Anarcute Review - Demonstreren was nog nooit zo schattig

Review
maandag, 11 juli 2016 om 13:27
xgn google image
Wat hebben demonstraties en schattige dieren met elkaar te maken? Beide maken ze deel uit van Anarcute, een indiegame van Franse makelij. Of die combinatie een hit blijkt te zijn, kun je lezen in de Anarcute review.
Demonstraties, je ziet ze de laatste tijd maar al te vaak op het nieuws. Niet alles binnen onze samenleving wordt even gewaardeerd, en men laat dat maar al te graag horen. Maar wat nou als jij en al jouw andere lotgenoten worden gehersenspoeld door een kwaadaardige partij? Dan kom je natuurlijk in opstand!
anarcute review tokyo 1

Samen sta je sterker

En laat dat nou net het geval zijn in Anarcute. Jij krijgt namelijk de controle over een menigte schattige dieren, en aan jou de taak om de zogenoemde brainwash police van de kaart te vegen. Dit doe je door onderweg steeds meer demonstranten op te pikken, en de politie met de grond gelijk te maken.
Hoe groter jij jouw groep maakt, hoe sterker die groep wordt. In het begin zal je het moeten doen met simpele aanvallen, maar naarmate je meer demonstranten oppikt kun je bijvoorbeeld gebouwen omver duwen of vijanden overhalen om met je mee te strijden. Heel ingewikkeld wordt het allemaal niet, maar dat hoeft ook eigenlijk niet.
anarcute review parijs 1

Easy to learn, hard to master

Anarcute is namelijk niet bedoeld om heel ingewikkeld te zijn. Je hebt de game snel onder de knie, maar om alles perfect af te ronden moet je toch wel wat langer oefenen. Elk level ontvang je namelijk een waardering voor jouw inzet, die wordt berekend door drie dingen in de gaten te houden.
Zo wordt er bijgehouden hoe snel je een level hebt voltooid, hoeveel mannetjes jij nog in leven hebt kunnen houden aan het einde van een level, en hoeveel vijanden je hebt omgelegd. Hoe sneller je een level haalt, hoe beter de waardering is. Een ieder die een beetje fanatiek is, wil natuurlijk voor alle levels een S van super halen. Leaderboards zijn helaas niet aanwezig, dus strijden tegen je vrienden zit er niet in.
anarcute review parijs 2

Perfectioneren tot je een ons weegt

Gelukkig wordt je inzet wel beloond. Als je alle levels van een van de in totaal vier werelden helemaal afrondt met een S rating, dan speel je een nieuw outfit vrij voor jouw demonstranten. Je kunt jouw menigte namelijk helemaal zelf in elkaar knutselen. Anarcute bevat tientallen soorten dieren waaruit je kunt kiezen, en de een ziet er nog schattiger uit dan de ander. Het is bijna zielig om ze te laten vechten voor je.
Verschillende dieren hebben niet elk een eigen unieke vaardigheid, en het selecteren van dieren voor jouw demonstrantenleger is dus puur cosmetisch. Nee, voor die vaardigheden moet je bij de frisdrankmachine zijn. Deze machine bevat allerlei blikjes die extra vaardigheden voor jouw demonstranten bevatten, onderverdeeld in meerdere gradaties. Hoe sterker een vaardigheid is, hoe meer munten je moet betalen om deze vrij te spelen.
anarcute review tokyo 2

Hoe groter, hoe beter

Tijdens het spelen zitten vaardigheden weer verbonden aan het aantal demonstranten dat je in je groep hebt zitten. Zo zullen de kleine vaardigheden zich al ontpoppen bij 15 mannetjes, maar voor de grootste upgrades heb je bijvoorbeeld een groep van 50 nodig. Je zal dan ook concessies moeten maken tijdens het spelen. Ga ik voor veel mannetjes en neem ik daarvoor de omweg, of vecht ik me met een kleinere groep door de vijanden om een betere tijd neer te zetten.
Het geeft Anarcute net dat vleugje strategie dat de game goed doet. Je hebt hierdoor namelijk niet het gevoel dat je een spelletje aan het spelen bent voor kinderen, ondanks de kleurrijke en vrolijke grafische stijl. Anarcute lijkt misschien in eerste oogopslag kinderachtig, maar dat is het zeker niet.
anarcute review miami 1

Demonstreer overal op de wereld

De vier werelden van de game - wetende Tokio, Parijs, Miami en Reykjavik – zien er erg tof uit, en elke wereld biedt genoeg diversiteit om niet hetzelfde aan te voelen. Van de met neon gevulde straten van Tokio, tot de besneeuwde daken van Reykjavik, Anarcute is een lust voor het oog. Voor de mensen die de cartooneske stijl kunnen waarderen natuurlijk.
Anarcute is echter ook een game die beter geschikt is om in kortere sessies door te spelen. Levels nemen vaak niet meer dan tien minuten in, en je kunt daardoor zo een of twee levels meepakken voordat je met wat anders bezig gaat. Zo voorkom je ook dat de game wat eentonig aanvoelt, wat bij langere speelsessies nog wel eens wil gebeuren.
anarcute review reykjavik 1

Anarcute Review - Het proberen zeker waard

Als je deze zomer tijdens het wegwerken van je backlog graag een leuk tussendoortje wil, dan is Anarcute daarom een hele goede keuze. De toffe grafische stijl geeft misschien een misleidende eerste indruk, maar de simpele en strategische gameplay laat je al gauw zien wat voor een game Anarcute echt is.
De vier werelden van Anarcute heb je in ongeveer vijf uur helemaal doorkruisd, maar daarna is het tijd om bij elk level een perfecte score neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat de game een goede herspeelbaarheid heeft, en je dus niet na het einde uitgekeken bent. Anarcute is misschien geen grote knaller, maar de game is de adviesprijs van 15 euro zeker waard.
Cijfer: 8