In Virtua Tennis mogen wij eindelijk weer eens de baan op om een balletje te slaan. Dit alles gebeurt op een arcade manier. Virtua Tennis 2009 is een simpele game die iedereen kan spelen, leren en op kan pakken, ideaal dus. De hele game draait om één ding: Jij moet de nummer één van de wereld worden en je begint uiteraard onderaan.

Academy School en minigames
Zo zul je merken dat je in het begin ook heel slecht bent. Zo kun je bijvoorbeeld ballen nog niet met veel kracht plaatsen en ook je voetwerk is nog niet om over naar huis te schrijven. Er is dus werk aan de winkel. Vervolgens ga je trainen in de Academy School waar je met een coach diverse uitdagingen aangaat. Haal je iets zoals het moet, upgrade je als het ware jezelf. En dit geldt ook voor de minigames die je speelt.

De Academy School is de meer serieuze variant van jezelf beter maken; alle uitdagingen zijn op de tennisbaan waarbij een trainer tegenover je staat. En de minigames zijn totaal niet serieus maar vooral erg grappig. Zo zul je etenswaren zo snel mogelijk van de baan moeten halen door met je voeten er overheen te lopen, wat dus bedoeld is om je voetenwerk te testen. En in een andere minigame zul je krokodillen ervan moeten weerhouden om een stuk vlees op het midden van de baan te pakken. Daarbij zul je merken dat dit alleen kan door lange slagen uit te voeren. De minigames zijn dus erg grappig maar ook nog eens heel efficient, dus dat is gewoon tof.

Virtua Tennis 2009 Screenshot 108804 Virtua Tennis 2009 Screenshot 108803 Virtua Tennis 2009 Screenshot 108802

Wedstrijden spelen
En na dit kun je begin met waar het allemaal echt om draait, wedstrijden spelen! Op elk willekeurig moment kun je tussendoor een minigame spelen of in de school oefenen op een hoger niveau (dit loopt allemaal van schaal één tot acht) maar enkel door het spelen van toernooien zul je daadwerkelijk ook stijgen op de ranglijst. Zo zijn er verschillende toernooien die je allemaal kunt terugvinden op de kalender.

De toernooien nemen je mee over de hele wereld en het ligt aan jouw positie op de ranglijst of je mee mag doen een bepaald toernooi. Als je mee mag doen, bepaal je vooraf of je wilt enkelen, dubbelen of beiden. Voor het dubbelen heb je uiteraard wel een partner nodig en die kun je selecteren, mits je tegen zo'n persoon al een keer een oefenwedstrijd hebt gespeeld. Vervolgens als je een toernooi gewonnen hebt, zul je een paar plaatjes stijgen op de ranglijst.

Verschillen met vorige Virtua Tennis game
Dit is een groot verschil met de voorganger, Virtua Tennis 3, want daarin steeg je op de ranglijst al naar iedere wedstrijd en na een toernooi steeg je ook aanzienlijk meer op de ranglijst dan nu het geval is. Nu zal het nooit meer dan drie plaatsen zijn. Maar dat is juist goed, het maakt het realistisch en je bent wel even bezig in de Amateur klasse. Als je in deze categorie eenmaal aan de top staat, mag je het doodleuk nog een keer allemaal proberen alszijnde Pro, dat uiteraard iets moeilijker is.

Virtua Tennis 2009 Screenshot 94830 Virtua Tennis 2009 Screenshot 108793 Virtua Tennis 2009 Screenshot 94829

Ditmaals andere koek
Virtua Tennis 2009 is gewoon een goede game geworden met wat aanpassingen ten opzichte van haar voorganger. Maar voor meer informatie hierover, kun je beter de recensie voor de PlayStation 3 of Xbox 360 nog even doornemen. Virtua Tennis 2009 voor de Wii is namelijk toch even een andere bal, ik bedoel, andere koek. Hierin kun je niet simpel op knopjes drukken om een bal te slaan maar draait het allemaal om de innovatieve besturing van de Wii. Hoe goed is deze uitgepakt?

De besturing
Je hebt steeds je Wiimote en nunchuck in handen en de besturing werkt als volgt. Serveren doe je door met de Wiimote omhoog te gaan waardoor je de bal opgooit en met de Wiimote naar beneden sla je deze dan ook daadwerkelijk. Dat werkt op zich prima. Daarnaast kun je diverse slagen maken en dit doe je allemaal met behulp van een slagmeter welke getoond wordt op je tv.

Dit is een verticale witte lijn die de bal moet voorstellen. En dit balkje zie je zodra een je een bal serveert of een bal terug wilt slaan. Zo kun je precies zien waar je de bal wilt positioneren en dat is best handig. Toch is het ook lastig omdat je vaak maar een fractie van een seconde hebt om te reageren en je zult zien dat je flink wat moet oefenen om dit onder de knie te krijgen. Timing is namelijk van essentieel belang want als je te vroeg of te laat met je Wiimote wat doet, zul je de bal niet raken en slaat je tegenstander zomaar een ace om je oren.

Virtua Tennis 2009 Screenshot 108795 Virtua Tennis 2009 Screenshot 108797 Virtua Tennis 2009 Screenshot 108794

En dan is er ook nog Wii MotionPlus
Maar de prangende vraag is natuurlijk: Hoe is het gesteld met Wii MotionPlus? Virtua Tennis 2009 ondersteunt deze functie. Er zijn een paar gevanceerde besturingen je kunt maken met deze extra accessoire van Nintendo. Allereerst is er het zwaaien. Als je een bal wilt terugslaan zul je nu daadwerkelijk een forehand- of backhandpositie moeten innemen.

Dit betekent ook dat je je slag zult moeten voorbereiden. Doe je dit niet, mis je de bal. Dit is best ingewikkeld en vergt wat oefeningen, maar aan de andere kant is het logisch. Natuurlijk kun je dit spel gewoon zittend op de bank spelen, maar juist nu krijg je sneller de neiging om van je bank op te springen en ook echt een actieve tennishouding aan te nemen.

En verder zijn er nog de slagen. Een forehand of backhand maken werkt nog net zo, maar verder kun je ook nog sliceballen en dropshots maken. Dit doe je door de Wiimote naar beneden te zwaaien terwijl je de voorkant van de Wiimote omhoog of omlaag kantelt, afhankelijk of je een forehand of backhand maakt. Dit voelt iets natuurlijker aan dan als je dit doet zonder de Wii MotionPlus. Toch moet gezegd worden dat Virtua Tennis 2009 prima zonder de Wii MotionPlus gespeeld kan worden. De nieuwe methode voegt iets toe maar het is niet baanbrekend, athans niet in deze game. Verwacht geen ballen die je me effect kunt slaan of andere ingewikkelde toestanden. Maar daarvoor blijft Virtua Tennis ook gewoon een arcade game uiteraard.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Nog nooit zo leuk voor de Wii
Al met al is Virtua Tennis een leuke game geworden. Het is een vermakelijke game die je zo oppakt en voor iedereen goed te doen is. Er zijn diverse manieren om jezelf te trainen waardoor je beter wordt, op weg naar de felbegeerde nummer één positie. De besturing werkt hierbij lekker en Wii eigenaren hebben zeker een goede sportgame in handen met Virtua Tennis 2009. Ondersteuning van de Wii MotionPlus is mooi, maar verwacht er niet teveel van. Van de game zelf kun je wel genoeg moois verwachten. Een balletje slaan op de Wii was nog nooit zo leuk.