Speedlink Ultor Review - Compact, mechanisch toetsenbord

Review
zaterdag, 16 juli 2016 om 11:02
xgn google image
Niet alleen de hardware in je computer heeft af en toe een upgrade nodig. Ook de apparatuur eromheen. Als PC-gamer anno 2016 is een mechanisch toetsenbord eigenlijk wel een must-have en daarom testen wij er weer even eentje uit voor je. Lees er alles over in de Speedlink Ultor review!
Speedlink klinkt je misschien wat minder bekend in de oren dan Logitech, maar het bedrijf draait toch al sinds 1998 mee vanuit Duitsland. Het is gespecialiseerd in accessoires voor de PC en in dit geval gespecialiseerd voor gamers. Tijd om te kijken hoe Speedlink dat terug laat komen in het Ultor mechanische toetsenbord.

Mis ik niet wat toetsen?

Het eerste wat opvalt aan de Speedlink Ultor is dat het een klein, compact toetsenbord is. Er is een Numpad of toegewijde mediatoetsen. Dit is voor de gamer gemaakt dus Speedlink heeft ervoor gekozen die weg te laten. Dit maakt de Ultor een handig toetsenbord voor mensen die veel op reis zijn, maar toch comfortabel willen gamen.
Het toetsenbord is 35 bij 12,2 centimeter en weegt enkel 680 gram. Ben je iemand die altijd thuis games speelt en toch liever een Numpad heeft, dan kun je beter verder kijken. Je valt niet in de gamende doelgroep van de Speedlink Ultor. De mediatoetsen zijn wel aanwezig, maar zijn ondergebracht bij de F-toetsen.
Met de Functie(Fn)-toets kun je de secundaire functies van toetsen gebruiken. Alleen is deze niet op een geweldige positie geplaatst. De Fn-toets zit namelijk rechts van de spatiebalk en Alt-toets. Hierdoor moet je een hand van de muis of WASD-positie afhalen om hem in te drukken. Niet ideaal voor gamers!
speedlink ultor review

Macroprofielen

Naast dat je met de Fn-toets je mediaspeler kunt bedienen en het licht van je toetsenbord kan aanpassen, kun je er ook de macroprofielen mee besturen. In het standaard gamingprofiel staat bijvoorbeeld de Windows-toets uit zodat je niet per ongeluk uit je spel wordt gehaald als je er op drukt. Je kunt daarnaast zelf ook een hoop aanpassen.
In totaal is het mogelijk vijf verschillende profielen in te stellen. Dit doe je via het bijgeleverde programma van Speedlink. Je kunt per profiel de functie van toetsen aanpassen of alleen de functie van de macrotoetsen. Je bezit in totaal zes macrotoetsen die rechts op het toetsenbord zitten onder Ins, Home, Pg Up, Pg Down, End en Del.
Macrotoetsen moet je zien als een soort sneltoetsen. Je kunt bijvoorbeeld handelingen die normaal gesproken veel meer moeite kosten verstoppen in een macrotoets. Wanneer je de macrotoets dan indrukt, voert die de gehele handeling voor je uit. Het is misschien even uitvogelen hoe dit precies werkt, maar dat leer je snel.
speedlink ultor review

Plus- en minpunten design

De Speedlink Ultor heeft een strak design. Met een mooie metallic rode, stevige basis, zwarte toetsen en blauwe LED-lampjes is het een opvallend toetsenbord. De vorm van de toetsen loopt mooi als een halve maan. Alleen ligt de onderste regel toetsen voor het mooie iets te laag. Waar het fout gaat, is bij de LED-lampjes.
De LED-lampjes zijn boven de switches geplaatst. Oftewel bovenaan de toets. Hierdoor zie je een ongelijke verdeling van het licht in de toets. Het wit van de WASD-toetsen vervaagt langzaam naar beneden toe en secundaire functies op toetsen schijnen allemaal wat slapper. Het was mooier geweest als de LED-lampjes in de switch zaten.
Toetsen die niet geactiveerd zijn zoals Capslock of Scroll Lock geven op dat moment geen licht. Alleen wanneer je ze gebruikt. Een handige manier om te weten of je Capslock aanstaat. De toetsen maken verder niet teveel geluid en de kabel is geborduurd voor extra stevigheid en duurzaamheid.
speedlink ultor review

Let’s get technical, technical

We hebben bijna alle onderdelen van de Speedlink Ultor bekeken op het technische gedeelte na. Eigenlijk het belangrijkste gedeelte van een mechanisch toetsenbord. Goed opletten dus! De Speedlink Ultor maakt gebruik van de Red Kaihua Kailh switches. Een soort kloon van de bekende Cherry MX switches.
Hoewel het Chinese bedrijf Kaihua geen officiële cijfers weggeeft van het bedieningspunt van de switch, is hij vergelijkbaar met de Red Cherry MX. De kracht van het bedieningspunt ligt ietsjes hoger. Op 50 cN (centiNewton) namelijk. Dit houdt in dat je weinig kracht hoeft te zetten om een toets te laten werken.
We hadden er zelf bijvoorbeeld af en toe last van dat we zomaar sprongen doordat onze zeer gespierde duim op de spatiebalk rustte. Zo’n snelle activatie is erg handig bij shooters als Overwatch waar je veel beweegt. Speel je veel games waarbij je weinig moet bewegen, dan wil je misschien een iets hoger bedieningspunt.
Volgens Speedlink moet je elke toets zo’n vijftig miljoen keer kunnen indrukken voordat hij het begeeft, maar het gaat nog een tijdje duren voordat we dat bereiken. Ondanks dat de Red Kaihua Kailh een Chinese kloon is, lijkt het prima te werken voor ons gamers. Iedereen gaat ons straks een hacker noemen met deze reactiesnelheid.
speedlink ultor review

Speedlink Ultor Review – Voor de reizende gamer

De Speedlink Ultor is een mechanisch toetsenbord met plus- en minpunten. Het is zo compact mogelijk gemaakt. Wat handig is wanneer je hem vaak mee moet nemen, maar de Functie-toets zit wel weer wat vreemd gepositioneerd. En bij het strakke design zijn de LED-lampjes een doorn in het oog.
Technisch gezien ontbreekt het de Ultor nergens aan. Het lichte bedieningspunt is ideaal voor gamers en het toetsenbord lijkt meer dan duurzaam genoeg om aardig wat jaren mee te gaan. De Speedlink Ultor is nu verkrijgbaar vanaf 119,99 euro.
Cijfer: 7