van films in 3D. Als de technologie niet verder uitgebreid wordt, waar EA overigens niets mee te maken heeft, dan zal het 3D-tijdperk snel ten einde komen, maar ik ga er vanuit dat er binnen pak 'm beet vijf jaar 3D-televisies op de markt worden gebracht waar geen bril bij nodig is en waar de kwaliteit van de 3D-weergave veel beter is. Dan worden deze televisies denk ik pas echt populair bij de consument, om het zo maar even te noemen. Dan wordt het maken van 3D-games en films ook echt nuttig, want ik kan mij voorstellen dat de 3D-games en films hedendaags niet als broodjes over de toonbank gaan en dit maakt het natuurlijk niet echt interessant voor zo'n groot bedrijf als EA.

"De 3D-technologie moet verder uitgebreid worden."

Ik vind het nog te vroeg om te concluderen dat 'het 3D-tijdperk ten einde is'. Het is pas begonnen! Zelf ben ik door de huidige 3D-weergave op bijvoorbeeld de 3DS niet echt gecharmeerd. Ik heb hem een aantal keer uitgeprobeerd en vind het zelf niet lekker werken met de meeste games. Daarnaast heb ik hier thuis wel een 3D-tv staan en ik zie dat het 3D-tijdperk gewoon nog aan het begin van zijn kunnen staat. Ik kijk vaak wel films op deze tv, en dan vooral animatiefilms, en ik amuseer me er wel mee. Het 3D-effect is niet om je van je stoel te blazen, maar het voegt echt wel iets toe! De brillen zijn echter niet echt om over naar huis te schrijven, maar deze functioneren ook gewoon prima.

Het 3D-tijdperk is naar mijn mening net begonnen. Kortom, wie weet wat ons te wachten staat over bijvoorbeeld tien á twintig jaar, betreffende 3D-technologie. Zullen we dan zij aan zij kunnen vechten met Batman, weg moeten duiken voor vallend puin in de nieuwe Battlefield 3D of Messi door de benen kunnen spelen? Ik hoop het wel! En reken er ook maar op dat Electronic Arts dan aan komt kwijlen met dollartekens in de ogen, zeker weten!

Zoals collega Maurice al aangeeft, heeft Electronic Arts' beslissing om 3D de rug toe te keren weinig tot niets te maken met de toekomstperspectieven van de technologie. Want 3D is de toekomst. Gewoon niet in de vorm waarin het zich nu in bevindt. Electronic Arts is een uitgever van games en speelt in op de verkopen van zijn producten. Hun beslissing om 3D-technologie de rug toe te keren is dan ook logisch, maar zeker niet bepalend voor de toekomst van de technologie.

Ondanks dat de Nintendo 3DS minder dan verwacht verkoopt, doet de handheld van Nintendo het zeker niet slecht. Als Nintendo erin slaagt om meer 3DS-handhelds aan de man te krijgen, kan de technologie het volgende grote ding zijn in de consumentenelectronica, net zoals de DS dat was voor touchscreentechnologie. En dan zullen anderen zoals Apple en Google ook wel volgen. Voor je het weet, staat 3D weer in de spotlight.

Natuurlijk staat 3D nog in de kinderschoenen, maar hoe je ook keert of draait: het is de toekomst van entertainment. Er zijn dagelijks talloze wetenschappers en ingenieurs die naar het werk gaan om de technologie te verbeteren, en wie weet waar we binnen enkele jaren staan. 3D zonder bril op grotere schermen is een eerste stap, maar daarna zullen sciencefiction-achtige hologrammen onze huiskamers binnensluipen. 3D is niet dood, de technologie heeft gewoon last van een stevige verkoudheid.

"3D is niet dood, de technologie heeft gewoon last van een stevige verkoudheid"

Als felle hater van alles wat met 3D te maken heeft, ben ik natuurlijk erg blij met deze beslissing van EA. Ik denk echter niet dat één enkel bedrijf een hele technologische ontwikkeling gaat stopzetten. Ik hoop er weliswaar op, maar het is van veel meer factoren afhankelijk en zoals mijn collega's ook al aangeven: 3D is here to stay (lees '3D' in het Nederlands, dan rijmt het). Het gaat ongetwijfeld door om zo onnodig veel geld uit consumenten te slaan en vele oogjes te verpesten. Daar kan EA niets aan veranderen.

Persoonlijk geloof ik dat de consument daar zelf meer invloed op kan hebben, op het gebied van games althans. Als er geen 3D-tv's worden gekocht, kunnen er immers ook geen 3D-games gespeeld worden en zal dat ook niet winstgevend zijn. Met films is dat een ander verhaal, aangezien die in een bioscoop wel gewoon in 'overprice-modus' kunnen draaien. Dus consumenten, koop die dure tv's niet en steun Electronic Arts in deze belangrijke zaak!

Ik denk dat 3D nog in de kinderschoenen staat. Natuurlijk is de technologie al verder dan tien jaar geleden, waarbij we van die vreemde brillen moesten dragen in bioscopen waar de getoonde films willekeurig objecten op ons af gooiden. Niets meer dan een gimmick. Tegenwoordig zien we met 3D meer diepte op het beeldscherm en dat voegt naar mijn mening wel wat toe aan de immersie.

Zoals Christian het ook al zegt, bepaalt de klant zelf of 3D zal blijven bestaan. Producenten blijven zichzelf echter verbeteren en komen bijna ieder jaar met nieuwe verbeteringen in de technologie. De aanhouder wint, de vraag is alleen of dat de klant of de producent is. Als het aan mij ligt blijven games voorlopig gewoon draaien op 2D. Een paar uur durende film in 3D bekijken is voor mij geen enkel probleem. Maar om tweehonderd uur durende RPG's met een bril op te moeten spelen, daar ben ik wat minder over te spreken.

"De klant zal bepalen of 3D al dan niet blijft bestaan."