Clash Royale Review - Leuk voor tussendoor

Review
vrijdag, 18 maart 2016 om 12:52
xgn google image
Supercell heeft na het succesvolle Clash of Clans een nieuwe game uitgebracht in de Clash franchise. Een game die je in een real-time omgeving tegen de vijand in een arena zet. Zou dit dan wederom een succesformule zijn? Lees het in deze Clash Royale review!
Clash of Clans draaide om het opbouwen van je basis en natuurlijk de gevechten tegen de tegenstander, die diezelfde basis plat wilde walsen. De game was een grote hit, waar zelfs guides van zijn, en daarom heeft ontwikkelaar Supercell besloten om nog een game in deze franchise te releasen. Deze game heeft vrijwel hetzelfde doel en exact dezelfde toffe cartoon stijl, maar doet dingen net wat kleiner.
Clash Royale draait namelijk niet om het opbouwen van een basis, maar geeft jou en je vijand steeds dezelfde constructie in iedere match. Het doel is om de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen door op een slimme manier te spelen. Klinkt makkelijk toch?
Clash Royale Review

Makkelijk in te stappen

En eigenlijk is het dat ook. Instappen in de game dan. Clash Royale werkt net zoals een Multiplayer Online Battle Arena, maar dan op je mobiel of tablet. Je hebt twee torens die de vijand beschieten en één hoofdtoren (die ook schiet) waar je koning op zit. De vijand heeft die dus ook. Door jouw kaarten, het battledeck waar we later op terugkomen, in te zetten stuur je eenheden de arena in.
En die lopen of vliegen dan op de dichtstbijzijnde toren van de vijand af om die te slopen. Als je meer torens kapot hebt gemaakt dan de tegenstander win je, evenals wanneer je de hooftoren kapot gemaakt hebt. In het laatste geval is de match gelijk voorbij. Als aan het einde van de tijd de stand gelijk is, volgt er een verlenging, waarin de strijd meedogenloos verder gaat.
Gelukkig is er een training in het begin. Je leert daar hoe je moet staan in de Clash Royale wereld. Maar meteen na de trainingsmissies word je het diepe in gedonderd en neem je het op tegen echte spelers. Tussendoor kun je wel nog een trainingsmissie spelen tegen de A.I., maar dat is puur om de opzet van je battledeck te testen als je dat wil.
Nee, de gevechten zijn absoluut niet altijd gemakkelijk. En dat komt door de diepgang die Clash Royale je biedt. Het inzetten van kaarten kost een bepaalde hoeveelheid elixir, waar je maximaal 10 van hebt. Dat is best weinig als je bedenkt dat een gemiddelde kaart 3 á 4 elixir kost, dus je moet er slim mee omgaan, al vult het langzaam bij. Tactisch spelen is dus een pré.
Clash Royale Review

Verschillende arena’s en talloze karakters

In het begin zijn de zijwieltjes gelukkig nog niet helemaal weg. In de eerste arena zitten namelijk alleen spelers die zelf ook net uit de training komen. Dit komt door een ervaringssysteem dat Supercell slim ingebouwd heeft. Je begint dus in de arena waar iedereen met de eerste rang rondhangt, maar al snel stroom je door naar de volgende.
Als jij matches wint krijg je daar trofeeën voor, evenals schatkisten. Die trofeeën zorgen er op een gegeven moment voor dat je een arena verder komt, waar de spelers dus ook gevorderd zijn. In totaal zijn er nu negen arena’s, inclusief het trainingskamp.
De schatkisten die je bij winst vrijspeelt zijn essentieel voor jouw niveau, of liever gezegd dat van je leger. Daarin zitten namelijk karakterkaarten voor in je battledeck. Je mag in totaal maar 8 kaarten een gevecht in meenemen, maar er zijn veel meer kaarten.
De game bevat talloze grondeenheden, vliegende eenheden, gebouwenslopers zoals reuzen, huisjes die karakters spawnen en zelfs vuurballen, pijlenregens en bommentorens. Dit is niet alleen tof, maar zorgt er ook voor dat ieder gevecht anders is!
De schatkisten bevatten ook bijna altijd goud en edelstenen, wat de betaalmiddelen in de game zijn. Je koopt met je goud weer nieuwe karakterkaarten in de shop, maar gebruikt dat ook om ze te upgraden als dat mogelijk is. Maar de ene kist is de andere niet. Er zijn houten, zilveren, gouden en magische te verdienen. Iedere dag krijg je ook een koninklijke kist met extra veel erin.
Clash Royale Review

Opdringerige pay to win formule

De houten kisten krijg je zo nu en dan gratis en die bevatten het minst. In de zilveren zit al standaard een viertal kaarten, de gouden veertien waarvan één zeldzame en de magische heeft 41 kaarten waarvan 1 epische en 8 zeldzame kaart. Alleen de magische kisten krijg je bijna nooit, wat op zich best jammer is.
Als er een koninklijke kist beschikbaar is, moet je eerst kronen verzamelen in de strijd. Deze krijg je als je een vijandelijke toren sloopt dus daarvoor moet je simpelweg spelen. Eens per 24 uur krijg je een dergelijke kist. Aardig hoor. Maar dan komt het Pay to Win plaatje naar voren…
Om een kist te openen moet je steeds wachten. Een zilveren kist doet er bijvoorbeeld 3 uur over om geopend te worden. En in die drie uur heb jij allang al je maximum aan kisten binnengeharkt (dat is 4) en zit je dus ofwel zinloos te spelen of te wachten. Maar je kunt ook je edelstenen inzetten om een kist gelijk te openen, ware het niet dat je als een malle door je edelstenen heen brandt op die manier.
En zijn je edelstenen op, dan kun je nieuwe kopen in de winkel met echt geld. Clash Royale heeft dus een overduidelijke en opdringerige pay to win formule. Leg 10 euro in en je hebt 1200 edelstenen: genoeg om voorlopig alle kisten gelijk te openen. Bovendien kun je dan ook gewoon kisten kopen in de shop.
Clash Royale Review

Frustratie door meldingen

En daarin zitten dus kaarten die je weer nodig hebt om ze sterker te maken, plus een berg goud, weet je nog? Dus hoe meer geld je inlegt, hoe sterker je leger uiteindelijk wordt. Supercell heeft een slim verdienmodel ingebouwd, dat moeten we meegeven. De game laat je simpel gezegd wachten tot je een ons weegt of betalen tot je portemonnee nog minder weegt.
In de tussentijd wordt je, als speler die zit te wachten bestookt met meldingen dat je kist geopend is. Ondergetekende werd bijvoorbeeld vanochtend wakker met in totaal 6 meldingen. Vijf van ‘geopende’ en gratis kisten, waarvan de ‘geopende’ kisten niet eens open waren, en eentje dat de Arena wachtte.
Echt heel irritant dat de game dit soort onjuiste meldingen stuurt, maar dat zijn niet de enige die je krijgt. In de game krijg je namelijk ook talloze meldingen zodra je je aansluit bij een clan. Dit is wel erg tof, want je kunt dan de clan helpen met karakterkaarten (en andersom) en met de andere leden chatten of vechten. Een leuke toevoeging!
Clash Royale Review

Clash Royale review - Leuke en toegankelijk voor tussendoor

Clash Royale is, net als Clash of Clans, een toffe game. Hij is toegankelijk voor iedereen en biedt toch genoeg variatie door de vele kaarten. Het is ook bijzonder tof dat je bij een clan kunt gaan horen en zo onderling kunt gaan spelen.
Het grote nadeel van deze game zit in de opdringerige pay to win elementen en de berichten die je de hele godganse dag binnenkrijgt. Doordat je zo lang moet wachten voordat je kisten kunt openmaken, komt deze game dan ook niet verder dan ‘een erg leuk tussendoortje’.
Cijfer: 7

Populair Nieuws

Laatste Reacties