Foto: Netflix

5. John-Wick-achtig?

Een reden om Polar te kijken is de link die al snel door menig kijkers van de trailer gelegd werd met de John Wick serie met Keanu Reeves. En hoewel Reeves misschien nooit meer dát niveau van The Matrix wist te evenaren, zal er weinig twijfel over bestaan dat hij het goed doet in de John Wick serie. Het werkt: een man wiens puppy, die hij net van zijn overleden vrouw had gekregen, wordt gedood, is gebroken én vooral woest. Want hoe verzint iemand het om het laatste wat iemand nog van zijn vrouw over had te vermoorden? Zijn ziel is daarmee voorgoed dood. Daardoor rest er niets anders dan de daders vinden en ze keihard af te maken. Sinds 2014 zijn er twee delen van John Wick verschenen en een derde is in de maak. We houden ervan om naar iemand te kijken wiens agressieve rimpels in het voorhoofd tekenender zijn dan welke gezichtsuitdrukking dan ook.

Polar draait om Duncan Vizla (Mads Mikkelsen) een voormalige huurmoordenaar die eigenlijk van zijn pensioen-achtige rustige bestaan wil genieten. Maar zoals het zo vaak gaat met huurmoordenaars in actiefilms: ze hebben nooit rust en moeten altijd over hun schouder kijken. Wanneer het buurmeisje van Vizla ontvoerd wordt om hem in een val te lokken, gaan alle remmen los bij de man.

Het is niet bloed dat door zijn aderen stroomt, maar buskruit. Klaar om alles en iedereen af te knallen. Het verhaal is iets anders, maar de norse kop van Mads komt aardig overeen met die van Reeves. En het enige wat telt is voor jezelf opkomen en voorgoed afrekenen met bad motherfuckers.