1979 Revolution Black Friday review - Revolutie in Iran

Review
zaterdag, 23 april 2016 om 9:00
xgn google image
1979 Revolution Black Friday is op 5 april uitgekomen op Steam. De game vertelt het verhaal van de Iraanse revolutie in de jaren '70. De game is duidelijk bedoeld om de speler meer te leren over de donkere tijden in Iran tussen 1950 en 1980. Of dat gelukt is, lees je in onze 1979 Revolution Black Friday review!
In 1979 Revolution: Black Friday speel je als Reza Shirazi, een aspirant foto journalist die net terug is gekomen in Iran vanuit Duitsland waar hij heeft gestudeerd. Reza is behoorlijk onwetend over de toestand waarin zijn thuisland zich verkeert en komt bijna per toeval terecht in de revolutie. De revolutie vecht tegen de koning van Iran, de Shah. De Shah wil van Iran een islamitische staat maken, iets waar veel Iraniërs het niet mee eens zijn.
In 1979 Revolution Black Friday, die bijna aanvoelt als een Telltale game, moet je continu keuzes maken over hoe Reza reageert op bepaalde situaties. Deze keuzes hebben invloed op de overleving van bepaalde karakters en het verloop van het verhaal. Vanaf het eerste moment in de game is duidelijk dat het niet echt goed afloopt voor de vrijheidsstrijders.
Het verhaal begint in een van Iran's meest gevreesde gevangenissen in die tijd waar de politieke gevangenen gevangen gehouden werden. Je wordt verhoord door een van de aanhangers van de Shah. Hij probeert jou informatie te ontfutselen over belangrijke figuren van de revolutie. De rest van 1979 Revolution Black Friday is een aaneenschakeling van flashbacks en verhoren in de gevangenis.
1979 revolution black friday review 5

Veel informatie voor het oprapen

Laten we beginnen met een van de sterkste punten van 1979 Revolution Black Friday. De ontwikkelaars hebben overduidelijk gekozen voor een informatieve game, die als voornaamste doel heeft de speler meer inzicht te bieden over de situatie in Iran in de jaren '70. De informatie die je krijgt komt in verschillende vormen.
Als foto journalist hou jij je voornamelijk bezig met het maken van foto's. Na het maken van een foto krijg je als speler een echte foto te zien die destijds is gemaakt met een korte uitleg wat er op de foto te zien is. Daarbij krijg je de keuze om meer informatie over het onderwerp op te vragen door op een knop te klikken onder in het scherm. Hierdoor krijg je veel meer achtergrond informatie over de foto die je op dat moment voor je ziet.
Een andere manier waarop je de informatie voorgeschoteld krijgt is door de objecten die je vindt in de 1979 Revolution Black Friday. Zo zijn er bijvoorbeeld cassette bandjes te vinden met gesproken teksten van revolutie leiders, die voor het gemak gelukkig wel even naar het Engels zijn vertaald.
Een van de leukste informatieve toevoegingen in de game zijn de oude films en foto's die je in je ouderlijk huis kan vinden. Deze geven een goed (hetzij een bevooroordeeld) beeld van Iran voor de revolutie.
1979 revolution black friday review 4

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Het verhaal in 1979 Revolution Black Friday is ijzersterk en ook zeker één van de sterkste punten van de game. Het is aangrijpend, wordt duidelijk geïntroduceerd en door middel van de eerder besproken extra informatie krijg je een goed beeld van de revolutie. Je leeft echt mee met de karakters die je tegen komt, door de zeer sterke voice acting van onder andere een paar zeer bekende Amerikaanse acteurs. Zo komen de karakters echt tot leven.
De grootste rode lijn die door de keuzes lopen is de keuze van het wel of niet gebruiken van geweld tegen het regime van de Shah. Deze beide overtuigingen worden zeer sterk neergezet door de voice actors. Door de kracht van het verhaal en de overtuigingskracht van beide kampen kom je vaak in een dilemma terecht bij de keuzes die je maakt. Het enige nadeel aan het verhaal heeft ook te maken met de grootte van de game.
1979 Revolution Black Friday is erg kort. Je bent er in 1,5 tot 2 uur wel doorheen. Als je alle informatie wilt verzamelen en alles wilt ontdekken en lezen ben je nog wel een extra 1,5 uur bezig, maar zelfs dit is erg kort voor een game die in 2016 is uitgekomen. Door de korte game en de grote hoeveelheid informatie die de makers willen overbrengen lijkt het verhaal soms net iets te snel te gaan om het goed te kunnen volgen.
1979 revolution black friday review 3

Meer een interactief verhaal dan een game

Een van de nadelen van 1979 Revolution Black Friday is dat de ontwikkelaars zich een stuk minder hebben gericht op het afleveren van een lekker speelbare game. De gameplay voelt wat houterig en gedateerd aan. De richting die je Reza op kan sturen zit vast in 8 verschillende richtingen (voor, achter, links rechts, linksvoor, linksachter, rechtsvoor en rechtsachter) en is dus verre van soepel te noemen.
Ook in de weinige actie scènes die 1979 Revolution Black Friday bezit krijg je een gevoel van gedateerde technologie. Zo moet je bij één van de scènes iemand zien te bereiken terwijl de kogels je om de oren vliegen. In plaats van zelf te moeten duiken, dekking zoeken en te sprinten naar veiligheid krijg je een voorgeprogrammeerde scène voorgeschoteld waarbij je alleen nog maar af en toe op w,a,s,d hoeft te drukken en een enkele keer met een muisklik een deur van een auto hoeft te openen.
Het is duidelijk dat de ontwikkelaar er geen actie/shooter game van wilde maken, maar de beperkte vrijheid die je als speler krijgt is toch wel een groot gemis.
1979 revolution black friday review 2

Keuzes, keuzes en nog meer keuzes

Alles in 1979 Revolution Black Friday draait om keuzes maken. Van de meest simpele keuzes of je een kopje thee aanneemt van je ondervrager in de gevangenis tot het aanwijzen van een verrader onder de revolutionairen. De keuzes die je voorgeschoteld krijgt zijn vaak lastig en is het onduidelijk wat voor effect jouw antwoord heeft op het verloop van het verhaal. Jammer, want juist de keuzes maken de game zo interessant.
In sommige situaties is het wel weer overduidelijk wat jou keuze voor invloed heeft, wanneer je bijvoorbeeld wordt beschoten en maar één persoon kan redden wordt het snel duidelijk dat de ander het waarschijnlijk niet zal overleven.
Verder lijken de keuzes die je maakt niet veel invloed te hebben op het verloop van het verhaal. Het verhaal volgt hetzelfde pad en het enige werkelijke verschil komt pas aan het einde waar er twee mogelijke verhaallijnen zijn, maar zelfs dan is er te weinig verschil om echt te kunnen zeggen dat jou keuzes naar dat moment hebben geleid.

1979 Revolution Black Friday Review - Interessant en uniek

1979 Revolution Black Friday zit qua verhaal sterk in elkaar en dat is ook de kern van de game. De makers van de game hebben dit goed uitgewerkt en het resultaat is een ijzersterk verhaal met boeiende karakters en veel informatie. De keuzes die je in de game maakt geven je het gevoel dat jij bepaalt waar het verhaal heen gaat, maar de game heeft simpelweg te weinig variatie in de verhaallijnen om daadwerkelijk te zeggen dat jou keuzes het verhaal bepalen.
De manier waarop jij als speler door de Tehran van 1979 voortbeweegt is een stuk minder goed uitgewerkt dan het verhaal en laat veel te wensen over. Kortom de game is informatief zeer sterk en sleept je mee van begin tot eind, maar een echt lekkere game om even te spelen op je luie zondagmiddag zal het nooit worden.
Cijfer: 7