Voor een kleine tien euro of 800 Microsoft Points kon je eerder deze week Undead Nightmare downloaden. Een koopje als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt. De downloadbare content voegt een heel nieuw singleplayer avontuur en een nieuwe multiplayer modus toe die beide helemaal in het teken staan van zombies. Al deze ondoden brengen de dooie boel die je na de singleplayer modus van Red Dead Redemption hebt achtergelaten weer helemaal tot leven en geven je een nieuwe kans om je tanden te zetten in de game.

Red Dead Redemption Screenshot 157338 Red Dead Redemption Screenshot 157324 Red Dead Redemption Screenshot 157328

Zombie-invasie
Het nieuwe singleplayer avontuur begint op een stormachtige avond. John Marston zit samen met zijn vrouw en zoontje te wachten op de komst van een oom. Hij komt niet opdagen wat uiteraard kan komen door het slechte weer en daarom gaat familie Marston maar naar bed. Midden in de nacht arriveert de oom dan toch, hetzij ietwat schuimbekkend. Voordat John ook maar iets kan doen bijt de oom Johns vrouw die op haar beurt haar zoon bijt. Nuchter als John is, schiet hij de oom door zijn kop en bindt hij zijn vrouw en zoon vast en legt ze in de slaapkamer. Nog steeds niet beseffend wat er gaande is, stapt John op zijn paard om een dokter te zoeken die zijn familie maar even moet genezen. Vanaf hier barst de hel los.

Zodra je in het eens zo zonnige stadje Blackwater aankomt, merk je al snel dat er iets mis is. De straten zijn uitgestorven en een aantal gebouwen staat in brand. Hier leer je al snel dat zombies het probleem zijn. Gelukkig heb jij een pistool en voor je het weet heb je een tiental zombies vermoord. Dit zet al de toon voor de rest van de DLC, van begin tot eind zul je honderden zombies om moeten leggen terwijl je zoekt naar een middel om alles weer ongedaan te maken.

Nieuwe wapens
Om zombies voorgoed terug de dood in te jagen voegt deze DLC enkele nieuwe wapens toe. Al snel krijg je een fakkel tot je beschikking, maar brandende zombies lopen nog een hele tijd door voor ze definitief neervallen. Een betere manier om met ze af te rekenen is dan ook de Blunderbuss. Dit geweer is meestal met één schot al fataal voor de zombies en zit bijna nooit zonder ammunitie. De ammunitie bestaat namelijk uit stukken dode zombie, welke je gewoon van een zombielijk kunt krijgen. Ook is er nog ‘heilig water’ dat heel effectief is om zombies op afstand te houden. Het werkt hetzelfde als vuur alleen gaan de zombies meteen dood en is het blauw. Ben je door de nieuwe wapens heen dan is daar nog altijd het vertrouwde pistool, waarmee je met één kogel door het hoofd al een zombie kunt vermoorden. Door Dead Eye te gebruiken kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Soms zelfs iets te gemakkelijk. Toch zul je je daaraan niet zoveel storen, zeker wanneer de hoeveelheid zombies plotseling iets te groot wordt en Dead Eye de enige uitweg is.

Red Dead Redemption Screenshot 157334 Red Dead Redemption Screenshot 158429 Red Dead Redemption Screenshot 157326

Lugubere beelden en geluid
Maar er is nog een reden om Dead Eye te gebruiken. Het in slow motion dood gaan van de zombies zag er zelden zo leuk uit. Doordat je tegen mensen vecht die al een tijdje dood zijn geweest, en daardoor al half vergaan zijn, is hun huid niet zo sterk meer als bij een normaal persoon. Waar je bij een normaal persoon best een stuk uit een hoofd kunt schieten met een pistool klapt bij een zombie het hele hoofd om. En voor die lugubere beelden speel je natuurlijk een zombie-uitbreiding. Om nog maar een leuk voorbeeld te geven, zodra je met een sniper inzoomt op een zombie, terwijl Dead Eye geactiveerd is, en je schiet hem door het hoofd, verandert deze in een mum van tijd in een prachtige bloedexplosie. Erg luguber, maar o zo bevredigend.

Dat dit zo bevredigend is, komt waarschijnlijk doordat je zelf al snel een stronthekel aan de zombies krijgt. Behalve dat ze steeds met hun rottende voorkomen op je afkomen, maken ze ook een verschrikkelijk geluid. Het gejammer van de zombies gaat werkelijk door merg en been en achtervolgt je overal waar je gaat. Zodra je het gegrom van de zombies hoort, kun je je pistool al trekken om maar weer eens een bloedbad aan te richten. Dat zal ze leren.

Het met zombies overladen Wilden Westen weet vooral te boeien door de geweldige sfeer die er hangt. De lugubere beelden en sterk geluid helpen daar natuurlijk aan mee, maar ook de bewolkte lucht en stormen die langskomen dragen hun steentje bij. Als je nu in de verte kijkt zie je niet een gezonde cactus die van de zon aan het genieten is, maar een grauwe eenzaamheid die erg dood oogt. Een prachtige verandering ten opzichte van de normale game die deze downloadbare content zeker noemenswaardig maakt.

Red Dead Redemption Screenshot 158447 Red Dead Redemption Screenshot 158435 Red Dead Redemption Screenshot 157350

Mythische wezens
Naast de zombies heeft Rockstar nog veel meer toegevoegd aan de singleplayer, mythische wezens bijvoorbeeld. Zo kun je zomaar een van de vier paarden van de Apocalyps tegenkomen. Deze paarden worden nooit moe en hebben speciale krachten. Zo is er een paard dat zombies bij impact in brand steekt en een paard dat het hoofd van een zombie laat ontploffen als je er tegenaan botst. Ben je niet zo van de paarden dan kun je opzoek naar Sasquatch. In de bergen lopen enkele van deze grote beesten rond en ontdek je zelfs waarom Sasquatch zich niet graag laten zien aan de mensheid.

Multiplayer
Ben je klaar met de missies, het voor de lol zombies vermoorden en het zoeken naar allerlei mythische wezens? Dan staat de multiplayer te wachten. De nieuwe Undead Overrun modus is het makkelijkst te beschrijven als Nazi Zombies uit Call of Duty: World at War. Hordes zombies komen op je af en samen met wat vrienden moet je deze zombies van je af zien te houden. Voor de tijd voorbij is moet je een bepaald aantal zombies vermoorden om een meter te vullen. Zodra deze vol is, komen gesneuvelde teamgenoten weer terug in het spel en moet je samen de overgebleven zombies vermoorden voor je door kunt naar de volgende golf. Het is hierin erg belangrijk om goed samen te werken met je team.

Geweldige uitbreiding
De zombies zijn een succesvolle toevoeging en weten de sfeer goed te veranderen in het Wilde Westen. De macaberheid van de beelden en het geluid zorgen ervoor dat Undead Nightmare een hoop mensen zover zal krijgen om Red Dead Redemption weer te spelen. Voor de lage prijs krijg je ontzettend veel content terug waarmee je jezelf een hele tijd kunt vermaken. Naast de erg vermakelijke nieuwe multiplayer krijg je ook een geweldig nieuw singleplayer avontuur voorgeschoteld. Je zult alleen moeten oppassen dat je zelf niet in een zombie verandert van al de tijd die je met plezier in Undead Nightmare gaat stoppen.