The Walking Dead: Episode 3 - Long Road Ahead | Xbox Live Arcade

Releasedatum: 29 augustus 2012
Door  3 september 2012 om 19:00 | 360, PS3, PC

Recensie: The Walking Dead: Episode 3 - Long Road Ahead

Ontwikkelaar Telltale stelt ons geduld flink op de proef. Waar het bedrijf ons eerst twee maanden liet wachten op The Walking Dead: Episode 2 - Starved for Help, hebben we inmiddels opnieuw twee maanden met onze duimen kunnen draaien voordat Episode 3 - Long Road Ahead te downloaden was. Het wachten op de eerste twee afleveringen in het The Walking Dead-avontuur was zeker de moeite waard. Weet Episode 3 zijn lange wachttijd ook goed te maken?

Lezers van deze recensie zullen ongetwijfeld weten wat er in de vorige twee afleveringen is gebeurd, maar voor de verdwaalde zielen hier zullen we toch beginnen met een korte samenvatting, zonder spoilers uiteraard. In de eerste Episode van The Walking Dead, genaamd A New Day, maakten we kennis met Lee Everett. Lee is veroordeeld van moord, maar krijgt een kans om te ontsnappen na een auto-ongeluk. Al snel ontmoet hij het achtjarige meisje Clementine. Lee neemt haar in bescherming en samen trotseren ze de ravage aangericht door talloze zombies.

Aan het begin van Episode 2 - Starved for Help zijn Lee en Clementine lid van een grotere groep overlevenden. Met meer monden te voeden dan er eten is, vormt zich er een groot probleem. Iedereen is uitgehongerd en aan het eind van zijn Latijn. Dan komt de groep in aanraking met een op het eerste gezicht vriendelijke familie die genoeg eten heeft voor iedereen. Blij als een kind wordt de geur van lekker eten achterna gegaan. Na wat onderzoek ontdekt Lee dat ze toch niet zo veilig zijn op de boerderij als gedacht en zo komt de groep na heel wat problemen weer terug bij haar oude schuilplaats.

Een dramatische reis
Het tekort aan rantsoen blijft echter een probleem en dit dwingt Lee en mede-overlevende Kenny ertoe om naar de nabijgelegen stad af te reizen om de laatste restjes eten te verzamelen. Dit gaat zoals je kunt verwachten gruwelijk fout en je eerste bijna-doodervaring van deze derde aflevering is een feit. Terug in het kamp kom je er al snel achter dat deze gedwongen samenwerking zijn laatste meters aan het maken is en verschillende karakters op het punt staan te ontploffen. Tijd om weg te wezen dus. Zoals de titel al weggeeft heb je een lange weg te gaan en deze volgen we tot het eind in deze aflevering van The Walking Dead.

Verwacht geen rustig ritje. De reis wordt onderbroken voor een hele hoop actie en zo nu en dan worden je de stuipen op het lijf gejaagd door zombies. Maar waar Long Road Ahead vooral in uitblinkt, is de dramatiek. Je zult regelmatig me open mond toekijken naar wat er op je scherm afspeelt. Na twee eerdere afleveringen vol met keuzes ben je zoveel gaan geven om de karakters dat enkele gebeurtenissen in Episode 3 keihard aan zullen komen. Telltale hield ons de vorige aflevering geboeid met een bloederig verhaal, ditmaal doet de ontwikkelaar dat door emotioneel op ons in te slaan.

Choquerende gebeurtenissen
Op die manier heeft Telltale erg veel indruk weten te maken met Episode 3 - Long Road Ahead. Misschien wel meer indruk dan met de vorige twee afleveringen. De eerste twee episodes hebben beide op hun eigen manier een impact gemaakt, maar Episode 3 brengt het nog een stapje verder. Wanneer de credits over je scherm rollen zul je nog even nadenken over wat je nou precies allemaal hebt gezien. Telltale choqueert en doet dat goed. Een wereld overspoeld met zombies is nu eenmaal niet mooi en je zult hoe dan ook moeilijke beslissingen moeten nemen. De ontwikkelaar heeft dat op een indrukwekkende manier over weten te brengen in de game en we kunnen Telltale daarvoor niet anders dan prijzen.

Hoe groot de shock is, hangt compleet af van jouzelf. Afhankelijk van de beslissingen die je maakt, zal het verhaal duisterder of wat milder worden. Keuzes maken is dus ook in Long Road Ahead een belangrijke manier om het verhaal te laten vorderen. Wie neem je mee naar de volgende episode en wie valt er af? De keuzes zullen dit keer niet altijd zo zwart op wit zijn. Een keuze aan het begin kan het einde van een personage betekenen verderop in de episode. Maar er zullen uiteraard niet alleen nieuwe keuzes gemaakt worden, ook de beslissingen uit de vorige afleveringen zullen een impact hebben op het verhaal.

Vernieuwingen
Long Road Ahead kent een aantal vernieuwingen. Waar de gameplay in Episode 2 grotendeels hetzelfde was als in de eerste aflevering, kent deel drie een nieuw element. Op verschillende momenten kun je in first-person een geweer in handen nemen. Je krijgt dus meer controle. Eerst hoefde je alleen maar een knop in te drukken om Lee te laten schieten, nu mag je zelf mikken tot je een rottend zombiehoofd in je vizier krijgt en de trekker overhalen. Het is dat beetje afwisseling dat wel nodig is in een derde deel. Verder wordt Clementine wat meer in de kijker gespeeld door Telltale. Je moest haar in eerdere afleveringen af en toe vragen hoe het met haar ging, nu wordt ze wat actiever. Als Clementine je hart nog niet heeft veroverd in de eerste twee delen dan doet ze dat gegarandeerd in Long Road Ahead.

Een nieuwe bug
Helaas hebben we net als in de vorige twee recensies ook nog het een en ander aan te merken. Perfect is het namelijk nog niet. Telltale lijkt wel gewerkt te hebben aan de haperingen die tijdens de actie voorkwamen. Hier hebben we dit keer geen last van gehad. Goed werk Telltale! Met het wegwerken van de ene bug is er wel weer een nieuwe bijgekomen. Op een gegeven moment werd een van de personages namelijk onzichtbaar. Zo was de vrouw van Kenny een hele scène lang haar onzichtbare zoon aan het verzorgen. Behoorlijk vreemd. Gelukkig kwam hij wel weer tevoorschijn verderop in het verhaal, maar hij had natuurlijk helemaal niet mogen verdwijnen.

Het wachten waard
Het moge duidelijk zijn dat ook de derde aflevering in de The Walking Dead serie absoluut de moeite waard is. Dankzij je eigen keuzes en de gevolgen daarvan zit je helemaal in het verhaal en geef je om de verschillende personages. Juist daarom komen de verschillende wendingen extra hard aan. Telltale is eropuit getrokken om de speler te choqueren en slaagt daar grandioos in. Alleen het verhaal al maakt een aanschaf van Episode 3 de moeite waard. Het nieuwe gameplayelement is ook welkom en dan zijn er natuurlijk nog alle zombies die weer aanwezig zijn. Het is enkel jammer dat een van de personages onzichtbaar werd halverwege de game, anders had het cijfer nog iets hoger kunnen uitpakken.

The Walking Dead: Episode 3 - Long Road Ahead

Gerelateerd


Afbeeldingen

Bekijk alles »

Laatste video's

Bekijk alles »
  • Choquerende wendingen
  • Keuzes hebben steeds meer invloed
  • Boordevol actie
  • Fris gameplayelement
  • Personages die onzichtbaar worden
8.5Geweldig

Gespeeld op: Xbox 360

Avatar