Pac-Man & Galaga Dimensions is eigenlijk helemaal niet zo’n hele dure game als je beseft dat de game zes games in één zijn. De volgende games zijn van de partij: Pac-Man Tilt, Galaga 3D Impact, Pac-Man Championship Edition, Galaga Dimensions, Pac-Man en Galaga. Pac-Man kennen we allemaal wel, een uiterst simpel, maar toch verslavend spelletje uit 1980. Galaga verscheen één jaar later. Sinds die jaren zijn er heel wat games en varianten daarop verschenen van Pac-Man en Galaga op diverse consoles.

Pac-Man Tilt
Maar waar het in eerste instantie om te doen is, is uiteraard Pac-Man Tilt en Galaga 3D Impact. Zeker als je net als wij al die andere oude delen al meerdere keren kapot hebt gespeeld, wil je iets nieuws zien op de 3DS. We begonnen met Pac-Man Tilt, een 2D-platformer. In 25 levels baan je je als Pac-Man zijnde een weg door heel wat avontuurlijke levels. Tof om te zien hoe Pac-Man als een mannetje van deze tijd wordt neergezet, compleet met handen en voeten. De aankleding is leuk, de uitvoering ietsje minder, met de nadruk op ietsje. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de vreemde en ietwat gevoelige besturing, zul je merken dat Pac-Man Tilt stiekem best wel leuk is.

Pac-Man Tilt maakt gebruik van de gyro-besturing van de 3DS. Al snel in het begin zul je Pac-Man moeten laten oprollen als een balletje en dit kan alleen als hij snelheid maakt, een soort van Sonic principe dus. Snelheid maak je door de 3DS te kantelen, en al snel zal Pac-Man rollen. Het probleem is alleen dat dit niet heel erg natuurlijk aanvoelt. Al snel zul je in het begin denken: laat maar. Maar houd moed, zie het even aan, want uiteindelijk zul je erachter komen dat Pac-Man Tilt wel degelijk z’n charme kent.

Dit komt door de leuke aankleding van levels, de originele herkenbare Pac-Man geluiden, maar vooral vanwege de diversiteit en de moeilijkheidsgraad die omhoog gaat. Zoals gezegd is Pac-Man Tilt een platformer. Dit houdt in dat je moet springen, rollen en kleine puzzeltjes moet oplossen. Hoe verder je komt, hoe lastiger het wordt en dan wordt timing een essentieel onderdeel. Soms zal de besturing je wat tegenvallen, omdat het net niet allemaal uitpakt zoals jij het voor ogen had. Maar gelukkig zijn er genoeg save points en nogmaals: het went wel. Het is leuk om te zien hoe er geprobeerd is om niet zomaar wat remakes naar de 3DS te brengen, maar gewoon een poging is gedaan om ook iets nieuws te brengen. Een poging die redelijk geslaagd is.

Galaga 3D Impact
De tweede game die speciaal voor de 3DS ontworpen is, is Galaga 3D Impact. Het is een 3D on-rails shooter. In een sciencefiction omgeving bevind je je in een ruimteschip en aan jou de taak om alles om je heen maar neer te schieten. Het idee werkt het hetzelfde als Face Raiders: om te zien waar je vijanden zich bevinden moet je continu de 3DS kantelen. Dit kan ook wel met de circle pad, alleen gaat dit lang niet zo snel, en dat is dan ook de hele opzet niet van de game. Wat je doet is vijanden bevechten. Je hebt standaard lasterstralen tot je beschikking, maar het leuke is dat je allerlei andere mogelijkheden erbij krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bommen of tijdelijk je vijanden bevriezen. Het werkt, alleen heel spannend is het allemaal ook weer niet. Je hebt maar een paar stages en dan ben je alweer klaar met deze korte game. Bovendien is het opslagsysteem nadelig. Waar je bij Pac-Man Tilt gewoon per gespeeld level kan opslaan, moet je bij Galaga 3D Impact steeds opnieuw beginnen. Erg jammer. Als we moeten kiezen, is Pac-Man Tilt dan ook de leukste game van de twee nieuwe titels.

Oude klassiekers
De titels die sowieso leuk zijn, zijn de oudere games, de rest van de games die zijn bijgevoegd. Wie kent Pac-Man niet uit de jaren ’80? Een simpel, maar o zo verslavend spel waarbij muntjes opgeslokt moeten worden en zoveel mogelijk spoken vermeden moeten worden, of juist opgegeten zodra zich die kans voordoet. Het aardige is dat er een soort van achievements zijn toegevoegd aan alle oude bekende games. Je hebt dus per game een aantal uitdagingen die je vrij kunt spelen. Aardig, niet meer dan dat. Online pronken of vergelijken zoals we dat op de consoles kunnen doen met vrienden, is er niet bij. Dus heel veel voegt het niet toe.

De oude bekende games voelen stuk voor stuk vertrouwd aan. Het is leuk dat ze naar de 3DS gebracht zijn. Maar de vraag is uiteraard wel: voegt het wat toe in 3D? Nou, nee, om eerlijk te zijn niet. Dit zijn games van jaren terug, die zijn nooit bedoeld met het idee van 3D in het achterhoofd. Het voelt dan ook compleet overbodig aan om nu die games wel in 3D te spelen. We hebben het getest, maar nee, doe het vooral als vanouds zonder. Dat werkt prima. De games bieden stuk voor stuk genoeg uitdaging en speelplezier, dus dat is allemaal prima voor elkaar. Het enige nadeel is wel dat de games erg klein worden getoond op het bovenste scherm van de 3DS. Je ziet het allemaal wel, maar je hebt soms werkelijk het idee met een mobiel in je handen te zitten, zo klein is het allemaal.

Redelijk geslaagd
Al met al is Pac-Man & Galaga Dimensions een aardige game geworden voor de 3DS. De prijs is niet hoog als je beseft dat je zes games ineen krijgt. Je kunt gaan mekkeren over het feit dat de meesten al eerder verschenen zijn. Nou en. Pac-Man en Galaga zijn niet voor niets al jaren een succes en het is dan ook heerlijk om nog wat van die oude games onderweg mee te kunnen nemen op je 3DS en ermee aan de slag te gaan. Het aardige is bovendien dat er nog twee games zijn toegevoegd, specifiek voor de 3DS: Pac-Man Tilt en Galaga 3D Impact. Titels die redelijk uitpakken maar je niet weg zullen blazen. Maar een Pac-Man die mee gaat met zijn tijd door compleet handen en voeten toe te voegen, die moet je toch stiekem wel eens geprobeerd hebben. Zin in nostalgie? Halen! Zin in complete vernieuwing? Laten liggen, vis het maar eens uit de budgetbak.