Nintendo Switch Review - De console voor overal

Review
vrijdag, 03 maart 2017 om 9:22
xgn google image
De Nintendo Switch is Nintendo’s nieuwste console die de Wii U opvolgt. Naast dat het een console is functioneert het apparaat ook als handheld die je overal mee naar toe kan nemen. Is de Nintendo Switch het aanschaffen waard? Dat lees je in onze Nintendo Switch Review!
De NX – nu bekend als de Nintendo Switch is eindelijk hier. Nintendo was het afgelopen paar jaar druk met het ontwikkelen van een gloednieuw spelsysteem dat niet per se de Wii U noch de 3DS zal gaan opvolgen. Het zal een device worden dat voor een speelervaring zal zorgen zoals nooit tevoren en het beeld van het spelen van videogames voorgoed zal veranderen.
Nu zijn dit natuurlijk deels mooie marketing praatjes, maar het is waar dat de Nintendo Switch een apparaat is geworden zoals we nog nooit eerder hebben gezien. De Nintendo Switch is een verbluffend stukje technologie waarmee je op verschillende manieren kan spelen. Wanneer je het apparaat thuis in de docking station zet functioneert de Nintendo Switch als een console.
Wanneer je de Switch uit de docking station haalt kan je het apparaat overal mee naartoe nemen en functioneert de Nintendo Switch als een handheld. Hiermee combineert Nintendo twee van haar markten in één systeem. Ondanks de concurrentie van Sony’s PlayStation 4 en Microsofts Xbox One blijft Nintendo toch haar eigen ding doen door te blijven renoveren.
Nintendo Switch Review

Een gevarieerde manier van spelen

De Nintendo Switch bestaat uit een tablet, twee controllers genaamd Joy-Con controllers die je los kunt klikken van de tablet en het docking station die je aan je televisie aansluit. De tablet is de console, en de docking station is in principe niet meer dan een laad station om je Switch mee aan je televisie te verbinden. Door de Nintendo Switch in de docking station te zetten kan je er mee spellen als een traditionele console, maar wanneer je het apparaat uit het docking station haalt kun je het apparaat overal mee naar toe nemen om te spelen, net als een handheld.
Om de Nintendo Switch op te starten druk je op de Power knop links boven op de tablet. Zo zet je de Switch aan zowel in en uit de docking station. Het apparaat start dan gelijk op ( in tegenstelling tot de Wii U ) en nadat je het apparaat ontgrendelt door drie keer op een knop te drukken met de controller die je wilt gaan gebruiken zit je gelijk in het HOME menu. Dit verloopt allemaal vrij rap waardoor je gelijk kunt beginnen met spelen.
Het HOME menu van de Nintendo Switch is strak en overzichtelijk. Het is mogelijk om meerdere accounts aan je Switch te linken, en wanneer je een spel selecteert om te spelen zal het eerst vragen op welk account je wilt spelen. Meerdere save-files zijn dus niet meer nodig.
Onder de selectie spellen en andere applicaties staan de opties Nieuws, Nintendo eShop, het Foto Album, Controllers syncen, instellingen en een snelle knop voor sleepmode. Ondanks dat het HOME menu overzichtelijk is voelt het ook wat kaal. Er speelt geen muziek zoals bij de Wii U en echt veel opties zijn er momenteel (nog) niet.
Nintendo Switch Review

De console voor iedereen

Wanneer je het apparaat definitief afsluit door de Power knop ingedrukt te houden en Power Off te selecteren, moet je de eerste volgende keer wanneer je de Switch weer aan zet ook je spel weer opnieuw opstarten. De Switch definitief uitzetten duurt wat lang en doet nog het meest denken aan het uitzetten van je mobiele telefoon. Dit had wat ons betreft wat sneller gemogen, want dit is niet handig wanneer je het apparaat gebruikt in handheld mode.
Gelukkig werkt de slaapstand wel uitstekend. Door de Power knop van de Switch kort in te drukken activeer je de slaapstand, hierdoor bespaar je batterij en aangezien de Switch toch niet helemaal uit staat is het apparaat ook weer snel opgestart en kun je verder spelen op elk moment.
De levensduur van de batterij van de Switch profiteert hier van, want ondanks dat deze prima is verschilt de levensduur qua welke game je speelt. Bij Zelda Breath of the Wild zal de batterij zo’n 3 -6 uur mee gaan wanneer je speelt in handheld mode.
Als handheld speel je met de Switch door middel van de Joy-Con controllers die je aan de tablet vast klikt. De Joy-Con controllers vallen op veel verschillende manieren te gebruiken, en dat is precies één van de vele charmes van de Switch. Zo ondersteunen de Joy-Con controllers ook HD – Rumble en een infrarood-bewegingscamera voor een nog betere ervaring.
De Joy-Con controllers kun je samen of apart gebruiken. Als je een Joy-Con controller aan een andere speler geeft kunnen jullie samen spelen. Je hebt dus aangezien je de linker- en rechter- Joy-Con altijd aan je Switch vast hebt zitten altijd twee controllers bij je. Dit is een briljant concept en hiermee nodigt Nintendo uit om altijd en overal met anderen te spelen. Zelfs hierin is de manier hoe je de Joy-Con gebruikt gevarieerd. Soms gebruik je de Joy-Con controller horizontaal en op andere momenten verticaal.
Nintendo Switch Review

Altijd en overal gamen

Aan de achterkant van de tablet van de Nintendo Switch zit een standaard. Wanneer je deze open klapt, kun je de Nintendo Switch neerzetten. Dit heet de tabletop mode. Aangezien de console de tablet is het dus ook mogelijk om met los geklikte Joy-Con controllers te spelen op het scherm van de Switch tablet. Het is dus mogelijk om zowel alleen als met meerdere spelers met de Switch te spelen zonder een aansluiting op een televisie.
Dit is misschien nog wel de meest bizarre functie van de Nintendo Switch, want met de Switch is het mogelijk om dus console games te spelen waar en wanneer je maar wilt. Dit kan natuurlijk al met de handheld mode van de Switch waarmee je de linker en rechter Joy-Con controlelrs gebruikt als controllers terwijl ze vast geklikt zitten aan de tablet, maar met de tabletop mode kun je ook de Joy-Con Grip voor een meer traditionele speelervaring. Dit is iets wat we nog nooit eerder hebben gezien en is misschien wel het beste aspect van de Nintendo Switch.
Ondanks dat Nintendo niet direct concurreert met de PlayStation 4 en Xbox One doet ze dit eigenlijk wel. Consumenten kunnen er straks dus voor kiezen of ze hun Third Party games thuis willen spelen voor hun Sony of Microsoft console, of overal naartoe willen nemen met de Nintendo Switch. Nintendo wil met de Nintendo Switch en gloednieuwe speelervaring aanbieden en het beeld van videogames spelen voorgoed veranderen, en met de juiste support van ontwikkelaars gaat dat ze misschien nog lukken ook.
Nintendo Switch Review

Zelda draagt de Switch

De juiste support van ontwikkelaars gaat heel belangrijk zijn voor de Nintendo Switch. Gelukkig is het kennelijk al stukken makkelijker voor ontwikkelaars om spellen te ontwikkelen voor de Switch dan voor de Wii U, dus dat is een goede voorbode.
De Nintendo Switch heeft een sterke start met als launch titel The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Wat je van de rest van de launch line-up vindt mag je zelf invullen. Nintendo denkt waarschijnlijk dat Breath of the Wild genoeg is om consumenten te overtuigen een Switch op de dag van de release te kopen.
Dit is niet zo’n gek idee, want Breath of the Wild is groot en gevarieerd genoeg om de consument daarin te overtuigen. Op de dag van release is er helaas nog geen Virtual Console beschikbaar voor de Switch. Het aanschaffen van oudere Nintendo games van vorige systemen voor een zacht prijsje gaat in de toekomst wel weer mogelijk zijn. Dit is als je het ons vraagt wel een gemis voor de Nintendo Switch, want het apparaat zou qua launch meer overtuigen als er ook enkele vette oudere games beschikbaar zouden zijn voor als je even wat anders wilt spelen dan Zelda.
Er zijn wel verschillende Indie Games verkrijgbaar voor de Switch op de dag van release, want de Nintendo eShop is wel gewoon online vanaf dag 1. Ondanks alles voelt de Nintendo Switch toch wel een beetje leeg op de dag van release. Op de Wii U zijn talloze applicaties te vinden zoals een internetbrowser, Youtube, Netflix en om één of andere reden Napster. De Nintendo Switch op de dag van release nog geen internetbrowser en over bijkomende applicaties is nog helemaal niets bekend.

Een droom line-up op komst

Nu is dit misschien een beetje pessimistisch, want laten we niet vergeten dat naast The Legend of Zelda: Breath of the Wild ook Super Bomberman R, I Am Setsuna en 1-2 Switch verkrijgbaar zijn op de dag van de Switch release. En wij zijn er van overtuigd dat applicaties zoals Youtube en Netflix gaandeweg weer aan de Switch worden toegevoegd, zoals dat al eerder gebeurde op Nintendo spel systemen.
Daarnaast ziet de eerste jaar van de Nintendo Switch er qua games er verder fantastisch uit. In de lente komen Mario kart 8 Deluxe en de gloednieuwe IP ARMS naar de Switch samen met de Online mode van de Nintendo Switch. Van de zomer komt Splatoon 2 uit, en de rest van het jaar kunnen we nog uitkijken naar Fire Emblem Warriors, Xenoblade Chronicles 2 en Super Mario Odyssey. Dit zijn tevens alleen maar First Party games, want er komen ook nog vele Third Party games naar de Switch waaronder The Elder Scrolls V: Skyrim.

Nintendo Switch Review – De console voor overal & iedereen

De Nintendo Switch is een prachtige nieuwe uitvinding en iets wat we nog nooit eerder hebben gezien. De technologie en mogelijkheden zijn er om een groot succes te worden, maar qua games moet het systeem zich nog bewijzen. Op Breath of the Wild en Super Bomberman R na is er nog niet veel te spelen, maar gelukkig komen er later dit jaar nog veel mooie First en enkele Third Party games uit voor de Switch.
Deze First Party titels zijn genoeg om de gemiddelde Nintendo fan te overtuigen, maar de Switch heeft genoeg kracht om ook de niet – Nintendo fans binnen te halen. Nintendo fans kunnen nu in ieder geval Breath of the Wild en in de toekomst nog vele andere titels altijd en overal spelen, en dat is iets waar de andere console spelers jaloers op mogen zijn.
Ga jij een Nintendo Switch halen? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Het apparaat is zo'n beetje overal uitverkocht, maar er is een tweede levering onderweg! Pre-order de Switch nu om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.