Mario and Donkey Kong: Minis on the Move | eShop

Releasedatum: 9 mei 2013
Door  9 mei 2013 om 18:00 | 3DS

Recensie: Mario and Donkey Kong: Minis on the Move

Mario en Luigi is niet het enige Nintendo paar dat al eeuwig samen is. Mario heeft naast zijn broederliefde al decennia lang een affaire met Donkey Kong. De twee nemen het in de Mario vs. Donkey Kong subserie al sinds 2004 tegen elkaar op. Voor het vijfde deel in de subserie begraven de twee de strijdbijl om samen te werken aan verschillende attracties op een kermis. Al schuift Mario zijn verantwoordelijkheid al snel naar Pauline – het slachtoffer in de eerste Donkey Kong. Wij gingen de attracties langs om te zien of er wat lol te beleven valt op deze kermis.

De vorige games in de Mario vs. Donkey Kong serie bevatten een pretpark genaamd Super Mini Mario World Theme Park. Dit pretpark is zo’n groot succes dat er een jaarlijks evenement wordt opgezet. Een grote kermis vol attracties is deel van dit spektakel en Donkey Kong en Pauline werken samen door een aantal leuke spelletjes op te zetten voor deze kermis. Het is een excuus om 180 puzzels aan te bieden in een downloadbaar pakket met een prijskaartje van nog geen tien euro.

Een uitdagend concept
Mario and Donkey Kong: Minis on the Move is opgebouwd uit vier modi. Het gaat vooral om de eerst drie modi waarbij de vierde meer een bonus is. De eerste modus is Mario’s Main Event. In deze modus wordt het idee achter de puzzels uitgelegd en door hiermee te beginnen leg je een goede basis aan voor de rest van de game. Ieder level is opgebouwd als een raster waarin je blokken moet plaatsen. Een simpel vierkant is dus het enige waar je naar zult kijken. Aan de rechterkant van het scherm verschijnen blokken die je kunt gebruiken om een pad te bouwen voor een Mini Mario (of een van de andere Mini karakters). De Mini Mario staat klaar om uit een Warp Pipe te springen en het is aan jou om hem veilig over de eindstreep te leiden.

Dit vormt in het begin nauwelijks een uitdaging, maar al snel zul je je brein in een hogere versnelling moeten zetten. Er komen obstakels bij kijken, draaibare blokken, muren, valstrikken, het houdt niet op. Voor je het weet staat je scherm al bijna helemaal vol met maar één mogelijke oplossing. Denk niet dat je er eens uitgebreid voor kunt gaan zitten om een oplossing te vinden. Er tikt een klok bovenin de hoek en voordat deze zijn nulpunt bereikt zul jij Mini Mario veilig over de finish geleid moeten hebben. De moeilijkheidsgraad loopt steeds verder op en voor je alle 60 puzzels in een modus hebt opgelost ben je wel even bezig.

Afwisseling in meerdere modi
Andere modi zijn Puzzle Palace en Many Mini Mayhem. Dit zijn beide variaties op de hoofdmodus. In Puzzle Palace speel je niet tegen de tijd, maar voor de beste oplossing. Je krijgt een vastgesteld aantal blokken en daarmee zul je moeten doen. Er is altijd een perfecte oplossing waarbij je ieder blok gebruikt zoals het bedoeld is. Je kunt de puzzel echter ook vaak oplossen door minder blokken te gebruiken, maar dan mis je uiteraard de voldoening van perfectie en niet te vergeten een hele hoop punten. Aan die punten heb je trouwens ook nog wat. Het aantal punten bepaald namelijk welke beoordeling je krijgt en hoe beter deze is, hoe sneller je verschillende minigames vrijspeelt.

Als je de puzzels een beetje onder de knie hebt dan zorgt de Many Mini Mayhem modus voor een nieuwe lading uitdaging. Je haalt het misschien al uit de benaming, in deze modus moet je meerdere Mnis tegelijk naar het einddoel leiden. Ze beginnen meestal op andere locaties en wachten niet op elkaar. Je kunt je voorstellen dat het een hele taak is om twee Minis in de gaten te houden terwijl je met alle macht een juiste oplossing zoekt. Deze modus is erg spannend die zeker voor wat gevloek kan zorgen.

Als deze modi je even te veel worden kun je je wagen aan de Giant Jungle modus. Deze modus kent maar drie puzzels, maar deze zijn zoals de naam al aangeeft gigantisch. Zo groot dat ze niet eens in een keer op je scherm passen en je een aantal keer een scherm omhoog of opzij moet lopen. Alsof dat nog niet leuk genoeg is, sta je onder enorme tijdsdruk en wordt er van je verwacht dat je tussendoor een hele verzameling sterren bij elkaar sprokkelt. Drie puzzels lijkt misschien weinig, maar voor je deze voltooid hebt, ben je al blij dat het er niet meer zijn. Niet omdat ze vervelend zijn, maar omdat ze qua moeilijkheid door het dak gaan.

Zelf puzzels maken
En heb je jezelf dan toch door alle 180 puzzels heen gesleept dan ben je nog lang niet klaar. Minis on the Move bevat ook nog een optie waarmee je zelf puzzels kunt creëren. Door aan de andere kant van de puzzel te staan, zul je op een heel andere manier moeten nadenken, maar met wat doorzettingsvermogen moet dat helemaal goed komen. Je creaties kun je daarna via Streetpass delen. Technisch gezien is het aantal puzzels dus eindeloos. Op moment van schrijven kunnen we echter nog niet voorspellen hoe populair dit delen gaat worden, maar zelfs zonder deze levels is er flink veel content aanwezig.

Minigames voor maxiplezier
Qua content zit het dus wel goed met Minis on the Move, zeker voor een downloadbare eShop game. Het kan echter altijd beter moet Nintendo gedacht hebben en daarom zitten er ook nog vier minigames bij. Mini Target Smash, Fly Guy Grab, Cube Crash en Elevation Station zullen de game nog wat meer aanvullen. De eerste twee, waarbij je respectievelijk doelen moet raken door Minis te lanceren en Fly Guys uit de lucht moet vissen, zijn maar korte tijd vermakelijk. De derde en vierde zijn veel leuker. Bij Cube Crash moet je alle blokjes van een kubus schieten en dit blijkt verrassend verslavend in de praktijk. Elevation Station is een minigame waarbij je een platform omhoog en omlaag moet bewegen terwijl je Bullet Bills ontwijkt.

Verrassend uitdagend
Daarmee is Mario and Donkey Kong: Minis on the Move een erg complete game boordevol content. De hoofdmodus zet duidelijk de toon voor de puzzels, maar de andere modi weten er goed op in te spelen om toch nog leuk te zijn. De moeilijkheidsgraad loopt hoog op, maar er is een goede leercurve om uiteindelijk ieder obstakel te overkomen. Soms sta je dan wel te schreeuwen omdat je het niet ziet, maar de oplossing is altijd in de buurt. Tel daar de minigames bij op en je hebt een erg uitgebreid puzzelpakket waar je je nog uren mee kunt vermaken.

Mario and Donkey Kong: Minis on the Move

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »

Laatste video's

Bekijk alles »
  • Erg veel content
  • Genoeg variatie
  • Lekker uitdagend
  • Kan frustrerend moeilijk worden
  • Simpele uitstraling
8.0Geweldig

Gespeeld op: Nintendo 3DS

Avatar