Dead Space Extraction | Wii

Releasedatum: 2 oktober 2009
Door  19 oktober 2009 om 17:01 | Wii

Recensie: Dead Space Extraction

Met Dead Space: Extraction word je meegenomen in een scienceficion ruimtelijke omgeving waarin je zult moeten overleven. Zombies hoef je niet te verwachten, maar is er dan nog wel genoeg spanning?

De Wii met haar innovatieve besturing leent zich perfect om on rails shooters op te spelen: schietspellen waarbij jij zelf niet hoeft te lopen maar enkel handelingen moet verrichten. In Dead Space Extraction gaat dit om schieten, deuren openen, objecten oppakken en nog een paar kleine dingetjes.

Laag tempo
Als jij bekend met andere on rails shooter op de Wii, bijvoorbeeld The House of the Dead serie, zal je meteen één ding opvallen in Dead Space Extraction. Het tempo in deze science fiction game ligt een stuk lager dan andere on rails shooters. Zo zul je niet meteen volop in de actie belanden en kunnen schieten maar wordt er eerst een verhaal verteld, moet je wat kleine dingetjes doen. Dan pas kan het echte werk beginnen.

Maar ook als het echt werk begonnen is, zal het tempo nooit omhoog gaan en dat is best een nadeel. Als je aan on rails shooters denkt, denk je aan games met veel actie. In Dead Space Extraction zit wel actie, het probleem is alleen dat als je hier net volop van aan het genieten bent, dit weer over is omdat er een dialoog of iets dergelijks plaatsvindt. Deze gesprekken kun je overigens nooit skippen, dus ook dat is een nadeel.

Dead Space Extraction Screenshot 128267 Dead Space Extraction Screenshot 128266 Dead Space Extraction Screenshot 128265

Redelijke speelduur
De keuze hiervoor zit waarschijnlijk verborgen in het feit dat on rails shooters vaak binnen een paar uur uitgespeeld zijn, iets dat vaak toch tot kritiek leidt. Dead Space Extraction speel je nog steeds in een aanzienlijk kortere tijd uit dan de meeste andere games. Maar toch zul je nog wel zo'n zes uur erover moeten doen om de tien levels te kunnen voltooien. En dat is aanzienlijk langer dan bijvoorbeeld Ghost Squad. Wees je er gewoon van bewust dat je geduld moet hebben.

Overleven aan een infectie
Zoals al in de introductie even genoemd was, zul je ditmaal geen zombies tegen komen, dus verwacht geen Resident Evil: Umbrella Chronicles. Dead Space Extraction gaat over een ruimteschip op Aegis VII mining colony. Je zult moeten overleven aan een verschrikkelijke infectie. De hele setting en sfeer is dus science fiction. De vijanden zijn vreemd uitziende wezens, niet te omschrijven als mensen, maar gewoon als monsters en andere vreemde wezens.

De vijanden en het niveau
In het begin zal je dit makkelijk afgaan omdat er nog niet veel vijanden op je af zullen komen. Als je verder in de game zit, zul je toch door hordes vijanden in één keer bestormd worden en dat wordt een stuk moeilijker. De game kent vier moeilijkheidsgraden en als jij nog nooit een on rails shooter gespeeld hebt, kun je dan ook maar beter op het makkelijkste niveau beginnen.

Dead Space Extraction Screenshot 124144 Dead Space Extraction Screenshot 124143 Dead Space Extraction Screenshot 124142

Wil je echt effectief een vijand om zeep willen helpen, zul je met je Wiimote gewoon goed moeten richten. Want als je zomaar op een ledemaat raakt en mikt, zul je dit een aantal keren mogen herhalen voordat de vijand het loodje legt. Bij één kun je dit doen, bij hordes niet.

Daarbij geldt ook dat je effectief zult moeten omgaan met je wapens. Gelukkig kent het spel veel wapentypes, waarvan je steeds vier op zak kunt dragen. Maar deze raken snel genoeg leeg als jij niet goed mikt. Her en der in de levels liggen groene kistjes waar je snel op zult moeten schieten waarna je deze ammo naar je toe kunt grijpen. Snelheid is hier een pre, want het heet niet voor niet on rails: je gaat vanzelf verder in het spel.

Handig zo'n C-knop
Eén optie is wel uitermater handig en leuk in Dead Space Extraction en dat is de C-knop op je nunchuk. Hiermee kun je de tijd in slow motion doen en een vijand blauw markeren zodat je alle tijd hebt deze te doden. Ook later bij een eindbaas zul je de functie nodig hebben om door een ventilator te gaan. Wat betreft de eindbazen zelf: fijn dat deze er zijn, want het vormt een afwisseling. Maar ze zijn helaas niet moeilijk om te verslaan.

Dead Space Extraction Screenshot 124132 Dead Space Extraction Screenshot 124131 Dead Space Extraction Screenshot 124130

Variatie had meer gekund
Zoals net al even vermeld zijn er tien levels om te voltooien en deze kennen allemaal een futuristische setting. Je zult merken dat het ene level leuker is dan de ander. Sommige omgevingen zijn leuk aangekleed terwijl je bij andere echt het gevoel hebt in een vrij kale ruimte rond te dwalen. Soms is dit jammer, maar er is in ieder geval variatie. Iets dat niet altijd geldt voor de vijanden. Te vaak en soms te veel zag ik dezelfde lelijke koppen, voor zover je van koppen kunt spreken. Meer diverse vijanden was een pre geweest, als ook iets moeilijkere eindbazen.

Aangename co-op functie
Toch mag dat de pret niet drukken want Dead Space Extraction is gewoon een leuke titel. Wat de game eigenlijk het meest aantrekkelijk maakt om te spelen is de co-op functie. Op elk willekeurig moment zal een vriend of vriendin van je kunnen meedoen en je zult merken dat je dan toch een hoop meer plezier hebt dan in je eentje.

Opvallend is overigens ook dat het met zijn tweeën een stuk makkelijker (mits je iemand hebt die een beetje kan gamen uiteraard) is om te doen dan alleen. Denk maar niet dat er minder vijanden op je af zullen komen als je alleen gaat spelen. En wat leuk is, is dat je moet samenwerken. Zo zul je regelmatig iets moeten activeren door met je Wiimote een bepaalde rechte lijn ergens in te tekenen, en dit doe je dan om de beurten terwijl je wel wordt bestookt door vijanden.

Dead Space Extraction Screenshot 128261 Dead Space Extraction Screenshot 128260 Dead Space Extraction Screenshot 128269

Schrikmomenten laten het afweten
De vijanden zelf zijn al besproken maar hoe eng wordt het allemaal? Niet onbelangrijk bij een titel met enge verwachtingen is om te weten hoeveel schrikmomenten er gecreëerd zullen worden. Helaas: nul. De sfeer in de game is zeker anders dan je tot nog toe gewend was, en alleen daarom al de moeite waard om te spelen. Maar schrikken zul je niet doen. Dit heeft niet te maken met slechte voice overs, want dat zit wel goed. Eerder had de muziek moeten ingrijpen, iets waar de game het nu toch laat liggen.

Grafisch ziet het er allemaal wel weer keurig uit gelukkig. Als aan het begin van de game een vrouw zich met een of andere pikhouwel neersteekt, wordt dat toch wel bruut in beeld gebracht en doet de game dan ook zeker niet onder.

Het 18+ raadsel
Dus heel spannend wordt Dead Space Extraction helaas niet, iets wat je toch wel zou verwachten bij een 18+ game. Aan sommige omgevingen had meer aandacht geschonken mogen worden en ook diverse vijanden waren welkom geweest. Desondanks is Dead Space Extraction een aangename toevoeging voor de on rails shooters met een unieke sfeer en setting waarbij de co-op functie erg tof is. Let wel op het tempo, dit ligt laag. Er is gewoon een goede balans tussen schieten en gesprekken, maar daar moet je maar net van houden.

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »

Laatste video's

Bekijk alles »
Dead Space Extraction is een aangename toevoeging aan het on rails genre. Je moet er van houden dat het tempo laag ligt, maar alleen al de co-op functie maakt de game meer dan de moeite waard.
7.0Goed
Avatar