Move or Die Review - Frustrerende minigames

Review
zaterdag, 05 maart 2016 om 11:00
xgn google image
Wat is er nou leuker dan je vrienden irriteren? Inderdaad, vrij weinig. In Move or Die is die mogelijkheid ook aanwezig of je maakt random spelers online een kopje kleiner. Zolang je maar niet stilstaat! Hoe dat precies zit, lees je in de Move or Die review!
Move or Die is gemaakt door Those Awesome Guys. Een kleine ontwikkelaar uit Roemenië waar momenteel welgeteld twee mensen werken. Na drie jaar is hier het resultaat en mogen wij het eens even lekker gaan beoordelen. Laten we hopen dat die drie jaar niet een compleet verspilde moeite was.

Geen moment om te rusten

Om gelijk met de deur in huis te vallen: Move or Die kan behoorlijk frustrerend zijn. Je speelt met vier mensen een serie van verschillende minigames tegen elkaar. De rondes duren een seconde of tien en de gehele potjes vijf tot tien minuten. Doordat een ronde maar tien seconden duurt, snap je wel dat het tempo in Move or Die erg hoog ligt.
In de minigames mag je niet te lang stilstaan omdat je dan doodgaat en springen telt jammer genoeg niet mee. In totaal zijn er 15 verschillende minigames die je in een willekeurige volgorde speelt. De winnaar krijgt 5 punten, de tweede plaats 2 punten, de derde plaats 1 punt en de vierde plaats geen punten. Wie het eerste een bepaald aantal punten bereikt (bijvoorbeeld 50) wint het geheel.
Om te spelen heb je maar vier toetsen nodig. Links, rechts, springen en een activatietoets. Persoonlijk voelde het een stuk makkelijker om te spelen met een controller, maar met het toetsenbord gaat ook prima. Zolang je maar goed van links naar rechts blijft bewegen! En waarschijnlijk schreeuw je af en toe iets in de trend van "Are you serious?! Die had ik zo hard gewonnen!"
move or die review

Minigames extravaganza

In totaal zijn er 15 verschillende minigames in Move or Die waarvan je er zeven nog moet vrijspelen door je account omhoog te levelen. Dit doe je gewoon door te spelen en vaardigheidspunten te verzamelen. Om wat voorbeelden te pakken; bij Falling Blocks moet je vallende blokken ontwijken, bij Rocket Run moet je de raket ontwijken en bij Ghost Scare moet je elkaar laten schrikken. Je snapt het wel, simpele spelletjes voor iedereen.
Eén minigame die soms wat onrechtmatig aanvoelt is Bomb Tag. Een van de spelers krijgt een bom op zijn lichaam en moet hem dan doorgeven voordat hij ontploft. Om hem door te geven hoef je elkaar jammer genoeg niet daadwerkelijk aan te tikken. In de buurt zijn is soms al voldoende. En dan voelt het kut wanneer je over iemand heen springt en alsnog de bom op je krijgt.
Voor de rest zijn het leuke minigames waarbij je elkaar heerlijk in de weg kunt zitten. Wanneer je level 7 bent, krijg je een speciale vaardigheid waarbij je als geest rond kan dwalen na je dood. Hiermee kun je de nog levende spelers langzamer laten lopen en heerlijk opfokken. Waarom is leedvermaak toch altijd zo leuk?
move or die review

Couch co-op? Check!

Naast het online gedeelte kun je ook gewoon met vier man achter hetzelfde scherm spelen of via een lokaal netwerk. Nu denk je misschien: "Vier man achter één pc? Dat werkt toch niet?" en daar heb je helemaal gelijk in! Met controllers is het leuk om te doen, maar met acht handen op een toetsenbord? Wat. Een. Drama. De indeling van de toetsen is vlak naast elkaar en die kun je niet aanpassen.
Je hebt een speler op de pijltjestoetsen met Enter (de enige goede plek), een speler op I, J, K, L en O, een speler op T, F, G, H en Y en een speler op W, A, S, D en E. Kijk nu maar eens op je toetsenbord hoe dicht dat op elkaar zit. Je zit elkaar alleen maar in de weg. Twee spelers op het toetsenbord speelt het fijnst dus zorg dat je wat controllers hebt om aan te sluiten!

Heerlijke arcade muziek

Move or Die ziet er voor het werk van slechts twee mensen erg goed uit. De game heeft een leuke, cartoonige stijl, maar het is vooral de muziek die je enthousiast maakt. Van die heerlijke, vlotte arcade muziek. Het past goed bij het tempo van het spel en zorgt echt voor een mooi totaalpakket.
Over een totaalpakket gesproken. Er is ook een Move or Die Editor waar je je eigen levels kunt maken. Daarnaast kunnen er ook mods gebruikt worden in de game en laten we eerlijk zijn: die gekke creaties uit de community zijn vaak geweldig om te spelen. Tot nu toe is dit wat Move or Die te bieden heeft, maar in de toekomst moeten er nog meer minigames bijkomen.
move or die review

Een behoorlijk minpuntje

Helaas hebben we ook een minpuntje gevonden in Move or Die. Een min met een hele dikke punt erachter. Namelijk het matchmaking systeem. Een vrij cruciaal onderdeel. Zodra je Move or Die opstart, staat er al een bericht van de ontwikkelaar waarin het uitgelegd wordt. De game heeft namelijk geen servers maar werkt via de peer-to-peer connecties van Steam. En dat zorgt nog wel eens voor problemen.
Denk bijvoorbeeld aan rondes verliezen door latency of een host die ineens disconnect. Je bent vrij afhankelijk van een goede host. Het gaat ook gerust vaak wél goed, maar het gaat ook vaak genoeg niet goed. Het probleem is bekend bij Those Awesome Guys en naar eigen zeggen zijn ze er mee bezig. Tot die tijd is de matchmaking vrij belabberd.

Move or Die Review - Onder omstandigheden genieten

We kunnen niet ontkennen dat dit project van twee mensen goed is uitgepakt, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Op Bomb Tag na zijn het geweldige minigames en met een paar controllers heb je zo een hele avond plezier van de couch co-op. Het is alleen jammer dat de matchmaking van Move or Die soms niet goed werkt wanneer je besluit online te gaan spelen. Mocht je de uitdaging toch aangaan, vergeet dan vooral niet om te blijven bewegen!
Cijfer: 7

Populair Nieuws