Nest Thermostaat Review - Wat doet 6 maanden genestel voor je?

Review
zaterdag, 25 april 2015 om 10:55
xgn google image
Zes maanden hebben wij de slimme Nest thermostaat de kans gegeven om zich te bewijzen voor deze review. Ontzettend vermakelijk, dat mag gezegd worden, maar of het ook ten goede kwam van de energierekening...
Als je in Amsterdam woont kan deze pretentieuze Nest thermostaat je niet ontgaan zijn, advertenties ter grootte van gebouwen kondigden sinds eind vorig jaar zijn intrede aan (hetgeen buiten de randstad gebeurt gaat volledig langs ondergetekende heen, dus daar worden geen uitspraken over gedaan).
Nest pretendeert de revolutionaire vervanger te zijn van onze 'ouderwetse' thermostaten, zo leert en programmeert het apparaat zichzelf, herkennen sensoren of je thuis bent en helpt hij je automatisch energie te besparen. Kortom, je hebt er geen omkijken naar en zult vanzelf geld besparen, of als we het nog wat mooier formuleren: je gaat je zakken vullen! Klinkt te mooi om waar te zijn, toch?

Wat is de Nest Learning Thermostat?

It's all in the name, de Nest is in de basis een slimme thermostaat voor thuis die leert van jouw gedrag en gewoontes. Het past zich hier zodanig op aan, dat er zo effectief mogelijk energie gebruikt wordt en jij zo fijn mogelijk kunt leven. Kortom, nooit meer een koud huis als je thuis bent en geen energieverspilling als je de deur uit gaat of slaapt. Maar dat wel tegen een prijs van 219 euro.
De Nest thermostaat werkt op vrijwel alle centrale verwarmingssystemen, is eenvoudig aan te sluiten, en kan simpelweg je oude thermostaat vervangen alsook via dezelfde bedrading functioneren. Je sluit de meegeleverde Heat Link aan op je ketel, voorziet deze van stroom en verbindt alles via je Wifi-netwerk. Nog even naar je persoonlijke wensen configureren en klaar is Kees!
De Heat Link van de Nest thermostaat die het apparaat met de verwarmingsketel in contact brengt
Zit er overigens een lelijk gat in de muur waar je oude thermostaat hing? Niet getreurd, ook daar is over nagedacht, er wordt namelijk een mooie witte plaat meegeleverd die je achter de Nest kunt monteren (zie onderstaande afbeelding). Je kunt er overigens ook voor kiezen om de Nest thermostaat niet op te hangen maar op een apart verkrijgbare standaard neer te zetten tegen een flinke meerprijs van 35 euro. Oogt leuk maar is in essentie niet erg handig omdat het je enerzijds ruimte kost en de Nest thermostaat anderzijds toch altijd op dezelfde plek moet blijven staan.
Ben je niet zo handig? Dan kun je tegen een meerprijs van zo'n 70 euro de Nest thermostaat ook kopen bij een gecertificeerd installatiebedrijf die ervoor zorgen dat de Nest thermostaat netjes opgehangen en geïnstalleerd wordt.
Plaat voor achter de Nest thermostaat om mogelijk lelijke plekken af te dekken

Design

Misschien wel het belangrijkste aan de Nest thermostaat is de hoge pronk factor, want wat is het toch een prachtig apparaat! Met een industrieel cilinder design van aluminium en een belachelijk scherp kleurendisplay, trekt het gegarandeerd de aandacht van iedereen die je over de vloer hebt.
Niet gek ook dat de Nest er zo oogverblindend mooi uitziet, het apparaat komt namelijk van de hand van medeoprichter Tony Fadell, die ook wel de 'vader van de iPod' genoemd werd in zijn tijd bij Apple. Nest is grappig genoeg inmiddels gekocht door Google voor een kleine drie miljard dollar.
De roterende aluminium ring wordt gebruikt om de Nest thermostaat te bedienen. Dit voelt zo ontzettend lekker aan dat je jezelf er de eerste dagen op zult betrappen dat je de temperatuur puur en alleen aan het veranderen bent zodat je even aan de Nest thermostaat kunt draaien en naar het heerlijke klikgeluid kunt luisteren. Kwijl!
De Nest thermostaat heeft een prachtig design!

Aangesloten. En nu?

De Nest hangt, je hebt alles geconfigureerd, bent onder de indruk van het design, hebt een paar trotse foto's op social media gezet, en dan? Nu is het tijd om de Nest zijn werk te laten doen, maar dat gaat helaas niet helemaal vanzelf. De Nest thermostaat is als een puppy: het loopt, eet en slaapt vanzelf, maar als je het goed opgevoed wil, zul je toch echt het heft in eigen hand moeten nemen.
Dit begint de eerste dagen met het continu aangeven van je gewenste temperatuur. Sta je op om 7 uur en wil je wakker worden met 20 graden, dan loop je naar de Nest en geef je dit aan. Zo kun je de Nest ook je overige gedragspatronen snel aanleren, bijvoorbeeld de temperatuur die je in huis wilt wanneer je terugkomt van werk, als je slaapt, en voor het weekend. Je kunt dit overigens ook in één keer allemaal instellen door het temperatuur schema te programmeren, maar what's the fun in that? Bovendien kost dat wel even wat tijd.
Maar let op: als de Nest thermostaat je gedragspatronen geleerd heeft, moet je niet teveel hiervan gaan afwijken, want dan is het effect weg. Natuurlijk registreert de Nest via bewegingssensoren wanneer je thuis bent (dit kan overigens samenwerkingen met de Nest Protect, de rook- en koolmonoxidemelder van Nest, zodat de Nest nauwkeuriger herkent of je wel of niet thuis bent, gezien er meer meetpunten zijn), en past het automatisch schema's aan. Maar als je een onregelmatig leven leidt, dan is de kans groot dat de Nest de kluts kwijt raakt en je het toch ineens koud krijgt tijdens een film die je plotseling om twee uur 's nachts aan het kijken bent.
De bewegingssensor is overigens wel erg handig om energie te besparen. Want zodra je op een onregelmatig moment het huis verlaat voor langere tijd, zal Nest zelf bedenken om op auto-afwezig over te schakelen, en starten met het besparen van energie. Het kan overigens wel eventjes duren voordat Nest dit doorheeft, dus het is vaak slimmer om via de app even handmatig aan te geven dat je halsoverkop het huis moest verlaten.
De Nest thermostaat leert een weekschema, aanpassen kan via de Nest app of het apparaat zelf.

Nest-app maakt het verschil

De Nest thermostaat werkt samen met een zeer mooie en gebruiksvriendelijke app voor zowel iOS als Android. In tegenstelling tot vele andere apparaten waarbij apps soms snel in elkaar gezet lijken of meer een gimmick zijn, is de Nest app daadwerkelijk zeer functioneel.
Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van je huis instellen via de app en zelfs je weekschema plannen. Heel handig als je terugkomt van vakantie, of als je op een onregelmatig moment thuis gaat komen. Nooit meer koukleumen! Een leuke feature hierbij is dat de app meteen aangeeft hoelang het nog duurt voordat je huis de gewenste temperatuur heeft bereikt.
Maar misschien nog wel vaker zul de app erbij pakken als je onderuitgezakt in de bank een film aan het kijken bent en de temperatuur wilt bijstellen, maar geen zin hebt om naar de thermostaat te lopen. Enige nadeel is dat het soms even duurt voordat je de app kunt gebruiken, omdat de data ingeladen moet worden.
Daarnaast kun je via de Nest app heel eenvoudig je energiegeschiedenis van de afgelopen dagen bekijken (zie afbeelding, app kan ook op Nederlandstalig ingesteld worden). Je ziet snel hoeveel uur je de verwarming aangehad hebt en of dat meer of minder was dan een andere dag. In het schema staat tevens wanneer auto-afwezig ingeschakeld is geweest en wat de oorzaak was van een eventueel aanzienlijk verschil in energieverbruik.
Ook kun je via de app de temperatuur boven- en ondergrenzen vergrendelen, wel zo handig tijdens feestjes als die leuke vriend weer eens de thermostaat naar 35 graden wil draaien! Meldingen ontvang je van het Nest Protect alarm in geval van brand of koolmonoxide, overigens ook in het geval dat de schoonmaakster er met de stofzuiger overheen gaat, zo hebben wij ondervonden...
De iOS app van de Nest Thermostaat geeft de energie historie van de afgelopen dagen weer

Meten is weten

Deze laatstgenoemde functie onderstreept wel een groot gemis van de Nest thermostaat, je ontvangt namelijk geen meldingen over temperatuur of schema wisselingen, besparingen en auto-away inschakeling. De meldingsfunctie werkt enkel voor de Nest Protect, en dat is jammer!
Wel ontvang je maandelijks energierapporten via een e-mail. Hierin zul je het totaal aantal uur energieverbruik van de betreffende maand terug kunnen vinden, en hoe dit zich verhoudt tot de voorgaande maand. Een meer specifiek overzicht ontbreekt helaas. Er staan wel wat tips in om meer energie te besparen, en als je een Nest Protect hebt krijg je ook een update van de veiligheid in huis (hoe staat het bijvoorbeeld met de batterij van het apparaat?).
De leukste data in het maandrapport is toch hoe je scoort in vergelijking met andere Nederlanders die een Nest thermostaat geïnstalleerd hebben. Als je deze maand weer bij die beste 25% gebruikers zit, dan ben je stiekem toch wel een beetje trots, ook als je er niets voor gedaan hebt!
De e-mail meldingen van je Nest Thermostaat geven informatie over energieverbruik

Nest Thermostaat Review - Kopen of niet?

Uit zes maanden intensief gebruik van een Nest komen twee belangrijke constateringen voort die doorslaggevend zullen zijn bij jouw aanschaf van een Nest thermostaat. Já het is een blitse, handige en ontzettend leuke gadget waar iedere gebruiker regelmatig met plezier mee zal omspringen. Néé je gaat hier geen keiharde euro's mee besparen op je energierekening.
De rapporten en uitgebreide functies van de Nest triggeren niet per se om bewuster met energie om te gaan en daadwerkelijk kosten te besparen. Dit komt vooral door het gebrek aan tastbare informatie, de link tussen Nest en je energieleverancier ontbreekt nog. Maar Nest geeft je wel een stuk levensgemak en creert een fijner huishouden, waarbij koukleumen tot de verleden tijd behoort en het gebruik van je thermostaat ineens fun wordt!
Zouden wij hem voor de huidige adviesprijs van 219 euro zelf aanschaffen? Absoluut! Maar de Nest Protect van 109 euro laten we dan nog wel even liggen.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws