Guitar Hero 5 | PS3

Releasedatum: 11 september 2009
Door , 11 september 2009 om 18:00 | PS3, Wii, 360

Recensie: Guitar Hero 5

Het is nog geen tien maanden geleden dat het vierde officiële deel in de Guitar Hero franchise is verschenen en toch kunnen we vanaf nu alweer aan de slag met een nieuw deel. Worden we echter niet een beetje Guitar Hero moe, of weet ontwikkelaar Neversoft ons toch weer genoeg vernieuwing te geven?

Let's rock with 92 new songs!
Neversoft heeft uiteraard weer voor nieuwe songs gezorgd en het zijn er maar liefst 92 dit keer. Alle muziek is ook in dit spel weer in master recording aanwezig en je hebt dus de best mogelijke kwaliteit aan muziek. Ook de menu geluidjes zijn passend bij de actie die je doet. Naast grotendeels studio muziek zijn er ook een aantal live nummers beschikbaar.

Vanaf het begin af aan zijn al deze nummers beschikbaar, wat de uitdaging weg haalt. Dit omdat iemand die geen zin heeft in de carrière modus, dit ook niet gaat doen. Op deze manier is het spel in ieder geval wel nog toegankelijker voor beginners.

Alles in het spel is overigens bij alle drie de versies grotendeels hetzelfde en alleen de graphics zijn slechter in de Wii versie. Maar voor een Wii spel is dit dat wel weer een goed verzorgd gedeelte, in vergelijking met andere games op die console. In de Xbox 360 versie is de extra mogelijkheid dat je met je eigen avatar kunt spelen. Dit ziet er leuk uit, en het is natuurlijk gewoon leuk jezelf te zien spelen.

Guitar Hero 5 Screenshot 126094 Guitar Hero 5 Screenshot 126106 Guitar Hero 5 Screenshot 126096

Wat goed is moet je niet veranderen
Neversoft heeft na de laatste delen van Guitar Hero al vaker heel goed ingespeeld op de behoefte van de gamers. Zo heeft het bedrijf in Guitar Hero: Metallica bijvoorbeeld al een sterren indicator aan het spel toegevoegd, waardoor je kunt zien hoeveel sterren je verdiend hebt terwijl je nog aan het spelen bent. Toch heeft Neversoft ook gezien dat een hoop gewoon lekker werkt en heeft dit dus ook zo gelaten.

Zo is er bijvoorbeeld nog steeds een multiplayer die je zowel online als offline kunt spelen. Hierdoor is de replay waarde heel groot. Ook de besturing is uiteraard hetzelfde gebleven. Je drukt nog steeds op de verschillende kleuren terwijl je met je andere hand moet aanslaan. Welke kleuren je moet gebruiken verschilt nog steeds per niveau.

Dat geldt echter niet voor het waarschuwingssysteem dat aangeeft dat jij of één van je medespelers bijna af is. Eerst werd het beeld namelijk simpelweg rood, maar dat is nu niet zo. Er komt een soort van bloederige waas op de randen van je scherm die begint te knipperen. Hierdoor raak je vaak nog meer in de stress dan dat je al was en het helpt dus niet echt om uit de gevarenzone te komen.

Daarentegen is het niet zo dat je gelijk af bent als je onder het rode niveau komt als je met z'n tweeën speelt. Op dat moment is het aan jou als medespeler om extra goed je best te doen. Er komt namelijk een meter in beeld die naar rechts gaat als je goed speelt en naar links als je slecht speelt. Dat is zeker een goede optie, want zo ben je niet altijd gelijk af als je een slechte medespeler hebt. Eén nadeel is echter dat op het moment dat er geen noten zijn de meter automatisch naar links slaat, en jij dus toch af bent. Dat is een beetje vreemd, want je hebt geen invloed op de te verschijnen noten zelf tijdens het spelen.

Guitar Hero 5 Screenshot 122236 Guitar Hero 5 Screenshot 122238 Guitar Hero 5 Screenshot 122234

Een hoop verbeteringen
Als je in het quickplay menu de muziek bekijkt zal er gelijk iets opvallen. Je ziet namelijk de moeilijkheid van het nummer op een schaal van één tot tien per instrument. Ook zie je hoe lang het nummer duurt en of je het dubbele baspedaal nodig hebt. Dit was eerder al mogelijk in Guitar Hero: Metallica. Door deze extra toevoeging is het een stuk makkelijker om van niveau te wisselen.

Op het moment dat je namelijk het idee hebt dat je op medium alles wel gezien hebt, kun je nu gaan kijken welke nummers makkelijk zijn. Uit een test van ons is dan ook inderdaad gebleken dat iemand die normaal zeer goed op de medium graad speelt, de makkelijke nummers op hard ook aan kan.

Guitar Hero 5 Screenshot 118398 Guitar Hero 5 Screenshot 109900 Guitar Hero 5 Screenshot 109898

Een bijna perfecte hud
In eerdere Guitar Hero delen stond het beeld vaak vol met meters die aangaven hoe goed je aan het spelen was, hoe hoog je star power was, hoeveel sterren en punten je hebt, hoe hoog de verdubbeling was van de punten en ga zo nog maar even verder. In Guitar Hero 5 is je beeld echter zo goed als volledig schoon van meters.

Alles is bevestigd op de notenbalk in het midden van je beeld in de vorm van buizen. De meter loopt vol of leeg als je iets meer of minder krijgt. Door deze verandering is het veel makkelijker om alles in één oogopslag te zien. Je bent dan ook minder afgeleid tijdens het spelen en alleen het kijken naar het aantal sterren gebeurd nog buiten deze notenbalk.

Vaak waren ook de klachten bij bijvoorbeeld Guitar Hero: Aerosmith en Guitar Hero III dat de notenbalk zeer onduidelijk was en dat je de noten dus niet meer goed zag. Daar is bij Guitar Hero: World Tour al het één en ander aan gedaan en bij Guitar Hero 5 is het helemaal opgelost. Je ziet namelijk een mat zwarte balk waar alle noten die erop verschijnen zeker opvallen.

Guitar Hero 5 Screenshot 118404 Guitar Hero 5 Screenshot 118402 Guitar Hero 5 Screenshot 118400

De grote gast zingt No Doubt?
Wat vanaf het begin wel al redelijk stoort is dat het spel zelf niet doorheeft dat negen van de tien keer de zanger die je ziet niet bij de nummers past. Meestal is dit namelijk een grote lompe dikke gast die dus absoluut niet past bij de bijvoorbeeld de stemmen van Cold Play en No Doubt. Ondanks dat het niet afdoet aan het spel is toch zeker wel storend.

Wel passen de bandleden vaak goed bij de nummers, maar dat komt omdat iedereen natuurlijk gitaar zou kunnen spelen en ook iedereen kan drummen. Dat het spel voor iedereen bedoeld is, is trouwens ook vanaf het begin af aan al goed te merken. Om precies te zijn al vanaf de start van het spel.

Bij het opstarten zie je namelijk gelijk de mogelijkheid tot Party Play. Als je op de gele knop drukt kom je gelijk in het nummer wat op dat moment op de achtergrond speelt. Als je een playlist hebt gemaakt zie je nummers uit je playlist, maar als je geen nummers hebt geselecteerd zullen er willekeurige nummers voorbij komen.

Guitar Hero 5 Screenshot 118408 Guitar Hero 5 Screenshot 118396 Guitar Hero 5 Screenshot 118394

Een gezellig avondje spelen
In Party Play zijn een hoop dingen anders dan normaal. Zo kan iedereen op ieder moment in het spel komen of er weer uit gaan, zonder dat anderen hier echt last van hebben. Het enige nadeel is dat de grootte van het beeld verandert op het moment dat er iemand in het spel bij komt. Als je net bezig bent met een note streak is het nogal storend als je beeld ineens verandert.

Tijdens het spelen kun je ook besluiten om van instrument te wisselen. Als je bijvoorbeeld bezig bent met de gitaar, maar je hebt meer zin om te drummen, dan geef je aan dat je niet meer verder wilt en pak je ondertussen het drumstel. Als je dan weer aan het spel wilt deelnemen kan dit dus. Terwijl je aan het wisselen bent gaat het spel wel gewoon verder voor de andere spelers.

Een ander voordeel is dat je nooit af kunt gaan. Ook het irritante waarschuwingssysteem wordt niet gebruikt in Party Play, waardoor je geen last hebt van vrienden die nog nooit gespeeld hebben en je vrienden toch een beetje het idee hebben dat ze goed bezig zijn.

Guitar Hero 5 Screenshot 126090 Guitar Hero 5 Screenshot 126089 Guitar Hero 5 Screenshot 126088

Meer extra's...
Andere extra's die het spel biedt is de mogelijkheid om met meerdere spelers tegelijk te drummen, gitaar te spelen of iets anders. Als je met vier man bijvoorbeeld wilt drummen is dit dus mogelijk. Het wordt alleen een beetje vol in je woonkamer. Overigens zijn de instrumenten verder nog niet aangepast, maar Neversoft heeft laten weten dat de problemen met bijvoorbeeld het drumpedaal verholpen zijn met het Band Hero drumstel. Dit drumstel kan ook in Guitar Hero 5 gebruikt worden. Die game verschijnt echter pas in november, dus dat is nog even wachten.

Een andere extra is dat je muziek uit een aantal eerdere Guitar Hero games kunt importen naar Guitar Hero 5. Zo hoef je de disc niet te wisselen om toch oudere nummers te kunnen spelen. Ook oude downloadbare content is vanaf het begin beschikbaar via Guitar Hero Tunes. Overigens krijgt het spel ook eigen dlc. Zo zal vanaf dag één een Rolling Stones pakket te downloaden zijn.

De puntjes op de i
Neversoft heeft het voor elkaar weten te krijgen om de meeste foutjes uit eerdere delen te kunnen verwijderen of verbeteren in dit deel. Zo zijn bijna alle meters in beeld verplaatst naar het midden en kun je vanaf nu met meerdere mensen tegelijk hetzelfde instrument bespelen. Toch zijn er ook een aantal nieuwe storende punten bij, zoals het nieuwe waarschuwingssysteem wat er voor zorgt dat je nog zenuwachtiger wordt als je al bijna af bent. Toch weet Neversoft met dit spel bijna alle puntjes op de i van de Guitar Hero franchise te zetten en hebben ze dus genoeg vernieuwing toegevoegd voor een zeer waardig vijfde deel.

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »

Laatste video's

Bekijk alles »
Al met al heeft Neversoft met dit spel een bijna perfecte Guitar Hero ontwikkeld. Door een paar kleine puntjes verdient het spel dan ook net geen tien maar het scheelt niet veel. Het is hoe dan ook de beste muziek game van dit moment.
9.0Essentieel
Avatar