PlayStation 5 oplichter krijgt flinke dwangsom voor zijn kiezen

News
maandag, 14 december 2020 om 9:00
ps5 logof1578385476
De PlayStation 5 release was voor oplichters een mooie manier om een extra zakcentje te verdienen. Door onder andere de console massaal op te kopen of simpelweg de console te verkopen die vervolgens nooit uitgeleverd werd, klopten oplichters massaal geld uit zakken van gamers. Een Nederlandse PS5-oplichter is nu gesnapt en krijgt een flinke dwangsom voor zijn kiezen.
De oplichter bood in mei van dit jaar de PlayStation 5 al aan. Dat was nog voordat Sony de console gelanceerd had. Er werden zelfs influencers ingezet voor zijn marketingcampagne, waaronder Milan Knol en Koen Weijland. Zij adviseerden naar de webwinkel van de oplichter te gaan en de console daar te kopen. Nu is de oplichter in de kraag gevat en inmiddels veroordeeld door een rechter.
In een kort geding dat Sony tegen hem aanspande, kreeg hij een dwangsom opgelegd. Daarnaast mag hij niet langer PlayStations verkopen. Met de actie schond hij namelijk het merk- en het auteursrecht van Sony. Zodra de man nog een console verkoopt, moet hij daarvoor 1000 euro aan boete verkopen per stuk, met een maximum van 10.000 euro. De oplichter meldde nog bij contact met Sony's advocaten dat er bij hem geen geld te halen viel. Naast de dwangsom moet hij opdraaien voor de proceskosten die op een slordige 6000 euro neerkomen.

Oplichter verkocht niet alleen PlayStation 5, maar ook games

De oplichter is in de kraag gevat vanwege schending van de rechten van Sony rondom de PS5. Hij verkocht alleen niet slechts de console voor de release al, maar bood ook een aantal games aan. Er werden onder andere games aangeboden die helemaal niet bestaan, zoals bijvoorbeeld Grand Theft Auto VI en de PlayStation 5 versie van Ghost of Tsushima.
De PS5-oplichter kwam zelfs voorbij in een aflevering van BOOS, zo meldt Nu.nl. In de aflevering van dat programma beloofde hij het geld terug te storten naar de gedupeerden. Knol wilde niet reageren op de commotie rondom de oplichter in het programma, maar Weijland meldde dat hij een fout gemaakt had door met hem in zee te gaan.
Er zijn nog veel meer oplichters actief die gebruik maken van de PlayStation 5 release. Zo worden er op eBay foto's van de console verkocht op een manier waardoor het lijkt alsof je de console koopt. Wat je alleen krijgt is een hele dure set kiekjes van een PS5.