New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat | Wii

Releasedatum: 5 juni 2009
Door , 16 juni 2009 om 18:30 | Wii

Recensie: New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat

Al tijden wordt er door de Donkey Kong fans geklaagd over het ontbreken van een Donkey Kong adventure op de Wii. Vooral een game net als Donkey Kong Country zou volgens de fans zeer welkom zijn. Voorlopig zullen we het moeten doen met New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat wat een 2D game is. Maar kan deze game de honger stillen?

En wederom zijn je bananen weg
Iedereen die de Super Nintendo spellen van Donkey Kong heeft gespeeld, weet dat de bananen een grote factor in de Donkey Kong reeks spelen. Vooral in het eerste deel was dit zo, want hier waren je bananen gestolen. Ook in NPC: Donkey Kong Jungle Beat is dit het geval. Een groot leger heeft namelijk het koninkrijk van Donkey Kong overvallen en al zijn bananen meegenomen.

Net als in eerder delen laat de aap het er echter niet bij zitten en gaat hij snel de vijand achterna om de bananen terug te krijgen. Echter heeft de vijand een heel spoor achtergelaten op zijn weg, want je zult nog een aantal andere koninkrijken moeten verlossen van de grote boze vijand. Deze vijand is in dit geval echter niet de bekende koning K. Rool maar een aantal apen uit je eigen familie.

Deze boosaardige Koningen hebben dus jouw bananen voorraad meegenomen, maar hebben een hoop vrienden die hen helpen om jou weg te houden. Zo zul je namelijk verschillende soorten Rocs, Hogs en Tusks moeten verslaan om verder te komen. Deze vijanden kom je na ieder level tegen en zul je moeten verslaan om een wereld verder te komen.

New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118674 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118670 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118672

Geen bekenden
In de eerdere delen van Donkey Kong kwamen er iedere keer voornamelijk dezelfde wezens er in voor, maar die zie je hier niet meer terug. Niet alleen de vijand is namelijk iemand anders, maar er zijn helemaal geen bekenden in het spel te vinden. Dit is vooral voor de gamers die oude bekenden in dit spel hadden verwacht een kleine teleurstelling. Toch zijn alle wezens wel in de trend van eerdere spellen en is het dus grotendeels een kwestie van wennen.

Je hebt gelukkig wel weer een hoop dierenvrienden die je door het spel heen gaan loodsen. Je hebt namelijk de beschikking over een stier, een orka, een vogel, een aap en een onbekend wezen wat veel weg heeft van een combinatie tussen een kat en een eekhoorn. Als het om vijanden gaat zie je dus weliswaar geen kremlins dit keer, maar wel onder andere een hoop bijen, muggen en varkens. Uiteraard zijn dit niet de enige wezens maar het zijn er simpelweg teveel om op te noemen.

New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118667 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118665 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118662

Variërende werelden
Gelukkig zit er wel een hoop bekendheid in als je kijkt naar de soorten werelden. Zo heb je onder andere een ijs- en een waterwereld. Ook zal het begin je niet geheel onbekend voorkomen, want dat is, net als in het eerste Donkey Kong Country deel, een jungle. De indeling van de werelden is echter wel heel anders dan in eerdere delen.

Zo zal iedere wereld namelijk weergegeven worden als een "Barrel" wat Engels is voor ton. Zo heb je onder andere een "D Barrel" en een "K Barrel". De levels die in deze werelden aanwezig worden dan op hun beurt weer koninkrijken genoemd. Alle koninkrijken zullen aangegeven worden door middel van een fruitsoort.

Ondanks de variatie ga je toch al na een tijdje het gevoel krijgen dat alles een beetje elkaar lijkt. Dit heeft dan weliswaar niet met de werelden te maken, maar juist met het feit dat je enige doel het verzamelen van bananen is. Toch is het niet zo erg dat je dit spel gelijk weer in de kast wilt leggen maar iets meer spanning was niet ongepast geweest.

Wat wel leuk bedacht is, is het feit dat je een bepaald aantal bananen per level kunt verzamelen. Door meer te verzamelen zul je het spel ook meer uitspelen. Dit daagt je dus uit het spel vaker uit de kast te pakken. Ook nadat je het spel helemaal hebt uitgespeeld.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Waarom Jungle Beat?
Het spel heet dus NPC! Donkey Kong Jungle Beat, maar het spel heeft weinig met muziek te maken. Hier komt dan ook het New Play Control! gedeelte om de hoek zetten. In het originele spel moest je namelijk het gehele spel besturen met de DK Bongas. Dit waren een soort drums waar je op moest slaan om vooruit te komen. De besturing is echter compleet aangepast op de Wiimote.

Dit is gelukkig niet op een verkeerde manier gedaan. Toen namelijk in 2006 Donkey Kong Jet Race uitkwam was het grootste commentaar dat je constant met je Wiimote moest schudden om vooruit te komen. Veel gamers waren bang dat dat ook in spel zo zou gaan zijn, maar dat is alles behalve gebeurd. Je speelt namelijk simpelweg door met het knuppeltje van de nunchuck naar links of naar rechts te drukken. Je springt door op de A-knop te drukken en het ontwijken in bepaalde eindbaas gevechten doe je door op de Z-knop te drukken.

Uiteraard blijft het een Wii spel en je zult dus toch een beetje gebruik moeten maken van de Motion Controls. Dit is echter niet zeer storend, maar juist een leuke toevoeging. Je maakt hier voornamelijk gebruik van als je beesten wilt afmaken door een schokgolf te maken als je in je handen klapt. Bij eindbazen zul je meestal hem of haar meerdere keren moeten raken door wild met je Wiimote en je nunchuck te schudden.

New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118651 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118652 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118655

Grafisch oké
Kijkend naar het grafische aspect, moet je in ogenschauw nemen dat het een geporte GameCube game is. Toch zijn de graphics redelijk en in ieder geval niet storend. Dit komt weliswaar doordat het een 2D game is maar dat is nou eenmaal zoals de meeste Donkey Kong fans een Donkey Kong spel het liefste zien. De focus van de camera zal voornamelijk op een gemiddelde afstand staan, maar als het nodig is zal het spel zelf automatisch in- of uitzoomen. Dit gebeurt gelukkig juist op momenten dat je het ook echt kunt gebruiken.

Op het gebied van geluid is er helaas wel het één en ander aan te merken. Er is helaas voor iets te vrolijke muziek gekozen, wat niet ieder level even goed zal staan. Ook het ontbreken van de gebruikelijke Donkey Kong geluidjes is een gemis. Meer nog dan het ontbreken van de normale personages. De kwaliteit van het geluid is gelukkig niet slecht te noemen en bij elkaar genomen blijft het geluid hierdoor toch op een voldoende.

Toch is gameplay in combinatie met geluid en grafische aspecten zeker wel goed te noemen, als je nagaat dat de prijs maar rond de 30 euro ligt. Alleen dit al zou dus ook een extra reden moeten zijn om het spel in huis te halen.

New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118649 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118638 New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat Screenshot 118623

Conclusie
Al met al is deze game dus zeker een leuke game geworden doordat er een hoop herkenbare punten in zitten als je kijkt naar de eerdere Donkey Kong spellen. Vooral de leuke werelden en fijne besturing zijn een groot pluspunt in dit spel. Helaas valt het geluid hier en daar tegen en de manier waarop de werelden ingedeeld zijn ziet er raar uit. Toch is het zeker een leuk spel wat eigenlijk iedereen wel een keer gespeeld moet hebben en voorlopig de honger even stilt.

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »
Dit spel is een leuke port van de GameCube die zijn 30 euro zeker waard is. De besturing werkt goed en Donkey Kong liefhebbers zullen veel herkenbare punten zien.
7.4Goed
Avatar