Cloudberry Kingdom | Xbox Live Arcade

Releasedatum: 1 augustus 2013
Door  1 augustus 2013 om 16:00 | 360, PS3, PC, WU

Recensie: Cloudberry Kingdom

Platformers zijn nog steeds erg populair onder gamers. Punten verzamelen, obstakels passeren, een paar keer doodgaan, het hoort erbij. Cloudberry Kingdom is zo'n game en is met maximaal drie vrienden te doorkruisen. Mag de game aan het platformrijtje toegevoegd worden?

Iedereen is wel bekend met Mario, het icoon van Nintendo. De Italiaanse loodgieter introduceerde decennia geleden het platform genre. Jij bestuurt Mario en moet over hindernissen zien te komen, om zo het einde van het level te bereiken. De held met de enorme snor reisde heel Mushroom Kingdom af om zijn geliefde prinses te redden. Dit avontuur stamt alweer uit 1985 en door de jaren heen heeft het genre veel aanpassingen gekregen.

Upgrades
Levels worden interactiever, moeilijker en vijanden worden groter en sterker. Toch blijft er een ding onveranderd. De prinses is in elke wereld in gevaar. Cloudberry Kingdom past perfect in dit rijtje. Bob moet aan de bak om de prinses van het koninkrijk voor de zoveelste keer te redden. Echter heeft hij de situatie wat onderschat als hij door zijn vijand het water in wordt getrapt. De prinses wordt ontvoerd en er zit maar een ding op, achtervolgen.

Simpel en frustrerend
Zoals je wel merkt hebben we hier niet te maken met een emotionele achtbaan á la The Last of Us, maar dat zou ook helemaal niet passen bij deze game. Cloudberry Kingdom is een platformer die het bloed onder je nagels vandaan wil halen. De campagne kent zo’n 300 levels die variëren van makkelijk tot geestdodend. De moeilijkheidsgraad stijgt snel en je zult jezelf erop betrappen dat de 20 seconden voor het eerste level al snel vertienvoudigd worden voor het tiende level.

Vuurkogels, slingerende prikkelbollen, stekels die uit de grond steken, lasers, alles is aanwezig om het einde van het level onbereikbaar te maken. Bob speelt daarop in door in vele gedaantes te verschijnen. Zo heb je tiny Bob die lichter is en hoger kan springen, Big Bob die juist zwaarder is en sneller valt, Bouncy Bob die op een springstok non-stop springt, het zijn maar een paar vormen. Elke versie van Bob vraagt een andere manier van besturen en biedt de variatie die de game goed kan gebruiken.

Modepolitie
En als je een bent met je held, kun je hem ook nog visueel een make-over geven. Een snor met een hoge hoed of een baard met een bouwvakkershelm, het is allemaal mogelijk. Hiermee wordt het laatste serieuze uit de game getrapt en merk je hoe erg Cloudberry Kingdom is gericht op de fun.

Want hoewel de game in de campagne leuk is om te spelen, moet je bij de arcade en de free play zijn om het maximale uit je ervaring te halen. De eerstgenoemde biedt een puntenstrijd door een oneindig aantal levels. De parcours worden willekeurig gegenereerd en je weet dus nooit wat je te wachten staat.

   

Multiplayer plezier
Het wordt helemaal leuk als je er nog wat controllers bij pakt en met maximaal vier mensen het slagveld inspringt. Het is chaos alom en er ontstaat tevens een ‘ik wil eerste worden’-mentaliteit. Co-op op een competitieve manier is altijd leuk en dat is dan ook een van de sterkste punten die Cloudberry Kingdom te bieden heeft. Het aantal games dat dezer dagen nog split-screen ondersteunt is gering, dus deze platformer mag een warm welkom tegemoet zien bij de meerspelercommunity.

Ook de free play modus is erg leuk in zowel je uppie als met vrienden. Hier kun je kort instellen in welke wereld je wilt rondspringen (ijs, bos, lava), hoe lang levels moeten worden, of je checkpoints wilt gebruiken en op welke moeilijkheidsgraad je wilt spelen. Ook hier kun je weer doorgaan zolang als jij zelf wil, waardoor de game praktisch niet uit te spelen is.

Kleine gebreken
Helaas is er tussen al dat gespring ook een minpunt te ontdekken. Eentonigheid ligt namelijk op de loer en soms zal je even wat anders moeten doen om het niet zat te worden van de game. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar het is iets om rekening mee te houden. De verschillende versies van Bob zullen wel enigszins helpen, maar een pauze hier en daar is niet verkeerd. Ook het visuele uiterlijk van de game is een punt van discussie. Toch lijkt de simpele stijl te zijn gekozen om de honderden obstakels die je soms tegenkomt vloeiend op je beeld te laten verschijnen. Op dat soort momenten moet je dus kiezen: gameplay of uiterlijk en met Cloudberry Kingdom is de juiste keuze genomen.

Hectisch rondspringen
Cloudberry Kingdom is een doldwaze en snelle platformer die menig scheldwoord naar boven doet komen. Met een simpel uiterlijk en concept weet de game je toch uren te vermaken in zowel de campagne, de arcade en de free play modus. Pas je karakter aan, bel je vrienden op en ga samen het avontuur aan. Dood gaan is geen plezier, maar elkaar zien lijden tijdens het gamen is heerlijk. Cloudberry Kingdom is de scumbag-Mario die je alle hoeken van de kamer laat zien en je daarna keihard uit het raam trapt.

Cloudberry Kingdom

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »

Laatste video's

Bekijk alles »
  • Oneindig veel levels
  • Aanpassen van karakter en levels
  • Split screen co-op
  • Visueel niet de mooiste
  • Kan in herhaling vallen
7.5Goed

Gespeeld op: Xbox 360

Avatar