Aan het begin van ieder level krijg je een lijstje met een aantal objecten dat je ongemerkt zult moeten stelen. Hoe je dat doet is aan jou. De game geeft je een aantal levels de kans om kennis te maken met de vele technieken die je toe kunt passen om je zakken te vullen, maar daarna sta je er alleen voor. Gelukkig maar, want in de eerste paar levels houdt Rovio je handje wel erg vast, tot het moment dat de oplossing met een grote blinkende oranje pijl aan wordt gewezen. Langzaam maar zeker krijg je steeds meer de touwtjes in handen en al snel blijkt dat er achter het kinderlijke uiterlijk best wat lastige puzzels schuilgaan.

Ontwikkelaar Rovio Stars doet er niet geheimzinnig over dat de Angry Birds-games uit dezelfde keuken als Tiny Thief komen. Ieder level wordt -net als bij de boze vogels- geïntroduceerd middels een kort stripverhaaltje, waarin we onze kleine blondharige dief met zijn fret in de hoofdrol zien. Hoewel we niet meer dan vier plaatjes te zien krijgen, is dit vaak al meer dan genoeg om toch voor een subtiel achtergrondverhaal te zorgen. Steel de spaarpot van een gierige man die kinderen berooft of snaai wat groenten weg zodat een omaatje een bakje soep voor je maakt.

Charmant
Aan de hoeveelheid verkleinwoordjes in dit stuk heb je misschien al door dat Tiny Thief een behoorlijk schattige game is. De meeste personages zijn mollig en onhandig, en de bizarre oplossingen van de puzzels zullen je meerdere keren aan het lachen maken. Het cartooneske stijltje spat van je scherm af dankzij de felle kleuren. Dit gaat gecombineerd met het vrolijke aanstekelijke muziekje. Nog niet overtuigd door alle schattigheid? Wacht maar totdat jouw Tiny Thief op de maat van de muziek het level uit moonwalkt. Voordat je dit overwinningsdansje hebt verdiend zul je echter eerst je dievenskills moeten laten zien. 

Verstoppen
Een level bestaat meestal uit één scherm (hooguit twee) dat van boven tot onder gevuld is met interactieve objecten. Door deze spullen á la een Point en Click game te combineren kom je uiteindelijk bij de buit terecht. Er is maar één oplossing mogelijk, wat er vaak op neerkomt dat je maar wat raak zit te tikken totdat je een idee krijgt wat Rovio van plan is. Dit klinkt frustrerender dan het is, want terwijl je probeert te ontdekken hoe je het level met het maximale aantal sterren uitspeelt dien je rekening te houden met wachters en verkopers die op zoek zijn naar dieven. Als je in hun gezichtsveld komt moet je opnieuw beginnen, dus de verstopplaatsen leren ontdekken is van groot belang. Je hebt geen directe controle over je dief, het enige wat jij doet is objecten aanklikken of de plaats waar jij wilt dat hij heenloopt. Omdat je altijd genoeg tijd hebt om te schuilen voor iemand leidt dit zelden tot frustraties omdat je dankzij de simpele besturing de kans krijgt om de omgeving af te speuren naar verborgen objecten.

Geen logica
Als je een level met het maximale aantal sterren wilt verlaten zul je namelijk minstens één (en soms zelfs drie) verborgen objecten moeten vinden die op de gekste plekken verstopt liggen. Alle logica is ver te zoeken, dus meestal resulteert deze zoektocht in het systematisch afgaan van alle objecten die er opvallend uitzien. In het level waarin je bij een vrouw inbreekt waren wij minutenlang op zoek naar het laatste voorwerp, dat uiteindelijk achter een doodgewoon schilderij bleek te zitten. Het halen van de hoogste scoren in een level heeft dus maar weinig met jouw skills als dief te maken.

 

Dief van je eigen portemonnee
Als je de redenen op een rijtje zet waarom Tiny Thief een plekje op jouw smartphone of tablet verdient, dan staat het grafische stijltje en de komische sfeer met stip op 1. Je blijft maar spelen om steeds weer te zien in wat voor rare situaties je nu weer terecht komt. Zeker wat dat betreft verdient Rovio een compliment voor het verzinnen van zoveel verschillende soorten opdrachten; geen level is hetzelfde en ook het uiterlijk verandert vaak genoeg zodat het niet saai wordt. Voor €2,69 kunnen wij niet anders concluderen dan dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je Tiny Thief niet zou downloaden.