Iedereen kent Bejeweled wel. Het spel met de steentjes waarbij je moet proberen een groepje van drie dezelfde steentjes te maken, waarop deze verdwijnen. Deze game kent honderden varianten die allemaal net even iets anders zijn, maar allemaal mee willen liften op het succes van Bejeweled. Ook Time Machine: Rogue Pilot heeft duidelijk iets weg van Bejeweled, maar is de game ook zo leuk en verslavend als de eeuwenoude klassieker?

Twee games in een
Time Machine: Rogue Pilot combineert eigenlijk twee populaire puzzelgames. De eerste is Bejeweled en deze wordt afgewisseld met spelletjes waarbij je verborgen voorwerpen moet vinden. De nadruk ligt wel op het eerste. De verhaalmodus heeft in totaal 48 puzzels waarvan er twaalf verborgen voorwerp puzzels zijn. De overige 36 zijn allemaal puzzels van hetzelfde kaliber als Bejeweled.

Time Machine: Rogue Pilot Screenshot 166370 Time Machine: Rogue Pilot Screenshot 166366 Time Machine: Rogue Pilot Screenshot 166371

Verborgen voorwerpen
De verborgen voorwerpen puzzels zijn behalve in de minderheid ook een stuk minder leuk dan de andere puzzels. Je speelt deze op vier verschillende locaties en op iedere locatie speel je deze puzzel dus drie keer. Je moet steeds zoeken naar voorwerpen die niet in het plaatje thuis horen. Dit kan heel voor de hand liggend zijn, maar sommige dingen zijn echt goed verstopt. Vind je een voorwerp niet dan kun je gewoon het hele scherm afgaan en overal klikken, je zult er niet voor gestraft worden en dat haalt de lol er wel vanaf. De uitdaging mist hierdoor volledig.

Bejeweled wannabe
Het speelveld vult zich met steentjes in verschillende kleuren. Jij hebt een tijdmachine waarmee je steentjes van kleur kunt verwisselen. In die tijdmachine heb je de keuze uit drie verschillende kleuren, dus er zal altijd wel een mogelijkheid zijn om een combinatie van minimaal drie steentjes te maken van dezelfde kleur. Door mooie combinaties te maken en hier en daar een power up te gebruiken werk je je een weg naar een vastgesteld puntenaantal om een level te voltooien.

Wanneer je begint zijn er nog maar drie verschillende kleuren en geen power ups. Het is hier nog heel gemakkelijk en je zult dan ook geen moeite hebben om mooie combinaties te vinden. Geleidelijk worden er steeds meer kleuren toegevoegd en ook power ups vinden steeds vaker hun weg naar het speelveld. Hiermee heeft de game een mooie moeilijkheidscurve gevonden die het spelen van de game tot in het laatste level een uitdaging houdt.

Time Machine: Rogue Pilot Screenshot 166368 Time Machine: Rogue Pilot Screenshot 166369 Time Machine: Rogue Pilot Screenshot 166367

Meer is niet altijd beter…
Naast de gewone steentjes liggen er ook nog blokkers in het speelveld. Deze stenen kun je niet verwisselen. Dit geldt ook voor de steentjes met een power up. In de latere levels zul je het dan ook een stuk moeilijker vinden om een combinatie te vinden. Het speelveld ligt dan zo vol met blokkers, power ups en steentjes van verschillende kleuren dat je echt moet gaan zoeken naar een mooi combinatie. Het is soms frustrerend dat het hele speelveld helemaal vast ligt en je alleen maar in de bovenste twee rijen combinaties kunt maken. Zo scoor je niet veel punten en wordt het moeilijker een level te halen voor de tijd om is.

…maar soms ook wel
Na de korte verhaalmodus ben je nog lang niet klaar met de game. De game kent een multiplayer en maar liefst zes extra modi. Er is een Puzzle modus waarin je in zo weinig mogelijk zetten het veld moet leegruimen. Je hebt Score Rush waarin je het zolang mogelijk vol moet houden terwijl je score langzaam daalt naar nul. De derde modus is Blockers Rush waar de steentjes langzamerhand in blokkers veranderen. Tiles Rush is een modus waarin je zoveel mogelijk steentjes moet verzamelen. Hetzelfde doe je in Crystal Rush alleen moet je hier geld verzamelen. En ten slotte is er Time Rush waarin je tegen de tijd speelt.

Het zijn nogal wat modi en voordat je elk van deze moe bent, ben je alweer een poosje verder. Dat is als je het nog steeds leuk vindt na een tijdje. Bejeweled had en heeft nu nog een verslavend effect op veel personen. Time Machine: Rogue Pilot mist deze verslavingsfactor helaas. Het is wel leuk voor een bepaalde periode, maar de game doet niet aparts dus na verloop van tijd heb je er ook wel genoeg van en hoeft het niet meer.

Niet veel speciaals
De game weet niets boeiends te bieden op het gebied van graphics en geluid. De game ziet er gewoon goed uit, maar de effecten hadden wel wat beter gekund. Je speelt het spel voor een dynamische achtergrond. Dit is wel een leuk gezicht, maar voegt verder ook niet toe aan de game. Het geluid is gewoon prima in orde en zet een relaxte sfeer neer voor de game. De effecten zijn niet storend, dus je bent het na een aantal uur nog niet moe.

Time Machine: Rogue watte?
Helaas is Time Machine: Rogue Pilot niets speciaals geworden. Het combineert oude concepten, maar weet er niets speciaals mee te doen. Hierdoor weet de game zich ook niet echt te onderscheiden. Veel zullen we dan ook niet meer over deze game te horen krijgen. Heb je zin in een puzzelgame dan kun je Time Machine: Rogue Pilot downloaden, maar de game zal geen klassieker worden.