DiRT Rally Review - Uitdagend, maar zeker vermakelijk

Review
vrijdag, 01 april 2016 om 15:38
xgn google image
Het stikt van de Rally games op het moment. DiRT gaat echter de moordende concurrentie aan en komt met een volgende titel. Lees hier onze DiRT Rally review.
Sébastien Loeb Rally Evo, WRC 5 en nu dus DiRT Rally. Stuk voor stuk hele sterke Rally games met ieder zijn eigen kwaliteiten. DiRT is echter een ervaren speler op de markt die niet makkelijk onder de indruk zou moeten zijn van de concurrenten. DiRT is namelijk al jaren een gevestigde serie. De vraag is echter: kan het nóg beter? En welke rally-game kun je uiteindelijk het beste oppakken?
In december kwam de PC-versie al in de spreekwoordelijke schappen, waar het nu de beurt is aan de console versie.

Modi genoeg om je te vermaken

Als je de game opstart, heb je eigenlijk drie verschillende soorten ''rally's'' waar je aan mee kan doen. Je hebt in de basis de normale vorm van Rally. Dus zo snel mogelijk van A naar B op unieke stages en terreinen. Dan heb je nog Hill Climb, die we eerder al zagen in Loeb Rally Evo. Hier is het de bedoeling om bergopwaarts te rijden in speciale auto's die zo goed als kleven aan de grond. Dit is een sport die in de laatste jaren populairder is geworden.
Tenslotte heb je nog de Rally Cross, waarin je met meerdere auto's tegelijk om een circuit rijdt. Deze is van de drie het meest chaotisch. Zo heb je dus genoeg keuze wat betreft de modi in DiRT Rally, opdat je jezelf niet snel verveelt. De Championship modus verbindt deze drie disciplines met elkaar. Hier kun je een career mode doen door te switchen tussen Rally Cross, Hill Clim, en gewoon Rally.
Dirt Rally Review 1

Van begin tot eind

Je zal de meeste tijd dan ook doorbrengen in DiRT Rally met het doen van de Championship. Je begint als absolute rookie helemaal onderaan de ladder en werkt je eigen op tot een beroemde coureur. Hierin zul je belangrijke keuzes moeten maken en ook het team langzaam moeten uitbreiden. Deze keuzes zijn onder andere van belang per event, bijvoorbeeld welke reparaties je uitvoert.
Deze keuzes zijn echter ook van belang voor je hele carrière. Welke contracten ga je aan? Welke auto's koop je? Welke upgrades kies je? Voor de meeste zullen deze keuzes een leuke toevoeging zijn en een goede afwisseling met het racen. Het kan echter vervelend gaan worden als je zoveel moet managen om überhaupt te kunnen racen. Het is maar net waar je zin in hebt. Het draagt in ieder geval bij aan de afwisseling, maar voelt soms meer als een verplichting.
Dirt Rally Review 2

Uitdagende stages

Maar een Rally game is niks zonder goede stages. Een goed team en een goede auto zijn dan ook vaak niet genoeg om te winnen. Net zo belangrijk is de bestuurder en in DiRT Rally ben jij dat. In DiRT Rally kun je kiezen uit 70 verschillende stages met ontzettend veel variatie in ondergrond. Van sneeuw in Zweden tot gravel in Griekenland. En als je hier genoeg van hebt, dan kun je altijd nog Rally Cross of Hill Climb gaan doen.
Wat echter het meest opviel aan de stages was niet de variatie, maar de moeilijkheidsgraad. Zelfs ervaren gamers zullen goed moeten oefenen om controle te houden over de auto's. Zelfs met heel veel hulpmiddelen is het nog uitdagend. Maar dit is niet per se slecht, maar juist realistisch. Het is een kwestie van gevoel en ervaring om de racemonsters onder controle te houden.
Dirt Rally Review 3

Kwaliteit over kwantiteit

Hoewel de stages van uitermate goede kwaliteit zijn, zijn deze niet zo uitgebreid als het lijkt. Er mogen dan wel 70 stages zijn, veel hiervan zijn kortere of omgedraaide versies van elkaar. Zeker tegenover de concurrentie mist DiRT de licenties voor de echte WRC-stages en dat is echt een minpunt. In plaats van heel de wereld over op authentieke stages, ga je nu slechts naar vier landen.
Kwaliteit gaat hier dus boven kwantiteit en dat is helaas ook het geval bij de auto's. Slechts een paar auto's hebben originele livery's (bestickering) en merken als Toyota ontbreken zelfs. Overigens zijn ook de laadtijden voor het begin van een stage af en toe wat aan de lange kant. Dit alles is een gemis voor DiRT Rally en een punt waar de concurrentie echt een voordeel heeft.
Dirt Rally Review 4

Handling ongeëvenaard

Deze kwaliteit zet zich door in de handling van de auto's, een punt waar DiRT Rally altijd al dé beste in was. Zeker met een stuurtje en pedalen voelt het net of je echt zelf in de auto zit. Het gas geven, het remmen, het sturen, het voelt allemaal ontzettend realistisch aan. Het legt precies de vinger op de zere plek en dat roept de vraag op of het überhaupt wel beter kan.
Ieder geultje, ieder paaltje, ieder grassprietje, je voelt bijna alles en de auto reageert op bijna alles. De kans dat je op z'n kop beneden een berg ligt halverwege een stage is dan ook heel groot. Hier komt het gedetailleerde fysieke en technologische schademodel bij kijken. Maar als je dan uiteindelijk een perfecte stage rijdt, is het gevoel van voldoening eindeloos.
Dirt Rally Review 5

Finishing Touch

Op de licenties na zijn er tot nu toe dus alleen maar positieve punten. Ook grafisch valt er niks slechts te zeggen over DiRT Rally. De game ziet er prachtig uit, het detail in de auto's is heel goed, de stages en omgevingen zijn prima en ook het eerder aangehaald schademodel is zeker het vermelden waard. Hoewel de PC-versie duidelijk beter is, ziet Dirt Rally er gewoon mooi uit en doet niet onder voor de concurrentie of is zelfs beter.
Waar DiRT Rally zeker te weten de concurrentie overtreft, is de audio. Van een vermakelijke lekkere Britse stem van de navigator tot het geluid van de auto's aan toe. Iedere auto klinkt anders, en bij schade gaat de auto ook echt andere geluiden maken. Deze grafische aspecten, tezamen met de indrukwekkende audio, zorgen voor een mooie finishing touch aan DiRT Rally.
Dirt Rally Review 6

Multiplayer als leuke extra

Dan heeft Codemasters ook nog nagedacht over een leuke multiplayer ervaring voor DiRT Rally. Zo kun je het opnemen tegen andere spelers in Rally Cross of via de Racenet website samen met je vrienden je eigen Championships creëren. Hierin is zo'n beetje alles aan te passen.
Tenslotte zijn er challenges vanuit Codemasters die je kunt proberen te voltooien. Zo is er dus nog genoeg te doen als je de singleplayer even beu bent en kun je het zelfs opnemen tegen je vrienden. Deze multiplayer modi zorgen dan net weer voor een leuke extra.
Dirt Rally Review 7

Racen naar de top

Grafisch goed, genoeg te doen en de perfecte game wat betreft handling. Dat zijn de punten die na een aantal uur spelen van DiRT Rally in het hoofd van de gamers als gedachtegang naar voren komen. Qua handling is DiRT Rally in ieder geval niet te overtreffen. Codemasters brengt de racer dan ook boven de concurrentie uit.
Er zijn daarnaast dus ook genoeg modi om aan deel te nemen, van singleplayer tot multiplayer. Hierdoor zul je jezelf niet snel vervelen en biedt DiRT Rally eigenlijk een mooi totaalpakket. Waar sommigen echter over gaan struikelen is het gebrek aan licenties. Zowel voor auto's als voor stages is dat echt een gemis. Maar op basis van kwaliteit boven kwantiteit staat DiRT Rally alsnog gewoon boven aan het lijstje.
Cijfer: 8.5