The Incredible Adventures of Van Helsing | PC Download

Releasedatum: 22 mei 2013
Door  24 mei 2013 om 16:00 | PC

Recensie: The Incredible Adventures of Van Helsing

Al twee keer eerder mochten we aan de slag met The Incredible Adventures of Van Helsing. Er zat een half jaar tussen maar de conclusie bleef hetzelfde: Het is een erg leuke game, maar het weet zich nergens te onderscheiden. Inmiddels hebben we de volledige game ook aan de tand kunnen voelen en kunnen onderzoeken of onze vorige conclusie nog steeds van toepassing is.

Bij het horen van de titel zullen velen meteen denken aan de film uit 2004. Deze gedachte kun je meteen weer terugsturen naar een donker hoekje in je brein, want daar gaat The Incredible Adventures of Van Helsing niet over. Hugh Jackman komt niet eens voor in de game! De beroemde vampierjager is namelijk met pensioen. Hij heeft het stokje overgedragen aan zijn zoon Abraham van Helsing. Deze heeft het vak meteen uitgebreid van vampiers naar al het monsterlijke. Epische voice-over: “I am a monster hunter!”

Gruwelijke monsters

Abraham weet de grote voetstappen van zijn vader prima te vullen. Hij draait zijn hand niet om om de meest uiteenlopende monsters in elkaar te slaan. Dat is maar goed ook, want het koninkrijk Borgovia is overspoeld met gruwelijk gespuis. De hoofdstad Borgova – lichtelijk gebaseerd op Boedapest, waar deze game ook gemaakt is – heeft het vooral zwaar te verduren gehad en hier komt dan ook een brief vandaan met de eerste missie. Een nieuw wonder genaamd 'Elyctricity' is ontdekt en dit wordt gebruikt om monsters nog sterker te maken. Dat is niet acceptabel en Abraham wordt gevraagd om het probleem op te lossen.

Dit is echter maar een reden om met het avontuur van start te gaan. Net als in andere actie role-playing games zul je genoeg personages tegenkomen die jouw hulp nodig hebben. Neem ook vooral de tijd deze mensen te helpen want je ontdekt op deze manier veel geheimen uit de wereld. Het verhaal over een kwaadaardig genie is niet heel nieuw, maar juist deze zijmissies leveren extra informatie die het geheel leuk maken om te volgen.

Afgaande op de screenshots of trailer verwacht je misschien dat The Incredible Adventures of Van Helsing een heel duistere game is, maar dat valt wel mee. Het verhaal wordt luchtig gehouden met grapjes en sarcastische opmerkingen. Ook zit de game vol leuke referenties naar bekende media. Zo kom je bijvoorbeeld een lelijk ventje tegen dat de hele tijd “my precious” roept. Weet je hem in het nauw te drijven en te verslaan, dan laat hij een ring vallen. Dit is een van de meest voor de hand liggende referenties maar er zijn er veel meer te vinden waaronder een aantal dat erg goed verstopt is.

Je kunt het jezelf erg moeilijk maken

Als je alles uit The Incredible Adventures of Van Helsing wilt halen zul je daarom ook van het veilige pad af moeten wijken. Er liggen veel monsters op de loer om het jou moeilijk te maken. Zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraad zul je het niet gemakkelijk krijgen. Monsters vallen altijd in groepen aan en als je van twintig kanten tegelijk aangevallen wordt, zal het levensbalkje snel leegstromen. Er zijn in totaal vier moeilijkheidsgraden aanwezig, waarbij de moeilijkste ook echt moeilijk is. Ook leuk is de toevoeging van een ‘hardcore character’-optie. Deze kun je bij iedere moeilijkheid aanvinken en zorgt ervoor dat je permanent dood bent als je het loodje legt.

Iedereen kan spelen zoals hij wil

Hoe je de game speelt, is een keuze die je zelf kunt maken. Ga je tekeer met een van de vele zwaarden in de game of kies je ervoor om van een afstand geweren te gebruiken? Beide soorten combat hebben een eigen skilltree die je naar eigen wens kunt uitbouwen. Daarnaast kun je nog magische spreuken gebruiken om jezelf voordelen te geven zoals meer leven of extra schade. Alles is op elk moment aan te passen en als je je keuzes moe bent, kun je ervoor kiezen om al je punten te resetten en opnieuw in te delen. Je zit dus nergens aan vast.

Deze skilltrees zijn leuk, maar niet heel uitgebreid. Vergeleken met andere ARPG’s als Diablo of Torchlight is het vrij basisch al kun je iedere tak updaten met drie extra krachten voor wat meer afwisseling. Het is ietwat oppervlakkig en voelt daarom wat meer arcade aan dan de net genoemde games. Aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat de game heel open is voor nieuwkomers. Waar beginnen met een Diablo enigszins kan afschrikken, kan iedereen met geen voorkennis van het genre zonder problemen aan The Incredible Adventures of Van Helsing beginnen.

Een bonafide sidekick

Je doorloopt het avontuur trouwens niet alleen. Van Helsing heeft een betrouwbare sidekick die jou goed zal helpen. Lady Katarina is haar naam en zij is een geest die al een lange tijd de Van Helsing familie te hulp schiet. Katarina en Van Helsing zijn goed op elkaar ingespeeld en vormen samen een feilloos team. Katarina heeft haar eigen statistieken en skilltree zodat je de twee karakters precies op elkaar af kunt stellen. Je kunt het gedrag van Lady Katarina zelf bepalen. Zo kun je instellen welke loot zij op moet rapen, bijvoorbeeld al het goud en magische items. Je kunt Katarina er ook op uitsturen om items te verkopen in plaats van dat je haar mee laat strijden aan je zijde.

Een duister, gotisch sfeertje

Dit team staat vast vanaf het begin. Je kunt het uiterlijk van de karakters enkel aanpassen door de uitrusting te veranderen. Op deze manier passen de twee altijd mooi in het duistere Borgovia. De game maakt goed gebruik van licht en kleur om een spannend sfeertje te creëren. Het spel is gebaseerd op 19e-eeuws Oost-Europa en alles heeft een gotisch stijltje dat perfect bij het verhaal past. Je zult steeds nieuwe omgevingen betreden met nieuwe monsters zodat je telkens opnieuw je ogen kunt uitkijken. Het team achter de game is creatief bezig geweest en voor een downloadbare game van 15 euro ziet alles er erg goed uit.

Helaas nog niet perfect

The Incredible Adventures of Van Helsing is om die reden prettig om te spelen. Je stoort je niet aan de grafische kwaliteit en de mogelijkheid om behoorlijk wat in te stellen om te spelen zoals jij wilt, maakt dat de game voor veel plezier kan zorgen. Het is daarom wel jammer dat we nog genoeg bugs tegenkwamen. De ergste zorgde er zelfs voor dat een missie niet voltooid kon worden en we dus niet meer verder konden spelen. Ontwikkelaar NeocoreGames heeft echter beloofd dat dit niet meer zal gebeuren na het installeren van de update via Steam. Doe dit dan ook zeker, zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen na zoveel tijd.

Helaas houdt het daar niet op. Als je bijvoorbeeld een trap oploopt en Katarina blijft stil staan op die trap, dan flipt ze helemaal en krijgt ze stuiptrekkingen totdat jij weer verder loopt. Zo zijn er nog wel een paar bugs te noemen die niet aanwezig zouden moeten zijn. Behalve de bovenstaande bug waarbij niet verder te spelen is, ging de rest gelukkig om vooral kleine foutjes die de game niet meteen bederven. Dat is althans als je The Incredible Adventures of Van Helsing alleen speelt. Je kunt ook met meerdere personen het spel doorlopen, maar daar zijn momenteel nog wat problemen mee. Voorlopig kun je dus beter je heil zoeken in de singleplayer. Inmiddels is er al een update te downloaden die al heel wat foutjes uit de game haalt. Met deze erbij kun je in principe al een punt bij het eindoordeel optellen, maar we hebben zelf nog niet kunnen uittesten hoe uitgebreid deze update is.

Erg leuk, maar inclusief kanttekeningen

Het is erg jammer dat er nog zulke foutjes in de game zijn, want voor de rest is The Incredible Adventures of Van Helsing een erg leuke game om te spelen. Van Helsing en Lady Katarina vormen een goed team en de vele afwisseling in omgevingen en monsters zorgen ervoor dat je steeds verder wilt spelen. Dat heeft ook te maken met het feit dat alles niet zo diepgaand is. Dat is voor de echte ARPG-fan een minpunt, maar het zorgt er wel voor dat nieuwkomers de game ook meteen op kunnen pakken. Qua gameplay gebeurt er dan ook vrij weinig nieuws, maar dat maakt het plezier dat je zult hebben meer dan goed.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »

Laatste video's

Bekijk alles »
 • Lekker uitdagend
 • Veel toffe referenties
 • Spelen zoals je wilt
 • Makkelijk op te pakken
 • Lady Katarina
 • Spannend gotisch sfeertje
 • Veel content voor slechts 15 euro
 • Gameplay leuk, maar ietwat basisch
 • Verhaal niet speciaal
 • Bugs niet allemaal weggewerkt
 • Multiplayer werkt nog niet optimaal
8.0Geweldig

Gespeeld op: Powered by Alienware

Avatar