7 Days to Die Review - Minecraft gevuld met zombies

Review
zondag, 17 juli 2016 om 11:03
xgn google image
In een wereld gevuld met zombiegames zoals Dying Light, Left 4 Dead en zelfs Call of Duty is het moeilijk om je te onderscheiden. Toch probeert 7 Days to Die zich te onderscheiden door een combinatie te bieden tussen Minecraft en DayZ. Of dit geslaagd is lees je in de 7 Days to Die review!
De hele wereld lijkt in de ban te zijn van zombies. Van videogames tot aan films en zelfs series zoals The Walking Dead en Game of Thrones (White Walkers zijn toch een soort van zombies). De mensheid lijkt zich op zekere wijze voor te bereiden op een ware epidemie waarin kannibalisme elk geloof heeft verstoten. Wanneer de zombies komen, moeten wij ons zo goed en realistisch mogelijk voorbereid hebben!

7 dagen om niet te sterven!

In 7 Days to Die begin je in een grote map op een random locatie met maar een paar voorwerpen waarmee je moet zien te overleven. Geen draken of andere heldhaftige eigenschappen, maar simpelweg een man (of vrouw) die met zijn handen een schuilplaats moet creëren om zombies te overleven. Je voelt je als het ware hulpeloos tegenover de zombies, aangezien er geen honderden huizen zijn om in te schuilen en er na zeven dagen een apocalyps van zombies uitbreekt!
Tijd om aan de slag te gaan dus! Als een grafisch beter ogende Minecrafter (hier komen we later op terug) sla je elke steen of boom met je vuisten om grondstoffen te verkrijgen. Met deze grondstoffen kan je vervolgens weer nieuwe items maken zoals een stenen bijl, hamer of schep om jouw perfecte schuilplaats te creëren. 7 Days to Die voelt als het ware aan als een echte Minecraft game, maar al snel besef je dat de game eerder voor volwassene is aangezien er een zombie aan je hersenpan begint te krabben.
7 Days to Die review

Realistische zombiegame

Hier komt 7 Days to Die het beste naar voren, aangezien de game zich richt op het craften en het realistische element waar sommige andere zombiegames nog wel van kunnen leren. Wanneer jij bijvoorbeeld in een vol harnas aan het werk bent in de woestijn raak je oververhit, verlies je Health Points en gaat je conditie achteruit. Hetzelfde geldt wanneer je zonder kleren in de sneeuw rondloopt en je onderkoeld raakt, of dat je besmet water hebt gedronken waardoor je de diarree krijgt. Probeer dan maar eens weg te rennen van een zombie!
De game voelt hier ‘heerlijk’ realistisch aan en maakt het zelfs moeilijker dan menig andere zombie game. Wanneer je bijvoorbeeld alleen maar bezig bent met je schuilplaats en vergeet te eten, kan je conditie en Health Points achteruitgaan en kan je zelfs doodgaan. Hetzelfde geldt voor het te weinig drinken van water. Deze punten maken 7 Days to Die een leuke game waarin je al snel geneigd bent om samen te gaan werken met andere.
7 Days to Die review

Samen spelen, samen delen

We kunnen het kinderen niet snel genoeg leren: “samen spelen, samen delen”. In 7 Days to Die komt dit element ook naar voren waarin je samen ‘speelt’ door middel van een online multiplayer waarin verschillende andere spelers ook proberen te overleven (bij de console versie is een offline splitscreen modus aanwezig). Je kan samen spelen en al je items samen delen om zo een groot kasteel te bouwen van waaruit je zombies bestookt met pijlen en kogels. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je partner in crime buiten te sluiten waarna hij alles weer opnieuw moet gaan bouwen.
Wanneer je offline speelt is de spanning soms zelfs om te snijden. Naast de vele framedrops (zie graphics) op spannende momenten, spawnen de zombies op willekeurige locaties en vallen ze jouw schuilplaats aan. Er is niks heerlijkers, maar toch gelijktijdig beangstigender dan een vriend die schreeuwt op de bank omdat hij 's nachts gezien een zombie heeft gezien. Je probeert je groot te houden en elke deur in de gaten te houden, maar stiekem ben je wel bang dat wanneer hij gegrepen is, jij ook gepakt wordt, waarna je op een willekeurige locatie weer opnieuw spawnt.
7 Days to Die review

Grafische tegenvaller

Wanneer je doodgaat, kom je op een willekeurige locatie terug en kan je een heel eind lopen om je rugzak uit het vorige leven weer terug te vinden. Tijdens deze lang wandeling verwacht je uiteraard te kunnen genieten van een prachtige omgeving waarin konijnen rondsnuffelen en de bomen prachtig in de bloei bij staan. Deze mooie droom wordt door Telltame games en The Fun Pimps compleet vernietigd door slechte graphics, glitches en bugs. Konijnen verdwijnen in bomen en schieten tien meter verder weer uit een rots en wanneer je ergens in de verte probeert te kijken of je wel goed loopt, zie je simpelweg rook om het uitzicht te bederven.
Op grafisch gebied laat de 7 Days to Die namelijk een ook hoop liggen. Wanneer je splitscreen speelt is het heel normaal om op de spannendste momenten vast te lopen dankzij framedrops, waardoor je weer de helft van je Health Points kwijt bent aan de zombies. De game maakt niet optimaal gebruik van de grafische kwaliteit in de hardware van de console en voelt zelfs aan als een complete kopie van de PC.
Dit gevoel wordt zelfs versterkt wanneer je een selectie moet maken in een menu door middel van de cursor te bewegen als een muis. Hopelijk kunnen de ontwikkelaars nog een hoop goed maken en de vele bugs, glitches en grafische tegenvallers weg werken door middel van een update. Want eerlijk is eerlijk, onder de grafische tegenvaller zit een geweldige game die veel potentie heeft om de zombie community te veroveren.
7 Days to Die review

7 Days to Die review

Grafisch valt 7 Days to Die dus erg tegen en de vele bugs en glitches helpen hier ook niet goed aan mee. Daarentegen is de game wel erg vernieuwend en realistisch waardoor er veel nieuwe aspecten naar voren zijn gekomen die ons in zombiegames wel bevallen. Zo kunnen Minecraft fans genoeg craften en slopen en zijn de zombie fans blij met een game waarin je werkelijk een beetje bang bent voor de zombies.
Onder de grafische laag zit dus een geweldige game die ernaar streeft de zombiegames onderdanig te maken. Roep je vrienden bij elkaar, speel offline splitscreen, online splitscreen of gewoon online en bouw een grote schuilplaats voorzien van alle gemakken. Want eerlijk is eerlijk, de zombieapocalyps overleef je het liefst niet alleen!
*Voor de zombie fans: de DLC geeft toegang tot vijf exclusieve character skins, waaronder Lee Everett en Michonne
Cijfer: 5.5