Animatiefilms worden vaak gezien als iets voor kinderen en tieners, maar niets is minder waar. Animatie is een medium met voor ieder wat wils, ook voor volwassenen. De films die voor het oudere publiek gemaakt worden, zijn vaak ondergesneeuwd door kinderfilms van de grote studio’s zoals Disney, Pixar en Dreamworks. Vandaag zetten we vijf animatiefilms voor volwassen kijkers in het zonnetje.

Grave of the Fireflies

Oorlogsfilms zijn van alle genres, dus ook van animatiefilms voor volwassenen. Grave of the Fireflies is een oorlogsfilm, maar niet van de bombastische variant: deze film vertelt het verhaal van twee kinderen in een tijd van oorlog en honger. De film komt uit 1988 en heeft een aantal prijzen gewonnen. Veel mensen zien Grave of the Fireflies als een anti-oorlogsfilm, maar de regisseur heeft dit altijd ontkend.

De film is gebaseerd op een boek en er zijn twee live-action versies van het verhaal gemaakt na deze animatiefilm. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en veel Japanners zien de film als een belangrijk onderdeel van hun cultuur.